Gość nadzieja52 Napisano Kwiecień 22, 2012 Pokarmy w walce z rakiem Pełnoobjawowa choroba nowotworowa nie występuje nagle- rozwija się powoli. Oznacza to , że masz do dyspozycji lata, w których podkarmiasz albo głodzisz potencjalnego raka. Od genetycznej dewiacji pojedynczej komórki do wystąpienia pełnoobjawowego guza mija często 10-20, a nawet i więcej lat. Faktem jest, że to co jemy, może mieć wpływ na nowotwory na wielu etapach: od ich powstania, poprzez wzrost i ewentualny rozsiew. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, w tym witaminy, mogą blokować dostęp czynników rakotwórczych, a nawet brać udział w naprawie uszkodzonych komórek. Pokarmy, które mogą mieć znaczenie w zapobieganiu nowotworom: warzywa, zwłaszcza czosnek, kapusta, soja, cebula, marchew, pomidory, warzywa zielonolistne i pomarańczowożółte, owoce zwłaszcza cytrusowe, tłuste ryby,zielona herbata. Pokarmy , które mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów: mięso, tłuszcze zwierzęce, oleje roślinne(np. Kukurydziany). Bardzo ważne jest dostarczanie przeciwutleniaczy do komórek naszego organizmu, Są one jakby ważną formacją policyjną naszego ustroju. Niedobór przeciwutleniaczy czyni organizm bezbronnym,kiedy wystawiony jest na różne zagrożenia takie jak dym tytoniowy, skażenie żywności, wody i powietrza. Nie zawsze dostarczamy odpowiednią ilość przeciwutleniaczy z żywnością, dlatego powinniśmy uzupełniać je poprzez suplementy diety Najważniejsze przeciwutleniacze:Beta-karoten, WitaminyC, E, KoenzymQ10, Garlic Caps(czosnek z pietruszką) źródło: Żywność twój cudowny lek-Jean Carter Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach