Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olgierd Jarosz

Moja nowa dziewczyna ma rzeźnię w domu.

Polecane posty

Gość mam kota(mieć)
Jesteś niesamowity:D Przepraszam 🖐️ muszę, obowiązki. Przez nie brak mi weny, ale obiecuję, że jak wrócę... :)

Gość Adam Miauczyński - romantyk
Do Młodej Polonistki - pozytywistki Obawiam się, że Koleżanka nazbyt dosłownie interpretuje słowa poety. W swojej interpretacji zupełnie pomija kontekst kulturowy i polityczny w jakim się znalazł podmiot liryczny, który z pewnością miał na myśli coś więcej niż tylko miłość do kobiety. Pierwszy wers jest sceną pożegnania nie tyle z kobietą , co z Ojczyzną, a ową maścią, są namiętne pocałunki ukochanej, które nie są w stanie przysłonić miłości do ziemi, która go wdała i wykarmiła. Wyrusza więc w sobie nieznaną drogę niosąc wór wszystkich narodowych krzywd i cierpień, lat niewoli i męczeństwa. Tu możemy się jedynie domyślać z daty powstania wiersza o raz z ze słów "do niedzieli" że chodzi o jeden z najcięższych ciosów jaki doświadczył w ostatnich latach nasz Naród. Osoba mówiąca w wierszu chce sobie ulżyć w drodze i rozmasować pęcherze i odciski na stopach, które również symbolizują ból i cierpienie lat niewoli, zaborów, okupacji, powstań, jak również tych krzywd najnowszych.

Gość bzdura jak ta kura
jest nadzieja, ze jak będą ze 3 strony tematu to tajfun nie przyjdzie :D

Gość cycmassdefect
mięsny jeż, mięsny jeż... :classic_cool:

Gość codziennie jeden
list zostawię Ci pod wycieraczką;) 😘

Gość Olgierd Jarosz
O ! Tajfun nas nie zwiał! Z dedykacją dla mojej nowej dziewczyny. "Były maje , były bzy...byłaś też dziewczyno ty" ..... (przy akompaniamencie gitary) A to dedykacja dla ...... : Ty Wszechwładny coś nas łaskawie wyrwał tajfunu pożodze Wielbimy cię leżąc na krzyżem na podłodze Modlitwa nasza płocha bośmy przy tobie jak przy mistrzu - amator A imię twe brzmi ...WIELKI MODERATOR!