Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ;) anuska

Kurs przedmałżeński, nauki przedmałżeńskie - co, gdzie, kiedy

Polecane posty

Gość ;) anuska

Witam. Czy ktoś może mi wytłumaczyć co jest co :) Ksiądz informował o kursie przedmałżeńskim 5 spotkań, a nauki kiedy się robi i gdzie? Ile one trwają?

Gość makatka03
Kurs i nauki to właściwie zamienne sformułowania. Rozróżnia się za to 2 części: nauki przedmałżeńskie i wizyty w poradni rodzinnej. W mojej okolicy są to 3 spotkania z w ramach nauk każde po 3h ( 2 z "katechetką" i 1 z księdzem) oraz 2 spotkania w poradni rodzinnej po około 1,5h. Tak w skrócie to nauki to bardziej teoria (małżeństwa, sakramentu, życia we dwoje) a poradnia to praktyka (stosowanie naturalnych metod planowania rodziny itp)

Gość ;) anuska
Dzięki za odpowiedź. A możesz napisać kiedy się robi tą poradnię? Bo mnie dziewczyny mówiły że 3 mies. przed ślubem, że wcześniej nie można bo się nie liczy że ksiądz tego nie uzna.

Gość makatka03
nauki są u nas organizowane co jakiś czas przy różnych parafiach, a poradnia rodzinna jest jedna na dekanat bodajże. Można je odbyć w sumie w dowolnym czasie przed ślubem, byleby zdążyć :) bo z tego co wiem to w niektórych miejscach takie kursy są bardziej rozłożone w czasie i trwają nawet 11 tyg - spotkania krótsze, a częstsze np co tydzień

Gość ;) anuska
Aha, dzięki za odpowiedź ;)

Gość makatka03
my robiliśmy w październiku zeszłego roku, a ślub teraz 12 maja więc jest więcej niż 3 mies. U nas nie ma z tym problemu. Robiliśmy wcześniej żeby nie zaprzątać sobie tym głowy na ostatnią chwilę. Myślę że w sprawach kościelnych mało jest sztywnych reguł i większość spraw odbywa się na zasadzie "co ksiądz to inna historia"

Gość makatka03
3 miesiące wstecz od daty ślubu są ważne dokumenty z USC o braku przeciwskazań do zawarcia małżeństwa (ślubu) konkordatowego oraz odpis aktu chrztu

Gość anika 28047
czy ktos cos l pozyteczngo z tych nauk wyniosl ? ktos sosuje kalendazyk malzenski - naturalne metdy ? srednwiecze?

Gość makatka03
przyznaję, że nasze nauki były baaardzo pobieżnie potraktowane, ale jeśli komuś zależy na sakramencie, to musi się dostosować do kościelnych zasad i postarać się o zaświadczenie o odbyciu kursu...

Gość anika 28047
te kursy sa drmowe?

Gość makatka03
u nas było 80 zł kurs i 80 poradnia, ale to też co parafia to inaczej, czasem jest cennik, czasem co łaska, czasem nawet za darmo. Najczęściej jest tak, że te krótsze tzw. weekendowe są płatne, a te długie darmowe lub "co łaska"

Gość tralallala
nie wiem, skad jestes ale nauki przedmalzenskie i dni skupienia mozesz odbyc weekendowo (ale do poradni musisz isc oddzielnie). my bylismy w grodku nad dunajcem. super nauki, bardzo zblizyly nas do siebie. ale bywaly i takie pary, ktore po naukach sie rozstaly.

Gość saszdefdgvrxdfggh
a co na takich naukach się robi?:D

Gość tralallla
na naszych prowadzacymi byli ksiadz i 2 pary malzenskie. opowiadali o problemach, o tym co sie zmieni, nie koloryzowali jak to bedzie och i ach. bylo 12 sesji tematycznych z pytaniami. odpowiadalismy na pytania na kartkach i potem wymienialismy sie z partnerem i dyskutowali o roznicach. Ku mojej radosci wiekszosc z tych tematow dawno poruszylismy, ale byly tez takie pary, ktore nie mialy o czym rozmawiac...smutne