Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewwka

sylvie 20, a problemy związane z tym - istotne!!

Polecane posty

Gość ewwka

W sumie, to dziwna sprawa. Rocznikowo mam 20 lat, a od grudnia 2010 moją antykoncepcją stały się pigułki sylvie 20. Wcześniej moja miesiączka trwała nawet do 9 dni, była obfita szczególnie w pierwszych dniach. W trakcie zażywania tych pigułek zauważyłam niepokojące objawy i "defekty", a mianowicie : - cellulit - rozstępy - mocno sine palce (niby od zimna, ale nawet teraz, gdy zamoczę stopy w ciepłej wodzie - palce nabierają sinych barw, nawet latem) - krostki na nogach i rękach Natomiast, bardziej zaniepokoiło mnie to, co dzieje się teraz. Może od początku, podczas brania sylvie 20 okres miałam gdzieś od środy do wtorku = 7 dni. Ostatnimi czasy zaczęło się to zmieniać. Miesiąc temu miałam od środy do ledwo niedzieli = 5 dni. Natomiast teraz aktualnie, okres mam od środy, a dziś (sobota) jest już jakiś dziwny, jakby się kończył, nie wiem co jest grane, a jest to 4 dzień okresu. Mamy weekend, mamy długi weekend majowy, a ja waham się, czy jutro łyknąć pierwszą tabletkę z kolejnego opakowania, czy też z nich zrezygnować i skonsultować się z ginekologiem przy najbliższej okazji?! :( :/ W miarę regularnie współżyję. Błagam o pomoc i wasze opinie, co o tym myślicie.

Jeśli chodzi o krwawienie z odstawienia to jest to normalne, że z czasem jest krótsze i mniej obfite niż normalna miesiączka. Po prostu endometrium nie rozrasta się w takim stopniu jak wtedy kiedy nie przyjmuje się tabletek. Cellulit i rozstępy to nic szczególnego. Co do krostek to trudno stwierdzić co to jest. Natomiast uważam, że sine palce dobrze byłoby skonsultować z lekarzem.

Gość ewwka
no ale właśnie w tym problem, że ja jeszcze nie odstawiłam tych pigułek. odkąd je biorę (czyt. grudzień 2010) moja miesiączka pomiędzy opakowaniami trwała 7 dni. w zeszłym miesiącu (marzec) trwała nagle 5 dni a w tym (kwiecień) jest już 4 dni. No co jest? :/ Sine palce konsultowałam i usłyszałam tylko jedyne "to od zimna" :/

Gość ewwka
ale ja NIE odstawiłam tabletek!! Krótko mówiąc okres w przerwie pomiedzy opakowaniami NAGLE ulegl diametralnemu skróceniu

Gość ewwka
a może ktoś inny jeszcze się wypowie?

Gość ja bym zrobila tak
wlasnie okres w tej przerwie to tzw krwawienie z odstawienia.. wszyscy rozumieja ze nie odstawilas tabletek skoro piszesz ze je bierzesz ciagle. Moim zdaniem krotsze krwawienia nie powinny cie martwic.

Gość a ulotkę czytałaś??
Nie zadawałabys glupich pytań, pisac umiesz więc czytać tez potrafisz chyba :P

Gość ewwka
no dobra dobra, nie napadajcie na mnie :P ja się tylko zastanawiam, dlaczego te miesiączkowanie w przerwie pomiędzy opakowaniami, nagle po 14 miesiącach z 7 dni zamieniło się w ledwo 4-5 dni? zauważyłam to w zeszłym, jak i w tym miesiącu. Czy powodem może być stosunek, uprawiany w ów przerwie, ale jeszcze zanim pojawił się okres?