Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czym przykryć boazerię

czym przykryć boazerię na ścianie

Polecane posty

będę robiła remont w kuchni, niestety stary właściciel położył tam na dwóch ścianach w tym ścianie okiennej drewnianą boazerię, jeszcze jest w bardzo dobrym stanie ale będziemy urządzać tę kuchnie zupełnie w innym stylu i te wykończenia wogóle nie pasują. co wybrać: 1. zerwać zupełnie drewno i dopiero wówczas położyć jakiś tynk czy coś tam na "gołe" ściany, ale to wiąże się z tym że pod oknem jest grzejnik a za nim też boazeria , trzebabyłoby zdejmować cały grzejnik a co się okaże jak zdejmiemy to drewno, to wielki znak ? może okazać się że są tam gołe mury bez tynków a do tego mega krzywe/ tak właśnie mieliśmy w łazience że trzebabyło prostować ściany / tego raczej wolelibyśmy uniknąć , niestety nie jest możliwe aby dowiedzieć się od byłego właściciela co jest pod spodem 2-czy można bezpośrednio na tę boazerię dać płyty regipsowe , poniewać to kuchnia to może dać te zielone na wilgoć? moja znajoma właśnie tak przykryła drewno u siebie , ma tak kilka lat i nic się nie dzieje, szczerze powiem że jest to najmniej pracochłonne i właśnie taką opcje byśmy woleli ale czy tak można? nie bierzemy pod uwagę jakiegoś malowania boazerii na inny kolor, jedynie zerwanie lub przykrycie co radzicie?

no właśnie najbardziej mnie martwi ta część za kaloryferem, dziękuję za radę

a słuchajcie co teraz jest modne na ścianach? dawno nie robiliśmy remontu więc pytam czy na taką ścianę dać np sam tynk i gładż albo płyty czy dać jakiś tynk ozdobny ale jaki? czy jeszcze coś innego w modzie jest? trzeba wziąść pod uwagę że to kuchnia więc wszelkie ":chrapowatości" są nie wskazane żeby tłuszcz i brud się nie gromadził, ta ściana jest dość duża i praktycznie jest taka goła nie osłonięta przez meble i przydałoby się coś co troszkę urozmaiciłoby tę powierzchnię

Gość 6na9
W masz już pomysł na meble kuchenne, w jakim stylu, bo np. fototapeta do rustykalnych mebli to porazka ale do nowoczesnych na połysk czemu nie. Podoba mi się tez ściana w kamieniu,

Gość hsyehchzhxbxhx
Co chcecie od boazerii? To czyste drewno i bardzo zdrowe. Stokroć lepsze niż panele czy płyty gipsowe.

mielismy taki sam problem, posciagalismy wszystko. Pracy bylo wiecej, ale juz jest zrobione tak jak byc powinno. Sciany byly w strasznym stanie, wiec na rusztowaniu od boazerii polozylismy regipsy i teraz jest, rowno :)

Gość asiaaaaaaaaaaaaaa86
Na pewno nie polecam kładzenia płyt na boazerię...to tak, jakby położyć na podłogę z desek panele, albo na parkiet... najpierw trzeba zerwać boazerię, a potem gładzie albo płyty gipsowe i płytki albo malowanie

a jestecie pewni,ze ta boazeria tam jest tylko dla wystroju? bo moi rodzice mieszkaja w bloku wybudowanym na poczatku lat '80 i maja boazerie w kuchni i calym przedpokoju,bo najprosciej w swiecie sciana pekala i nie dalo sie utrzymac tego w ladzie... wtedy budowali tak na odpieprz i szybko...

Gość gość
Świetny byłby betonowy dekor VHCT.PL. To jest absolutna nowość na rynku. Zajrzyjcie sobie na ich stronę- robi naprawdę oryginalne wrażenie.

Przykleić regipsy? No masakra, przecież to się będzie ruszać, pracować pod wpływem wilgoci i temperatury i za kilka miesięcy pojawią się na ścianach cienie w miejscu klejenia a po roku lub dwóch po prostu to się rozejdzie. Jak regipsy to tylko na profilach metalowych wierconych do ścian a oprócz kleju jeszcze siatka metalowa i zaprawa. Sam pomysł z regipsami zamiast boazerii jest dobry bo to szybsze niż równanie ścian metodą tradycyjną. Ale jeżeli nie chcesz pozbywać się boazerii to możesz ją potraktować szlifierką, żeby pozbyć się starego lakieru i na przykład przemalować na biało lub popielato. Ładnie i neutralnie się to prezentuje :)

Gość gość
@up moim zdaniem przesadzasz - jak weźmiesz dobry pianoklej, który szczelnie wypełnia przestrzeń pomiędzy regipsem i boazerią to nie powinno być problemu z wilgocią i odpadaniem.

Gość gość
Dobry piankolej, czyli jaki? możesz coś polecić?

Gość gość
Ja stosuje pianokleje od Tytana i jeszcze się nie zawiodłem. Spróbujcie. Jeśli się mylę to chętnie odszczekam wszystko :D Ale się nie mylę. ;)

Gość gość
Podpinam się pod powyższą opinię - też miałem okazję stosować pianokleje Tytana do bardzo różnych zadań i nigdy się nie zawiodłem.