Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anetaxcvbnm

Twardniejący brzuch w 19 tyg ! Czy to normalne ?

Polecane posty

Gość Anetaxcvbnm

Witam ! Jestem w 19 tyg ciąży, od paru dni odczuwam twardnienie brzucha. Niezbyt często, ale zdarza się. Zazwyczaj tylko częsc brzucha twardnieje. Wizytę u lekarza mam za tydzień. Czy powinnam się martwic ?

Gość mmoonn
ja tak miałam i zaraz na zwolnienie mnie wysłali.. do tego dostałam tab.. i oczywiście tylko leżeć

Gość ja bym się
ja bym się na twoim miejscu dla pewności wybrała na IP albo do lekarza. niby może twardnieć do 10 razy w ciągu doby nie więcej. ale nie wiem czy to się też tyczy tak wczesnego tygodnia ciąży

Gość Ja tak miałam w pierwszej
ciąży. Najpierw dostałam końskie dawki magnezu, później po jakimś czasie fenoterol. Od 7 miesiąca - zwolnienie lekarskie z powodu zagrażającego porodu przedwczesnego, ale udało się szczęśliwie donosić. Powinnaś sprawdzić sprawę. koniecznie skontaktuj się z lekarzem.

Gość Anetaxcvbnm
myśle, że jeśli nadal tak będzie to wybiorę się wcześniej do lekarza. dziękuję za odp

Gość ja bym się
jedź się skonsultować nic nie tracisz a możesz wiele zyskać.

Gość pitulinka
Przestanicie pisac glupoty!!! To jak najbardziej normalne zjawisko, proponuje poczytac o skurczach braxtona-hicksa. Tak twoja macica pomalu przygotowuje sie do porodu. Ale niektorzy lekarze bez sensu przepsuja No-Spe, a potem wiekszosc niemowlat ze zwiotczeniem miesni....

Gość Anetaxcvbnm
Ale czy to nie za wcześnie na tego typu skurcze ?

Gość ja bym się
skurcze przepowiadające z tego co mi wiadomo normalne są od 7 msc ciąży. no chyba że jest ciąża po ciąży to mogą wystąpić nawet w 5 ale też nie często

Gość bambiska
Nie, tak jak sama piszesz, to tylko twardnienie brzucha....no chyba, ze cie to bardzo boli....

Gość bambiska
Pierwsze skurcze Braxtona-Hicksa pojawiają się już około 6. tygodnia ciąży, lecz upłynie jeszcze co najmniej kilkanaście tygodni, zanim je poczujesz. Czemu służą skurcze, jak je rozpoznać i jak nie pomylić skurczów Braxtona-Hicksa z początkiem porodu? A tu wiecej: http://www.mamazone.pl/artykuly/ciaza-i-porod/porod-i-polog/szkola-rodzenia/2010/co-musisz-wiedziec-o-skurczach-braxtona-hicksa.aspx

Gość Anetaxcvbnm
nie, nic mnie nie boli wtedy tylko czuję że mam twardy brzuch (przeważnie nie cały tylko np po jednej stronie lub taka kulka sie robi) jak położe reke na nim. Gdy zmienie pozycje przechodzi

Gość bambiska
poczytaj sobie tego linka powyzej...i naprawde sie nie martw!

Gość ja bym się
tak sobie was czytam to dochodzę do wniosku że w sumie pierwsze skurcze to można mieć już nawet podczas orgazmu jak się płodzi dziecko naopowiadacie jakiś głupot dziewczyna pomyśli że jest ok i nie pojedzie do lekarza a jak się cokolwiek stanie to wy będziecie brać za to odpowiedzialność. a może któraś z was jest lekarzem i potrafi badać przez internet? jedź się skonsultować dobrze radzę.

Gość ja bym się
nie lubię straszyć. ale taka jest prawda jak cokolwiek się stanie to zaś wszyscy ci się pytają czemu nie pojechałaś wcześniej do lekarza. i żadna z tych które ci dobrze radzą ze masz się nie denerwować nie przyjdzie cię później pocieszać. życzę ci żeby naprawdę nie było się czym martwić ale niech to oceni lekarz a nie forum

Gość pitulinka
Bosz....przeciez to jest jak najbardziej normalny i prawidlowy rozwoj ciazy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość ja bym się
pitulinka ja straciłam dziecko! więc nie mów mi że bredzę! autorko twoje życie twoje dziecko twoje decyzje

Gość Anetaxcvbnm
narazie mi nie twardnieje, ale jeśli jutro to się powtórzy to zadzwonię do mojej gin i zapytam co robic

Gość pitulinka
Bedzie ci tak twardnial do konca ciazy, ale zadzwonic jak najbardziej mozesz.

Gość Anetaxcvbnbn
Byłam na IP, okazała się że nic złego się nie dzieje. Zostałam przebadana, mam się tylko oszczędzac i brac magnez.

Mnie brzuch twardniał od ok 5 m-c ciąży, na poczatku sie tym nie przejmowałam ale jak zaczęło mi go deformowac przy tych skurczac to zadzwoniłam do mojego ginekologa. Kazał mi przyjsc natychmiast i zrobic CRP na cito, no i wyszło podwyższone. Kazał mi bezwzglednie sie oszczędzac i lezec, poza tym dostałam fenoterol i cos na serce, bo mozna po tym dostac pikawki. Dobrze, ze sie konsultowałas w szpitalu ale powiedz to tez swojemu lekarzowi, bo on zna Ciebie i przebieg ciąży. Potraktuje Cie z nalezyta uwaga a nie odprawi z kwitkiem jak to sie czasem dzieje na izbach. Obserwuj czy sie to nie nasila i w razie czego konsultuj ze swoim ginem. Lepiej 5 razy zadzwonic bez potrzeby niz zbagatelizowac cokolwiek.

Gość Anetaxcvb
Wiem oczywiście, żeby o tym powiedziec swojemu lekarzowi. Mnie w szpitalu nie odesłali z kwitkiem, tylko zbadali... Na oddziale nie zostawili mnie, ponieważ nie było przesłanek. Szyjkę miałam ok, z dzieckiem też ok, jak mnie badali to też nie zauważyli twardego brzucha. I faktycznie od wizyty w szpitalu mój brzuch jest normalny. Łykam magnez i oszczędzam się oczywiście.

Gość ja też miałam twardniejący brz
brzuch od ok 18 tyg. Dostałam na to aspargin i magne b6, szyjka nie rowierała się a więc nie były ro niebezpieczne skurcze. Córkę urodziłam w terminie. Zalecam picie dużej ilości wody, bo zbyt małe nawodnienie organizmu może też powodowac takie dolegliwości, u mnie tak było za mało piłam plus niedobory magnezu. Potem było lepiej. ;)

Gość Co wy gadacie...
mama matysia u ciebie to powodowała jakas infekcja organizmu ?? (podwyższ. crp) leczyłas ją ? czy tylko bralas lei rozkurczowe?>

Gość taka tam jednaaaa
Ja właśnie weszłam w 19 tydzień i od ok tygodnia mam takie skurcze, gin przepisał mi na to aspargin i magnez. Martwię się, czy to zaszkodzi mojej dzidzi :( czytałam że może to spowodowac porod przedwczesny i strate dziecka. Pomóżcie :(

Co wy gadacie ----> w ciąży miałam dwa razy infekcje ukł. moczowego i coś tam zażywałam ale juz nie pamiętam co to było, ale zazywałam to krótko tylko do wyleczenia infekcji. Natomiast fenoterol brałam niemal do końca ciązy, lekarz odstawił mi to chyba na 1,5 miesiąca przed porodem. Strasznie sie bałam, że zaraz po odstawieniu tych leków urodze ale lekarz twierdził, ze nie ma takiej obawy. No i urodziłam w 38 t.c.; tydzień przed planowana cesarką. Taka tam jedna ----> aspargin i magnez nie moze zaszkodzic ani Tobie ani maleństwu, lekarz nie zapisałby Ci czegos takiego. Mnie zaleciła aspargin 3xdziennie, na skurcze łydek ale zaczełam pic duzo więcej mleka i troche sie poprawiło. Tym akurat sie nie martw, przeciez magnez i potas masz w witaminach, które z pewnością zazywasz. Proponowałabym Ci duzo odpoczynku i picia wody mineralnej.

Gość gość
Hey dziewczyny mam.pytanie do.wasz czy wiecie od czego boli żołądek i i kuje i czasami boli podbrzusze a jestem w 19tygodniu ciąży a wizyte mam 14września ale mój ginekolog mi mówił ze ti sa dolegliwości ciążowe