Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda pani domu

jak wekować przetwory?

Polecane posty

Gość młoda pani domu

Dla doświadczonych pań domu może głupie pytanie, ale do rzeczy. Chciałabym porobić zapasy w słoikach, doradźcie proszę jak to zrobić. Interesują mnie nie tylko dżemy/konfitury, ale też fasolka po bretońsku, gołąbki itd. Problem nie w tym, że nie umiem tych potraw zrobić, ale nie wiem jak przygotować słoiki - zagotować? Jeśli tak to w jaki sposób i jak długo gotować? Jeśli natomiast chodzi o dżemy to chętnie wypróbuję wasze przepisy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do autorki....
Młoda pani domu, słoiki należy najpierw dobrze umyć, wygotować (ja wkładam po 3 lub 4 do dużego garnka z wrzącą wodą i gotuję parę minut, potem wyciągam specjalnymi szczypcami - uwaga - można się poprzyć, albo wyprażyć w piekarniku - według mnie około 20 min w temp. 180 st. i są gotowe. Mięsa nigdy nie wekowałam, bo to dość ryzykowne, wolę zamrozić, natomiast fasolkę po bretońsku tak, możesz wekować. Po ugotowaniu jej nakładasz do przygotownych słoików, DORZE zakręcasz zakrętki i jak trochę przestygną pasteryzujesz około 30 min. od chwili zagotowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×