Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miszekkkk

właśnie zapisałam sie na wizytę do ortodonty

Polecane posty

ciekawa jestem czy jak w razie założę aparat to czy długo dochodzi sie do siebie kiedy bedzię mozna iść po tym do pracy chodzi mi o mówienie bo u mnie w pracy to ważne

Gość pommponik
Pierwsze dni po założeniu aparatu stałego bywają dość trudne, ale czas dolegliwości jest sprawą bardzo indywidualną. Sprawa pierwsza to przyzwyczajenie się warg i policzków do zamków aparatu ortodontycznego. Prawie na pewno przez pierwsze dni pojawią się bolesne otarcia i rany. Minimalizuje się ich powstanie i łagodzi dolegliwości, gdy już powstaną, specjalnym woskiem nakładanym na zamki - poproś o niego swojego ortodontę. Po kilku-kilkunastu dniach wszystko wraca do normy. Druga sprawa to ból przesuwanych zębów, który utrzymuje się kilka dni po założeniu aparatu, a potem po każdej wizycie kontrolnej. Zwykle jednak ortodonta nie aktywuje mocno łuku na pierwszej wizycie, pozwalając zarówno pacjentowi jak i jego zębom stopniowo przyzwyczajać się do aparatu stałego. Na początku mówienie może sprawiać trochę problemów, bo jest inaczej, ale człowiek dość szybko się przyzwyczaja. A potem? Potem jest trochę dziwnie uczucie, gdy po mniej więcej dwóch latach zdejmą aparat stały ;-). Więcej porad lekarza ortodonty na stronie http://www.anident.pl/ortodonta-pytania.html . Nie bój się i o wszystko pytaj swojego lekarza, bo tak jak napisałam, wiele dolegliwości towarzyszących początkowemu okresowi noszenia aparatu stałego można łatwo zniwelować.