Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małarozmówka

pytanie do małobiuściastych

Polecane posty

Gość małarozmówka

Gdzie kupujecie staniki? Mam tylko 12 cm różnicy między obwodem pod i w biuście. I mam dość wygąbkowanych na maksa albo spłaszczających biustonoszy:o

Noszę 75C - nie wiem czy to mało, czy nie. Żadnego stanika nie mam z tymi koszmarnymi gąbkami. Nie stosuję też push-upów. Kupuję bardotki - ładnie unoszą biust i dzięki temu wydaje się pełniejszy. Ostatnio kupowałam Miss Latte Night (czy jakoś tak) z Triumpha.

Autorko, a jakie masz dokładne wymiary ciasno pod biustem na wYdechu i luźno w biuście? Najpierw trzeba ustalić rozmiar, żeby wiedzieć, w czym i gdzie szukać ;) To samo pytanie do koleżanki wyżej, jakie masz wymiary na to 75C? A i staniki Triumpha to nie jest dobry wybór: byle jaka konstrukcja, byle jakie materiały, a ceny z kosmosu. Nie za taką jakość i konstrukcję... I rozmiarówkę, która pasuje na 5% kobiet

Gość fallacix
Ja mam 13 cm różnicy, noszę staniki głównie z Audelle i Ewy Michalak, a ostatnie odkrycie to "Espresso" Onlyher - poezja nie biustonosz, polecam! :)

Gość małarozmówka
70 cm na wydechu pod i w biuście 82. Byłam ostatnio w sklepie Sekret gdzie nic mi się nie podobało, eskpedientka pokazała kilka sztuk co wyglądały jak z bazaru :o W sklepie Etam, gdzie ekspedientka z uporem maniaka donosiła mi do przymierzalni wygąbkowane 70 b, kiedy już po 2 pierwszych stanikach powiedziałam, że miska B jest za mała, a na początku przymierzania, że gąbek żadnych nie chce! W Atlanticu ustaliłam, że pasuje mi najlepiej 65d, bo wzięłam po różnym rozmiarze, ale czego nie przymierzyłam, to ten rozmiar dobry a przycina mi jakoś dziwnie biust na górze ta krawędź i to każdy jeden :o Próbowałam jeszcze jakieś 2 sklepu nazw nie pamiętam, ale tam były jakieś dziwne rozmiary i strasznie mały wybór :o Załamałam się. Kupiłam w końcu w h&m niewygąbkowany gładki staniczek 70c, ale mimo, że rozmiar jakby leżał jak ulał, to tak płasko wyglądają w nim piersi. Może dodam tylko, że nie stać mnie obecnie na drogi stanik, ale powyrzucałam swoje zużyte i nie mam teraz w czym chodzić :( Siedzę przeglądam allegro, ceny są różne, ale boję się, że jak kupię stanik bez mierzenia, to będzie to samo co z biustonoszami Atlantica, bo większość chyba właśnie jest taka zabudowana i w rozmiar też mogę nie trafić tam gdzie nie ma tabelki:( Może nie powinnam wymyślać i dalej te wstrętne gąbki nosić? Takie można dostać wszędzie :o

Atlantic, H&M i Etam to naprawdę zły wybór, bo staniki mają byle jaką konstrukcję. Dlatego Twój biust dziwnie wygląda, a krawędź tnie pierś. Do tego dochodzi jeszcze byle jaka jakość - szkoda pieniędzy. Koleżanka wyżej napisała bardzo dobre przykłady marek dla małobiuściastych - Ewa Michalak i OnlyHer. Niestety, staniki są jeszcze trudno dostępne. Gdzie mieszkasz? Może nie wiesz, że masz w okolicy porządny sklep? Niestety nowy, porządny stanik kosztuje ponad 100zł, ale w przypadku Ewy Michalak jest to inwestycja na lata. Nie wiem jak w przypadku OnlyHer bo marka jest jeszcze młoda, ale staniki Ewy na pewno nie tracą fasonu, obwód się nie rozciąga, miski nie deformują czy coś tam jeszcze. Lepiej odłożyć na taki jeden porządny stanik niż nosić byle co, które deformuje piersi - a naprawdę takie haemowskie staniki je deformują. W sprawie rozmiaru, ciężko mi powiedzieć, czy będziesz naprawdę potrzebowała tej 65tki, bo lepsze marki mają też trochę ściślejsze obwody, ale nie jestem też pewna, czy na tyle, żeby można było wziąć 70. Trzeba iść pomierzyć albo napisać do sklepu Ewy / Agnieszki i zapytać, co byłoby lepsze. Co do rozmiaru miseczki też nie jestem pewna, bo wymiary masz na 65C, a do tego Atlantica 65D ciężko się jakoś odwołać. Jeżeli na pewno nie stać Cię na kupno nowego stanika za ponad 100zł, to naprawdę polecam przeszukać Allegro. Można znaleźć staniki nowe trochę taniej, mało używane już sporo taniej. A używany stanik to naprawdę nie jest nic strasznego, jeśli jest zadbany. :)

To też jest bardzo fajna marka, chociaż bałabym się, że tu 30C może być małe http://allegro.pl/discover-mademoiselle-30c-65c-i2280287365.html tak samo ten stanik http://allegro.pl/gossard-tutti-frutti-rozowy-plunge-30c-65c-i2255512050.html ale też nie jestem pewna, czy 30C nie byłoby małe Z 30D są starsze modele Masquerade, zwłaszcza ten drugi. http://allegro.pl/panache-masquerade-sahara-30d-65d-i2276016155.html http://allegro.pl/masquerade-nemesis-30d-magenta-i2285219562.html Nie wiem jak z ich stanem, nie przyglądałam sie i nie czytałam opisów.

Gość małarozmówka
Głaszczko dziękuję Ci za pomoc. Co do linków, to niestety mam spore opory przed kupnem używanego stanika. Nawet jeśli jest w dobrym stanie. To jednak bielizna, jakoś mnie zniesmacza ten pomysł. Ale powiem tak, staniki Ewy Michalak są prześliczne! I zamówiłabym jakiś na próbę. Z tym, że na stronie wychodzi mi z tego kalkulatora 70 AA. To nawet wychodzi 3 miski mniej :o Czy w takim razie taki rozmiar mam zamawiać? Rozumiem, że to jakaś zupełnie odrębna rozmiarówka od innych firm? No i nie bardzo wiem, czy mam się tym sugerować? A mieszkam w Białymstoku :o Wiem, że jest tu sklep z biustonoszami z usługą profesjonalnego dopasowania rozmiaru, ale z tego co oglądałam jakiś czas temu na stronie, to raczej na dużobiuściaste kobietki. I mam pytanko, bo na tych aukcjach jest podana głębokość miski. A jak to zmierzyć? Mogłabyś mi dokładnie opisać? I co to jest U, UU? Przepraszam, ale jestem w tym zupelnie zielona :o

Gość małarozmówka
Napisałam taką długą odpowiedź i wcięło:o Głaszczko czy mogę prosić o Twój mail? Mam trochę pytań.

Gość małarozmówka
Uff jednak się pojawiła :D

70AA może być rzeczywiście zbyt małe, na Twoim miejscu próbowałabym z 70B/65C na początek. Pomocą może być katalog balkonetki, przeglądałaś go może kiedyś? Jeśli dalej nie będziesz pewna, to radzę po prostu wysłać maila do pani Ewy, może nawet z załączonym zdjęciem w Twoim staniku, wtedy będzie jej łatwiej ocenić, jaki rozmiar byłby odpowiedni, w końcu to jej staniki i ona zna je najlepiej :) Do tego sklepu w Twoim mieście proponowałabym po prostu zadzwonić i zapytać, czy mają coś w Twoich okolicach rozmiarowych, będziesz wiedziała, czy warto się wybrać. Ja mierzę głębokość miski w taki sposób: wywracam miseczkę na "lewą" stronę, kładę na kolanie i miarką od jednego końca fiszbiny (druta) do drugiego mierzę przez środek miseczki. Pomiar ten jest o tyle mylny, że w różnych krojach biustonoszy mogą nam pasować inne głębokości. U to rozstaw fiszbin jednej miseczki, od jednego końca fiszbiny do drugiego - na ciele będzie to odległość pachy do mostka, ale nie sposób to na ciele zmierzyć :) UU to rozstaw fiszbin obydwu miseczek, mierzone od zewnętrznej fiszbiny jednej miseczki, do zewnętrznej fiszbiny drugiej miseczki, czyli jeśli chodzi o ciało - od pachy do pachy, lecz też nie da się tego na ciele zmierzyć. Tutaj jest to zobrazowane: http://balkonetka.pl/2008/5/6/jak-sprzedac-stanik-na-allegro U to fioletowa przerywana linia na drugim obrazku z pomiarami - szerokość miseczki UU to fioletowa przerywana linia na pierwszym obrazku - odległość pomiędzy fiszbinami. W razie czego zostawiam maila glaszczka@op.pl

--->Głaszczka Rozmiar mam dobrany przez specjalistkę. Oczywiście zależy od firmy i fasonu stanika. Nie mam zamiaru bronić Triumpha. Trafiłam po prostu na bardzo fajny stanik, który mimo częstego używania i prania zachowuje formę (mam kilka sztuk tego modelu i jestem zadowolona). Być może inne firmy mają do zaoferowania coś lepszego, ale kieruję się zasobnością swojego portfela :)

Ok, ja się spierać też nie będę, bo wierzę, że każda firma może mieć perełkę i wiem też, że 75C może być dobrze dobrane ;) Po prostu zestaw 75C + Triumph wzbudził podejrzenia złego rozmiaru, bo to jeden z najczęściej noszonych złych rozmiarów i jedna z marek staników, która nadal przez większość Polek uważana jest za ekskluzywną, choć tak naprawdę wcale nią nie jest :)

Gość Liloooo
La senza. To najlepszy sklep. Czasem jeszcze Intimissimi.

Jeśli La Senza, to tylko brytyjska jest godna uwagi i ma niektóre modele naprawdę dobre (np. Rouched Ribbon albo Georgia, ale i wiele innych). W polskich sklepach jest kanadyjska, która niestety jest byle jaka. Intimissimi to porażka ;) Staniki w rozmiarach 1 2 3 4 5...

Z Intimissimi nie trafiłam jeszcze nigdy nic sensownego. Brytyjska La Senza ma faktycznie duży wybór, bogatą rozmiarówkę i ładne fasony.Szkoda, że nie jest dostępna w Polsce (a jeśli jest to ja o tym nie wiem).

Niestety z tego co mi wiadomo brytyjskiej La Senzy u nas nie ma. Pozostaje tylko Internet lub wycieczka ;) Kiedyś dziewczyny z Balkonetki robiły u pewnego sprzedawcy na Allegro zamówienia na La Senzę. Pan z żoną pracowali (może nadal pracują?) w Anglii w La Senzie i wystawiali na aukcje staniki, które nie zeszły, była też możliwość "zamówienia" sobie stanika, jeśli aukcja nie była wystawiona, ale gdzieś na sklepie ten stanik był :) Dziewczyny dogadały się ze sprzedawcą i składały się razem na przesyłkę rejestrowaną, a potem jedna rozsyłała do wszystkich po Polsce te staniki :)

Gość xyz1502
Ja nosze staniki Yamamay. są idealne. Bardzo dobre sa te ze sklepu Ava, Kinga, Kostar.

Hej, ja już dawno nie kupowałam staników, ale z tych co mam najlepsze są zdecydowanie z firmy Wonderbra, natknęłam się na nie za granicą, dla mnie numer 1, nie wiem jak jest z możliwością dostania ich w pl, aż sama sprawdzę z ciekawości. Idealnie unoszą i modelują! Poza tym są niezniszczalne i wykonane z trwałych materiałów.

Gość bardziejbiuściasta
Przepraszam, że się wcinam, ale mam pytanie do Głaszczki: Otóż mam jeden biustonosz Ewy Michalak, kupiony blisko rok temu, idealnie dobrany wówczas, pierwsze moje zetknięcie z brafitingiem. Zakochałam się w nim, kiedy go dostałam. Ale na dzień dzisiejszy już jest "jakiś nie taki"... Miski jakby za małe, sama nie wiem, coś jest nie tak, nie spełnia już swojej funkcji tak, jak na początku. Czy uważasz, że to jest kwestia "migracji biustu"? Waga mi się nie zmieniła, a mam wrażenie, jakby biustonosz był za mały. Czytałam trochę, że jak się zacznie nosić dobrze dobrane biustonosze - a teraz już od roku noszę tylko takie - to się biust może zmienić. Czy to prawda? Z góry dzięki za odpowiedź ;) Pozdrawiam.

Oczywiście, że prawda :) Biust wraca na miejsce. Jeśli staniki wydają Ci się już za małe, to kup większe :) Tylko nie szalej, bo może jeszcze się gdzieś biust chowa i jak będzie miał miejsce w nowym staniku to jeszcze może zmigrować :)

Gość gęsi prać nie potrafią
up up up up up up up