Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa na dietach

Tabele kaloryczne - pytanie o ważenie jedzenia

Polecane posty

Gość nowa na dietach

Mam może i głupie pytanie ale nie moge za bardzo znaleźć odpowiedzi. Zaczęłam się zastanawiać czy faktycznie dobrze odmierzam wagę pokarmów. Chodzi mi głownie o pokarmy takie jak kasza, ryż, makaron. Wiadomo że te pokarmy po ugotowaniu pęcznieją i ważą więcej i moje pytanie jest takie: Czy w tabelach kalorycznych sa dane zawartości tych produktów przed ugotowaniem czy po ugotowaniu? Którą wagę powinnam dodać do ogólnego bilansu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam, Wartości podane w tabelach kalorycznych dotyczą produktu suchego (czyli ryżu, kaszy czy makaronu PRZED UGOTOWANIEM). W trakcie gotowania chłoną one wodę i ich masa zwiększa się ok. dwukrotnie bez wzrostu kaloryczności (chyba, ze przygotowuje sie je z dodatkiem tłuszczów, np oliwy czy masła). Licząc kalorie powinnaś brac pod uwagę masę produktów przed ugotowaniem. Pozdrawiam, Monika Chrzanowska www.diety.poznan.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×