Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klamot1977_1

HONOROWE KRWIODAWSTWO - PRZECZYTAJ PROSZĘ...

Polecane posty

Gość klamot1977_1

Witam. W tym poście chciałem zachęcić wszystkich do oddawania krwi osobom potrzebującym przebywającym w szpitalach po wypadkach czy oczekujących na operacje przy wykonywaniu których niezbędne jest podawanie choremu krwi. Zbliża się okres letni, w którym to szczególnie brakuje krwi w szpitalach z uwagi na wiele wypadków i jednoczesne rzadsze wizyty krwiodawców w stacjach krwiodawstwa wynikające z ich urlopów i wyjazdów na wakacje. Oddanie krwi trwa 5-10 minut a można uratować czyjeś życie. Jeżeli ktoś jest zainteresowany może uzyskać więcej informacji na stronie: www.krwiodawcy.org gdzie znajduje się potężna baza wiedzy na temat Honorowego Krwiodawstwa. Zapraszam też na profil na facebook'owy http://www.facebook.com/krwiodawcy gdzie publikowane są na bieżąco informacje o akcjach poboru krwi, apele osób potrzebujących transfuzji oraz informacje dotyczące krwiodawstwa. Gorąco zachęcam do przyłączenia się. Dla zdrowego człowieka oddanie krwi to niewiele a dla chorego to szansa na życie. P.S. A przy okazji ciekaw jestem ilu jest krwiodawców i krwiodawczyń wśród kafeteriowiczek i kafeteriowiczów? Kto z Was oddawał już krew? Kto chciałyby ale się boi? Zapraszam do dyskusji

Gość koloiop
mozna sobie odpisac od podatku:)

Gość dsfgdfhgjgkj
ja bardzo byłam zaintersowana tematem dopóki niestety okazało się że krew można w gdyni oddawać jedynie od pon do piąt i to w godzinach mojej pracy. a niestety szef by nie zrozumial tego że chce wolne bo krew jade oddac. ne rozumiem dlaczego raz w miesiacu nie mozna by pobierac tej krwi w sobote??

Gość Robocopp_11
W stacji krwiodawstwa dostajesz zwolnienie na ten dzień po oddaniu krwi. Nie musisz się prosić szefa.

Gość klamot1977_1
A oprócz odpisu od podatku w niektórych miastach są zniżki albo w ogóle darmowe przejazdy dla krwiodawców jak się więcej odda. Ja np w Warszawie mykam miejską za darmo :)

Gość dsfgdfhgjgkj
wiem ze jest zwolnienie ale wyobrażassz sobie jak to jest pracować w małej firmie a nie w dużej korporacji, zrobiłabym tak dwa razy i wyjazd z pracy by mnie czekał, zwolnienie jak nic jak nawet na chorobowym jestem dzien gora dwa a reszte do pracy chodze

Gość dsfgdfhgjgkj
dlatego nawet napisalam maila do stacji kriodawstwa czy nie mogliby raz na jakis czas urochomic tego w sobote, albo jak sa akce oddawania krwi z ambulansem to tez nigdy w sobote tylko w tygodniu np o godzinie 10

Gość dsfgdfhgjgkj
także idea badzo szlachetna i także zachecam osoby ktore maja mozliwośc oddac krew ale z drugiej strony przykro mi że ja nie mam jak pomoc chocbym bardzo chciala

Gość klamot1977_1
No trochę skucha jak się trafi na takiego pracodawcę... Może kiedyś będzie miał wypadek, albo ktoś z jego najbliższych (czego oczywiście mu nie życzę) i sam będzie potrzebował krwi wtedy zrozumie...

Oddałam już prawie 3 litry swojej krwi zarówno w kraju jak i za granicą i jestem niezmiernie z siebie dumna. Czasem zdarza mi się leżeć kilka minut z nogami do góry, bo czuję, że za moment zemdleję... ale to z tego powodu, że mam cienkie żyły i najczęściej mnie kłują i w lewą i prawą rękę ;) Polecam! To uczucie gdy pomagamy komuś jest świetne! p.s już się nie mogę doczekać kolejnego pobierania krwi (koniec maja) :)

Gość maseeeeeeruyruyruyy
odkad dowiedzialem sie ze stacje krwiodawastwa handluja moja krwia i zarabiaja na niej nie oddam ani grama a oddalem 15 litrow w zyciu

Gość maseeeeeeruyruyruyy
wiem co mowie i nie chodzi mi o artykuly tera sie ukazujace w prasie tylko sytuacje sprzed dwoch lat na krwi zarabiaja stacje krwiodawstwa szpitale normalnie placa za krew jak za towar - za cos co ja dalem za darmo ktos bierze pieniadze

Gość maseeeeeeruyruyruyy
cytat z twojego artykułuj Krew i jej składniki wydawane są do szpitali (podmiotów leczniczych) za opłatą, po cenach ustalanych corocznie w drodze rozporządzenia Ministra Zdrowia. Wysokość opłat za krew i składniki krwi obliczana jest na podstawie całkowitych kosztów produkcji krwi i jej składników, związanych z pobieraniem krwi, oddzielaniem jej składników, ich przechowywaniem i wydawaniem. Dzięki wprowadzeniu szczegółowej procedury ustalania wysokości opłat za krew i jej składniki stworzono transparentne zasady ustalania wysokości tych opłat. Opłaty te pokrywają koszty, które centra krwiodawstwa ponoszą w związku z przygotowaniem krwi do wydania podmiotom leczniczym. Szpitale, zaopatrujące się w krew w regionalnych centrach (RCKiK-ach ) otrzymują środki finansowe na refundację kosztów zakupu krwi i jej składników od Narodowego Funduszu Zdrowia. nie ineresuje mnie jakie to sa pieniadze dla mnie moga nawet i po groszu placic szpitale za ta krew - ale to juz bandytyzm zeby wogole wystawiac faktury ksiegowac i traktowac krew jako towar. Zaraz napiszecie ze ok ale centra krwiodawstwa musza sie utrzymac zatrudniaja ludzi robia preparaty. ONE POWINNY BYC OPLACANE Z MOICH I WASZYCH SKLADEK NA NFZ kochane a nie zarabiac na krwi. Skoro w tym kraju sluzba zdrowia jest biznesem ktory jest finansowany z moich pieniedzy to niech sie martwi o krew i se ja nawet sprowadza zza granicy. ja oddawalem i powiedzialem wiecej nie oddam bo wiem co sie dzieje mam wielu znajomych i znam proacownice centrum krwiodawawstwa w wawie na saskiej kepie.

Gość maseeeeeeruyruyruyy
bo polaksa to jest tak pojebany kraj ze nawet na idei honorowego krwiodawstwa ktos chce zarobic podobnie jak banki szpiku kostnego zwlaszcza ta firme co wypromowala swego czasu doda. To jest dopiero biznes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość perpetummm02
Zadałem sobie trud przeczytania całego artykułu i widzę że kolega maseeeeeeruyruyruyyzacytował tylko to co muu wygodnie, więc uzupełniam: "Centra krwiodawstwa (RCKiK) mają możliwość przekazania składników krwi oddanej przez Dawcę (w szczególności osocza) do przetworzenia w leki jedynie w przypadku niewykorzystania krwi lub jej składników do celów klinicznych. Zapobiega to przede wszystkim marnowaniu krwi oddanej przez Dawców (z powodu jej przeterminowania), ale także ponoszeniu kosztów jej utylizacji. Warunkiem wykorzystania krwi do celów innych niż kliniczne jest uzyskanie pisemnej zgody Dawcy." A może jesteś Jechowcem maseeeeeeruyruyruyy i dlatego tak się wzbraniasz przed oddawaniem krwi...? Wy tak macie, że lepiej żeby dziecko umarło niż dostało transfuzję.

Gość maseeeeeeruyruyruyy
czytanie ze zrozumieniem sie kłania napisałem ze oddałem kilkanascie litrow krwi nie jestem jechowcem

Gość perpetummm02
Czytanie ze zrozumieniem? To przeczytaj jeszcze raz: "Centra krwiodawstwa (RCKiK) mają możliwość przekazania składników krwi oddanej przez Dawcę (w szczególności osocza) do przetworzenia w leki jedynie w przypadku niewykorzystania krwi lub jej składników do celów klinicznych. Zapobiega to przede wszystkim marnowaniu krwi oddanej przez Dawców (z powodu jej przeterminowania), ale także ponoszeniu kosztów jej utylizacji. Warunkiem wykorzystania krwi do celów innych niż kliniczne jest uzyskanie pisemnej zgody Dawcy."

Gość karasek11223
ja oddaje krew juz od lat i zachęcam wszystkich. warto pomagac potrzebującym.