Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona_7890

czy wyjechac by ratowac zwiazek??

Polecane posty

Gość ona_7890

witam jestem w 5 mcu ciazy moj przyszly maz pracuje od kilku w niemczech , doda,m ze od 4 lat jestesmy razem , bywalo miedzy nami roznie wlasnie z powodu odleglosci ale mimo wszystko kochamy sie i chcemy byc ze soba :) co mam zrobic? rodzic tutaj czy w niemczech?? przeprowadzic sie tam juz z dzieckiem? nie chcemy byc dluzej osobno , plusy mieszkania w polsce sa takie ze rodzina pomoze mi na poczatku przy dziecku przynajmniej przez pierwsze miesiace, minusy to finanse mna pewno bedzie ciezej , oraz jego ojciec ktory manipuluje arkiem :/ co powie to on robi czasem nawet dochodzilo do sytuacjo ze ojciec mial do mnie pretensje a arek zamiast za mna obstac bral jego str , nie rozumialam dlaczego , dodac ze jego ojcu wiecznie nic nie pasuje i non stop tak zagaduje zeby mu cos kupic bo to to mu trzeba tu to , oszalec mozna . pompozcie co mam robic

Gość Kiev.
Jedz do meza.Sama z dzieckiem sobie poradzisz,nie ty pierwsz nie ostania.Zreszta nie bedzies tam sama tylko z mezem.Samotne matki sobie radza bez rodziny to i wy sobie poradzicie ze mezem oboje.Jak on zjedzie do Polski tylko dlatego ze ty liczysz na pomoc od rodziny,to brak kasy i klotnie zabija wasz zwiazek do konca.Nie zastanawiaj sie i jedz do niego.Przynajmnie sporbujecie bo wrocic zawsze mozecie jak wam tam nie bedzie dobrze czy ciezko.

Gość Miraculum5
Jedź do męża. 1. Nie ma co ryzykować związku. 2. Rodzić w Niemczech zdecydowanie lepiej niż w Polsce. 3. Dostaniesz Kindergeld:) 200 euro drogą nie chodzi:)

Gość ona_7890
dziekuje wam za odp . naprawde potrzymalyscie mnie na duchu , zawsze inaczej czlowiek patrzty na wszytko gdy wyslucha zdania innych:)

Gość miecz damoklesa
jak maż ma w rodzinie manipulatora to tylko jeden wspólny front pozwoli wam przetrwać - w przeciwnym razie manipulator bedzie saczył swoje jady do czasu aż uzyska zamierzony skutek. jesli jest taka mozliwość - zasuwaj do meża, lekko może nie bedzie ale tego akurat nikt nikomu nie obiecywał :D

Gość Little Jimmy
Jezeli obydwoje chcecie byc ze soba, to dla mnie jest tylko jedna opcja - wyjazd do meza i porod w Niemczech. jesli maz pracuje legalnie, to dostaniesz zasilek (kindergeld plus cos na zycie - chociaz nie wiem dokladnie jak to teraz jest). W Niemczech nie jest jak kiedys, ale wciaz lepiej niz w Polsce, wiec o byt sie nie martw, bo mimimum zapewnia panstwo.

Gość ona_7890
wlasnie tego sie najbardziej boje bedac tutaj manipulacji i wtracania sie na kazdym kroku a przez to najczesciej dochodzi miedzy nami do klotni :( , tatus cos mowi to syn musi sluchac i jeszcze przytakiwac na kazdym kroku , a z reguly jest tak ze ile razy jedziemy do jego ojca tyle razy jest jeden temat pieniadz ei pieniadze , on nie mowi wprost ze potrzebue pieniedzy czy cos tylko tak zagaduje ze a rachunek mu duzy przyszedl a tu cos tam a tu cos tam co lepsze byla mowa ze on chche sobie dom kupic i ze pozyczke mu trzeba bedize poreczyc on mysli ze w tym wieku kupienie domu za taka kwote i utrzymanie go sammeu to taka lekka praca , po pierwsze pozyczka moze przejsc na nas , w razie gdyby on byl nie wyplacalny , po drogie po co mu w tym wikeu dom ma mieszkanie placi rachunki nic go nie interesuje oprocz tego !! albo zagadywal ze nie ma czym do pracy podjezdzac ma ok 5 min do przystanku to mu syn skuter kupil i zmaiast odkladac na dziekco to tatusiowu caly czas cos trzeba!mam juz tego serdecznie dosc, nie moge miec wlasnego zdania tak jak i moj narzeczony caly czas on sie wtraca w wszytsko i ma jakies ale do mnie wiecznie o kazda glupote , boje sie wyjazdu z tego wzgledu ze arek do pracy a ja sama i kwestia moj niemicki jest na poziomie podstwowym wiec jesli by chodizlo o lekarza czy porod bylo by ciezko z porozumienim sie :/ tylko to jeszcze mnei tu trzyma jezyk -czyli najwaznejsze i strachh przed pierwzymi miesiacami sama z dzieckiem , tutaj wiem ze rodzina mi pomoze . tak po za tym chcialabym tam pojechac i to bardoz nawet z tego wzgeldu ze wreszcie caly czas bedizemy razem i tata bedize widizla dzidziusua codziennie a nie co miesiac dwa :/ jakby nie parzec szkoda mu bedize bo ziecko bedize roslo w oczach a jego to wsztko ominie.

Gość wiosna tuż tuż tuztuz
Jak nie masz juz innej :)wiec zbieraj manele i jedz czympredzej ;)

Gość ona_7890
a nie lepiej gdybym urodzila w polsce a pojechala do niemiec np gdy male bedize miec 2-3 mc?

Gość ona_7890
slyszalam ale co z jezykiem beda sie mnie cos pytac a ja yyyy, tak samo jak pozniej z lekarzem

Gość ozywiona zona
Co z jezykiem?Ucz sie niemieckiego.Essk i jedziesz.Do porodu cztery miesiace a przez cztery miesiace juz mozna solidne podstawy jezyka zlapac jak sie chce,a potem to juz samo pojdzie.Ucz sie slowek jakich mozesz potrzebowac do porodu i jak dziecko bedzie male.To nic trudnego.