Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agazet

Plan porodu a rzeczywistość szpitalna

Polecane posty

Gość agazet

Zgodnie z rozporządzeniem ministerstwa zdrowia dot. standardów prowadzenia porodów fizjologicznych jest możliwośc przygotowania planu porodu. Tylko pytanie, czy faktycznie osoby zaangażowane w poród stosuja się do tego, co się tam napisłao czy sa to jedynie pobożne życzenia rodzącej a personel i tak robi swoje?? Macie jakies doświadczenia w tym temacie?

Gość nhlhi
plan porodu? co tu mozna planowac?

Gość aaajsdf;lbm
ja mam doświadczenie i to bardzo przykre. Zrobiłam sobie plan porodu,ponieważ ze względu na bardzo chory kręgosłup podczas porodu nie powinnam była leżeć. Wszystko przygotowałam z lekarzem a rzeczywistość??? Podłączono mnie do ktg na 11godzin...bez prawa do wstania, żadnych ćwiczeń, sposobów na ból typu chodzenie, zmiana pozycji. Nic tylko leżenie na lewym boku. Przez tyle godz. w godzinę po porodzie pożarłam 1 opakowanie apapu na raz z powodu bólu pleców. Nikt niczego nie respektował, nie było mojej lekarki, więc na nic poszły wszystkie przygotowania. Nawet oddychać nie mogłam, a wyraźnie zaznaczyłam, że jestem chora. Jak chcesz rodzić jak człowiek to zamów prywatną położną, tak mi powiedziano w szpitalu.... Taka jest Polska rzeczywistość.

Gość agazet
Widzę, że panie tutaj nie słyszały o czymś takim jak plan porodu. Właśnie po to jest taki dokument, aby personel wiedział, jakie mamy życzenia odnośnie wykonywanych procedur.

Gość nhlhi
czyli jest to jakies zaswiadczenie od lekarza prowadzacego o zaleceniach? czyli np jakich?

Gość zasstanów się dobrze
Ja wypełniałam taką ankietę i generalnie wszytsko przebiegało wg planu. Tyle, że ja miałam poród bez komplikacji. Nie miałam ani wykupionej położnej, ani lekarz który prowadził moją ciążę nie pracował w tym szpitalu. Nie byłam nacinana, dostałam bez problemu znieczulenie.

Czy połowa kobiet siedzących tutaj czyta tylko kafeterię? Ankieta - plan porodu jak nazwa sama wskazuje to ankieta którą sie wypełnia. Trzeba wygooglać.

Gość nhlhi
och, przepraszam, że tu zapytalam, a nie poszukalam sobie sama na google. weszlam z ciekawosci na ten temat i pozwoliłam sobie spytac. W tytule tematu nie ma slowa ankieta, tylko plan prorodu, skąd moglam wiedziec, że to ankieta, ktora sie samemu wypelnia?

Gość agazet
Zasstanów się dobrze, ty rodziłaś w Polsce? Mój szpital nie udostępnia takich druków więc spodziewam się, że będą komentarze, jak przyniosę swój własny, przez siebie opracowany.

Tak rodziłam w polsce w państwowej placówce. Tak jak napisałam nie zapłaciłam złotówki, a na prawdę byłam bardzo zadowolona. I z porodu i z opieki poporodzie. Dać ci linka do takiej ankiety?

Gość agazet
tak poproszę :)

Gość agazet
Szkoda że szpitali wychodzacych naprzeciw pacjentce jest tak mało ale jezli nie będziemy walczyć o swoje to nic się nie zmieni i nasze prawa będą łamane.

Masz rację. Wyglad sal porodowych czy ilość łóżek nie zależy od nas, ale życzliwość personelu medycznego nie kosztuje zbyt wiele, prawda? Dostepność znieczulenia, mozliwość korzystania z piłki czy drabinek to też nie duze koszty.

Gość agazet
A to był twój pierwszy poród? Jak uniknęłas nacięcia krocza?

Tak, to mój pierwszy poród. Jak uniknęłam nacięcia? Nie wiem. Ani nie masowałam krocza ani nic. FAkt, ze była pełna współpraca z położną przy parciu. Nie powiem, bo pewnie pomogły zajecia z fizjoterapeutką w szkole rodzenia i sposoby oddychania, które tam tak wałkowała. Miałam jedno niewielkie mikropęknięcie, bez szwów.

Gość agazet
To miałaś szczęscie mając taka położną, ja czytalam że bardzo pomaga pozycja wertykalna przy porodzie i powstrzymywanie się od parcia, więc krocze ma czas na rozszerzenie sie to takich rozmiarów, żeby główka przeszła. Ale co jak trafię na betod i będzie mi kazała przeć, mimo że mi krocze nie będzie gotowe?

Cóż Ci mogępowiedzieć... Położna która ze mną była mówiła włąśnie kiedy przeć, czy mocno czy odrobinę i krocze miało czas się naciagnąć (czy jakoś tak). Bardzo bałam się nacinania, bo mam tendencję do bliznowców (min innymi dlatego panicznie bałam się cc, bo mam już bliznę po wyrostku i pomimo 10 lat wygląda obrzydliwie). Moze spróbuj gdzies znaleźć jakiś filmik instruktażowy dot. nauki oddychania przy porodzie. Sama w razie czego będziesz wiedziała co i jak.

Gość agazet
Ja tez mam paskudną bliznę po wyrostku, mimo że operacja była kilka lat temu to mnie ciachnęli pionowo, jest okropna, szeroka aż na 1,5 cm :( I do tego po laparoskopii 3 blizny także mój brzuch wygląda tragicznie.

Gość mój ostatni poród
nie był zły ale okazało sie ,że miałam pecha rodziłam na zbiegu zmian i nie miał kto oglądnąc łożyska,które nie podobało się połoznej,nie doczakałyśmy się na lekarza ,zaszyła mnie i po godzinie z powrotem na stół ,pierwsza skrobanka,potem po 6 dniach znowu druga,partacze jedne śmiali się ze mnie ,że chodziłam zgięta wpół ,bo jakby bi cegłę u krocza uwiązał,przed druga skrobanką miałam badanie ginekologiczne ,włozył mi palec a ja myślałam ,że umrę z bólu,wyszłam wtedy po 12 dniach:(

Gość Felicity1991
Warto mieć plan porodu żeby dobrze się przygotować na to co nas czeka. Pisząc plan będziesz mogła na spokojnie odpowiedzieć sobie na pytania: jakie są Twoje potrzeby oraz wymagania i czego będziesz potrzebowała w trakcie i po porodzie? Jeśli planujesz poród rodzinny zaangażuj partnera do wspólnego współtworzenia planu. Warto zajrzeć na http://canpolbabies.com/pl/porady/porada/mothers/15/2773 I dowiedzieć się czegoś więcej na temat planu porodu.