Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaMax

6latek-zerówka a pierwsza klasa

Polecane posty

Gość Otóż TO
I jak to mój mąż mówi... " będzie biedna zapierdzielał..a do 67 roku życia, niech ma jeszcze rok wolności!. Dobrze gada! Dać mu wódki.. ;)

Gość Zgadzam się z przedmówczyniami
Rodzicom nikt nie mówi, że obowiązek nauki w kl.I sześciolatków to decyzja ekonomiczna, związana z deficytem środków na świadczenia emerytalne, a nie podjęta dla dobra naszych dzieci. Zachęca się ich do pchania na siłę do szkoły WSZYSTKICH, a nie ZDOLNYCH i DOJRZAŁYCH emocjonalnie dzieci 6-letnich. a to decyzja pochopna i brzemienna w skutki. Dobrze wyjaśnia to artykuł Faktu pl.

Gość moja córka przez dwa lata
chodzenia do przedszkola nie nauczyła się kompletnie nic. Więc niech ta pani z artykułu nie mówi że kadra przedszkolna jest świetnie wykształcona i dzieci tylko zyskają zostając jeszcze rok w zerówkach. Ponieważ ze względu na przeprowadzkę musieliśmy zmienić jej przedszkole a przepisy były takie że musieliśmy posłać ją do zerówki zapisaliśmy ją do oddziału przedszkolnego w szkole do której poszłaby potem do pierwszej klasy. Przez ten rok nauczyła się dużo więcej niż przez te dwa lata w przedszkolu.

dziewczyny ja co prawda mam córkę z 2008 roku ale żywo sie interesuję jej pójściem do szkoły. Czy to znaczy że lepiej dać dziecko do zerówki w szkole ? Wtedy rozumiem że cała klasa zerówkowa idzie w tym samym komplecie do pierwszej klasy ? Czy jest tak, że po zerówce i tak dzieci są rodzielane na klasy od początku ? Ja nie jestem za posyłaniem 6 latków do szkoły, moja córka urodziła sie ostatniego dnia grudnia 2008, więc siłą rzeczy będzie najmłodsza a jej rocznik już obowiązkowo idzie do szkoły jako 6 latek- z tym że moja będzie miała ledwie skończone 5,5 roku ... a do obowiązkowej zerówki pójdzie w wieku nieco ponad 4,5 roku. I nie wiem czy posłać ja do zerówki w szkole czy w przedszkolu. W tamtym roku nie dostała się do przedszkola, w tym roku również nie , za rok będzie miała obowiązek zerówki - czyli co roku nowa grupa dzieci i pań . Stąd moje pytanie czy dzieci z zerówki trafią do tej samej klasy ? Juz mi sie chce rzygać tymi ustawami , przepisami ... gdzie nikt nie podchodzi indywidualnie do konkretnego przypadku - tak jak w moim wypadku - córka się nie dostała dwa lata z rzędu do przedszkola a za rok beda od niej wymagali bóg wie czego w zerówce ...

Gość pacynka2666666
U mnie jest blisko siebie szkoła podstawowa i przedszkole. W obu placówkach powstały zerówki. Rodzice mieli prawo wyboru czy posyłac do zerówki w szkole czy przedszkolu. Ja wybrałam w szkole. Teraz będzie pewnie to samo czyli rodzice będą mieć wybór czy dziecko zostawić w szkolnej zerówce czy w przedszkolnej. Jesli dziecko chodziło do zerówki w przedszkolu a chce do szkoły teraz to nie ma problemu z przeniesieniem. Choć z tego co wiem u nas nikt z przedszkola do zerówki nie przechodzi. A jeśli dziecko chodziło do zerówki w szkole to albo z częścią klasy przechodzi do pierwszej klasy albo z drugą częścią zostaje w zerówce. Z tym że na pewno połączą się z częścią innej klasy 0. Skoro Twoja córka nie chodzi do przedszkola to myślę, że lepiej ją w przyszłym od razu posłać do zerówki w szkole. Oswoi się, pozna otoczenie, rozezna się ogólnie. Takie jest moje zdanie ;) A tak przywyknie do przedszkola i będzie szok po roku gdy do pierwszej klasy w szkole pójdzie.

Gość moja córka przez dwa lata
teneryffa ja na twoim miejscu posłała bym ją od razu do zerówki szkolnej.W zeszłym roku sie przeprowadzałam a ponieważ obowiązywały stare przepisy i musiałam posłać córkę do zerówki jako 5-latkę to zapisałam ją od razu do zerówki szkolnej właśnie ze względu na te coroczne zmiany placówki. Najpierw dwa lata przedszkola w jednym mieście,po przeprowadzce rok przedszkola w następnym a potem znów zmiana miejsca na szkołę. Nie chciałam jej narażać na coroczne zmiany miejsc. Teraz tak sie złożyło że mimo wszystko poszła do pierwszej klasy wcześniej ale już zna szkołę,panie,dzieci...Na początku mimo że chodziła do przedszkola nie chciała mi chodzić do szkoły.Trwało ok 2 tygodni zanim się przyzwyczaiła. Gdybym ja posłała do przedszkola idąc teraz do szkoły znów byłyby stresy a tak to mamy już to za sobą.

dzięki za odpowiedzi :) Córka aktualnie chodzi do żłobka, we wrzesniu nie miała 3 lat wiec może uczeszczać do żłobka do końca roku. Teraz złożyłam odwołanie i moze się do tego przedszkola dostanie a jak się nie dostanie to będę musiała ją wysłać do prywatnego. Nie zmienia to faktu, że co roku jest/będzie w innej grupie dzieci i w innym miejscu. Chyba pośle ją do zerówki szkolnej, zeby poznała i dzieci i miejsce - jezeli potem cała zerówka już obowiązkowo idzie do pierwszej klasy i te same dzieci pójdą do pierwszej klasy to będzie jej chociaż raźniej.

Gość gość
dffdfsdf