Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto mo pomoże ?!?!?!?!

SPRAWDZONY PRZEPIS na sledzie w occie !

Polecane posty

Gość kto mo pomoże ?!?!?!?!

jak w temacie!Wiekszosć przepisów dotyczy śledzi solonych a ja mam wiadro świeżych i rece mi opadły ...bedzie tego z 10 kg...:( przeciez nie wyrzuce .Sama nie robiłam nigdy .Matko moja babcia sie w grobie przewraca.Wszystko potrafie,torta,bigosy nawet flaki ugotuje ale śledzie {wyje]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyszna ryba w zalewie
Nie apnikuj. Zrób te śledzie według poniższych przepisów. Z tego drugiego jak zrobisz talk, że gorace włożysz do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcisz to mogą stać w chłodnym i ciemnym miejscu nawet kilka tygodni. RYBA W ZALEWIE: 2 szklanki wody 1 kg ryby - filety 1 przecier pomidorowy w słoiczku 1 keczup w słoiczku 2-3 łyżki oleju papryka czerwona ogórki koserwowe cebula liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty sól Rybę opanierować w mące i usmażyć na złoty kolor. Paprykę, ogórki i cebulę drobno pokroić. W głebokim naczyniu układać warstwami rybę, cebulę, paprykę i ogórki. Ugotować zalewę z wody, przecieru, keczupu i oleju oraz przypraw. Doprawić do smaku sola i pieprzem i odstawić na chwilę dla nabrania aromatu. Przed zalaniem wyjąć przyprawy. Zalać rybę i warzywa gorącą zalewą. Po ostygnięciu wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko przeszło zalewą. Podawać schłodzone. I można tu popuścić wodze fantazji zmieniajac składniki- papryka może być róznokolorowa, można dodać marynowane pieczarki, marynowanego patisona. Śledzie w pomidorach 6 podwójnych filetów śledzia świeżego, nie solonego - tj. około 1 kg 3 cebule średnie 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego - około 150 g 1-1,5 czubatej łyżeczki soli 4-5 czubatych łyżeczek cukru 1,5 szklanki wody (1 szklanka wystarczy) 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki octu 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 7-8 ziaren pieprzu czarnego Podwójny filet rozkroić, grzbiet usunąć, kroić w poprzek tuszki na 4 części. Cebulę pokroić w piórka. W szerokim garnku układać warstwami cebulę na przemian ze śledziami. W osobnym garnuszku lekko podgrzać wodę z oliwą i octem (lepiej się wymieszają) i dodać resztę składników. Zalać tym rybę tak, żeby śledzie były zakryte. Zagotować i jeszcze przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu podgrzewać. Trzymać w chłodzie i jeść na zimno dopiero po paru godzinach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×