Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bearbee

3 miesiac ciazy - co robic.

Polecane posty

Gość bearbee

Witam, niedawno odkrylam ze jestem w ciazy, bedzie to okolo 3 miesiac. Wczesniej podejrzewalam ciaze gdyz moj okres sie spoznial, robilo mi sie niedobrze, moj partner narzekal na dziwne uczucia podczas lozkowych 'igraszek'. Nie robilam tesrtow ani nic gdyz mialam cyste na jajniku I myslalam ze to wlasnie przez to wszystkie te objawy... Niestety niedawno pokazal mi sie maly brzuszek, zrobilam wiec test... Az 4 dla pewnosci... Wszystkie wyszly pozytywnie. Problem polega na tym, ze przez te dwa miesiace jadlam doslownie wszystko, tzn wiekszosc potraw ktorych kobieta w ciazy nie powinna jest, teraz przezytalam sporo artykolow na ten temat I sie bardzo przestraszylam, ze przeze mnnie I moja glupote moze sie cos stac z plodem. Do lekarza umowilam sie dawno, tylko ze tutaj w Anglii wszystko robia inaczej, tzn musze czekac az moja lekarka do mnie zadzwoni I ona mi wyznaczy date I godzine wizyty. Bardzo sie boje I nie wiem co moglabym zrobic zeby pomoc mojemu dzidziusiowi w lepszym rozwoju, moze warto zaznaczyc iz jest to moja pierwsza ciaza, zupelnie nie planowana, mam dopiero 20lat ale jestem gotowa na obowiazki jakie sa zwiazane z dzieckiem. Jestem szczesliwa a zaraem zestresowana :( jem duzo owocow, pije duzo sokow, wody niegazowanej, staram sie sporo jesc ale rozsadnie, unikam wiekszosci rzeczy ktore moga szkodzic mi I dziecku. Jak juz wspomnialam, wiem ze te pierwsze 3 miesiace sa najwazniejsze a ja czuje sie jakbym je zupelnie zrujnowala... :( prosze o pomoc! Ps. Przepraszam za moje maslo maslane, ale jestem tak zestresowana, ze nie wiem jak aczyc slowa, zdania I wgl. :P

Gość aldfnwe
czilax. nie takie rzeczy robily w ciazy a maja zdrowe dzieci. wiele kobiet pije i pali, a o odzywianiu nie wspomne

Gość serduszko puka w rytmie cha ch
przede wszystkim wyluzuj stres nie słuzy dziecku :)

Gość a tak konkretnie to
co takiego jadłaś?

Gość ccgvgfzdsfhzfjhfz
Nic sie nie stanie, dbaj teraz o siebie i o malenstwo ma ono jeszcze pol roku na rozwoj. Nie panikuj bo to JEMU zaszkodzi... Dziewczyny w ciazy pija, pala rodza zdrowe dzieci i jest OK. Robisz dobrze (soki itd) i tak trzymaj!

Gość Paula9005
Możesz wszystko jeść bez problemu, abyś nie piła alkoholu i nie paliła papierosów. Dziecko pewno urodzi się zdrowe :) nie masz się czym martwić. Gratulacje !

Gość bearbee
Niby tak, powinnam wyluzowac. Ale to moje pierwsze takie doswiadczenie I nie chce by mojemu ddziecku cos sie stalo, hehe. Dziekuje za Wasze odpowiedzi, jestem teraz spokojniejsza. :)

Gość Piesia Czesia
Zabrzmi to brutalnie, ale gdybys jako zaszkodzila plodowi to juz bys ta ciaze stracila, a skoro ciaza rozwija sie dalej to wszystko jest ok :) Wiadomo ze najlepiej jest dbac o siebie od poczatku ale przeciez nikt nie wie juz od pierwszego dnia o ciazy. Czytalam gdzies ze na poczatku ciazy wytwarza sie taka naturalna bariera i te szkodliwe substancje nie docieraja do plodu. Stad miedzy innymi wymioty w ciazy - bo organizm matki chroni dziecko przed szkodliwymi wg niego substancjami.

Gość bearbee
Co do jedzenia to dolnie jadlam to co zwykle: ryz, mieso glownie kurczak, ziemniaki, surowki z pomidora I ogorka itp itd nie jadam wieprzowiny, nie pije alkoholu ani nie pale. Jadlam to co normalnien bez zadnych diet itp itd. O I serek bialy jadlam, czasami wolowine (teraz unikam), Nie stresowalam sie tak bardzo dopoki teraz nie przeczytalam co powinnam jesc a co powinnam unikac. Teraz o siebie dbam, uwazam co jem, staram sie nie dzwigac tak bardzo w pracy. Moj partner mnie wspiera I pomaga, bardzo jestem mu za to wdzieczna, bo sama bym sobie rady nie dala, tym bardziej ze moja mama jest w PL I jestem w Anglii sama. Jeszcze raz dziekuje za wszystkie komentarze. :)

Gość Ludu...
Kup sobie witaminy dla kobiet w ciąży i łykaj:)

Gość bearbee
Moze mi ktos powiedziec jakie witaminy powinnam brac lub co powinnam jesc tak mniej wiecej, bo zanim zobacze lekarza to pewnie minie troche czasy, moze z 2 tygodnie. Mam nadzieje, ze szybko do mnie zadwoni, bo mam tyle pytan.

Gość Ludu...
Jedz wszystko na co masz ochote a jesli chodzi o witaminy jest ich mnóstwo w aptece

W aptece jest szeroki wybór witamin dla kobiet w ciąży.Najważniejsze żeby zawierały kwas foliowy.Natomiast jeśli chodzi o jedzenie to można jeść praktycznie wszystko trzeba tylko unikać tatara bo w końcu to surowe mięso oraz serków typu camembert( są one robione z niepasteryzowanego mleka).Jeśli to już 3 miesiąc to teraz to już tylko z górki:) szybko zleci.Głowa do góry:)

Gość silwergold
aldfnwe czilax. nie takie rzeczy robily w ciazy a maja zdrowe dzieci. wiele kobiet pije i pali, a o odzywianiu nie wspomne Ktoś kto to napisał nie ma w ogóle pojęcia o rozwoju płodu i późniejszych konsekwencjach picia i palenia. Puknij się w główkę i nie pisz bzdur autorko/autorze. Te tak zwane zdrowe dzieci, odczują skutki za parę lat a mamusie nie zdają sobie sprawy ze to właśnie są konsekwencje ich postępowania w ciąży.

Gość bearbee
Ehh, cale szczescie ja ani nie pale, ani nie pije. Jedyne o co sie boje to moja praca, bo musze tam troche dzwigac mimo iz moj pracodawca wie o moim polozeniu, niestety w anglii bez papierka od lekarza ciaza nie istnieje. Tak wiec ich to nie obchodzi. Tyle co mi pozostaje to czekac az doktor zadzwoni I umowi mnie na spotkanie, doczekac sie nie moge, wkoncu zrobia mi usg I zobacze swojego szkraba :D

Gość bearbee
Jesli pytasz czy w 3ciazy to wyraznie gdzies tam pisalam ze jest to moja pierwsza ciaza :) jestem w 3miesiacu, przynajmniej tak wynika z moich obliczen.

Gość bearbee
Takie pytanie czy kobieta w ciazy moze jesc platki muesli? Nigdzie nie moge znalezv takich bez orzechow a slyszalam ze nie powinnam jesc orzechow. Lepiej bedzie jak sama zrobier muesli czy kilka orzechow z platkami muesli mi nie zaszkodzi?

Ja też jestem w 3 miesiącu, i też mieszkam w Anglii :) Skąd dokladnie jestes?? Co dojedzenia wszystkiego to nie martw się... to raczej dziecku nie zaszkodziło. 3 tygodnie temu trafiłam tu do szpitala i lekarz powiedział mi tylko abym nie jadła zbyt piekących, przesolonych rzeczy i tyle. Dziecko z twojego pokarmu wybierze sobie to co najlepsze i to co mu jest najbardziej potrzebne. Abyś używek zadnych nie brała. Kup sobie kwas foliowy, ja biore tez witaminy Pregnancare, pij dużo wody mineralnej, jedz owoce. Dobrze bedzie :)

Gość bearbee
A no mozna. Nie mialam zadnych objawow, zero porannych mdlosci, zachcianek, ani zmeczona nie bylam wrecz przeciwnie. Nie przytylam takze, brzuszek widoczny byl dopiero pod koniec 4miesiaca... W kazdym badz razie, temat do zamkniecia. Od 4tygodni jestem szczesliwa mamusia. :)

sduszyczka, niestety w anglii wszystko wygląda inaczej.... oni tutaj praktycznie do 3 miesiaca tak jakby nie uznają ciązy. Jesli kobieta poroni to trudno... takie jest ich zdanie. dopiero od 3 miesiaca są robione badania, usg itd. Ja jak trafiłam do szpitala i powiedziałam ze w ciązy jestem to zapytali dlaczego tak mysle? to im powiedziałam ze robiłam 3 testy i wyszły pozytywnie.... to im wystarczyło. Dziwne to i głupie no ale... takie tu zwyczaje :)

o kurcze dopiero zobaczyłam ze wpis z kwietnia :/ no to zycze duzo zdrówka dla was i pozdrawiam