Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Logicznie myśląc

Bóg istnieje

Polecane posty

Gość asdasdasdasdasdasd
Logicznie myśląc Najsmiesniejsze sa tez stweirdzenia ludzi ze "wierze tylko w to co widze" Widzicie tu sprzecznosc albo "Bog jest glupi i nie istnieje" Bóg jest ukryty z kilku powodów: 1. Bóg stanowi uosobienie nieskończonej Miłości, Szczęścia, Piękna, Doskonałości, Czystości itd. Czy sprawiedliwe byłoby oglądać przez grzeszników Boga twarzą w twarz? 2. Aby zobaczyć Boga, trzeba na to zasłużyć. Jest napisane, że nie można używać życia, wszelkich przyjemności na ziemi i jednocześnie Królować z Chrystusem w Niebie. Człowiek sprowadził na ziemię grzech, i wszelkie konsekwencje z nim związane ponosi cała ludzkość. Oczywiście ludzkość odkupiona i uszlachetniona przez krzyż Chrystusa. Jak wiadomo cierpienie jest skutkiem grzechu. I aby dostać się do Nieba, musimy upodobnić się cierpiącego Chrystusa. Za nic nikt nie dostanie nagrody. 3. Bóg się ukrywa, ponieważ w ten sposób wzbudza naszą tęsknotę za nim. Tęsknota wzmaga miłość, której Bóg od nas oczekuje. Jednak każdy ma wolną wolę i może oczywiście nie nie przyjąć Boskiej Miłości i zamknąć się w ziemskich sprawach, zdeptać duszę i iść za głosem szatana w kierunku śmierci. 4. Boga nie można raz na zawsze odnaleźć. Doznajemy z Jego strony pocieszenie za sprawą Pocieszyciela, czyli Ducha Świętego. Innym razem przychodzi ciemny okres, w którym przeżywamy wewnętrzne strapienie. Jest to okres próby, ponieważ Bóg chce sprawdzić naszą wiarę i w ten sposób nas ćwiczyć. Jednak nie ma takiej próby, pokusy, której człowiek nie mógłby wstanie przezwyciężyć

Logicznie myśląc - dzięki. Sama lubię do niego wracać, gdy nachodzą te różne znaki zapytania...Kim my jesteśmy wobec Boga? I jeszcze mamy czelność domagać się jakichś dowodów na Jego istnienie...tak głupie nawet zwierzęta nie są. One po prostu cieszą się życiem i swoim życiem wychwalają Stwórcę. A człowiek myśli, że wszystkie rozumy pozjadał...

Gość ja,
"Najsmiesniejsze sa tez stweirdzenia ludzi ze "wierze tylko w to co widze"" jeśli ktoś by wierzył tylko w to co widzi, to by znaczyło, że nie wierzy też w część fizyki :o

Gość malaMoon
to juz wola Boga co sie z nimi stanie. ja mialam raczej na mysli pierwsza wypowiedz autora, ktory wsadzil do jednej beczki ateistow. poza tym przypomnij sobie ile zla wyrzadzili Chrzescijanie w imie swojej wiary, czy Bog tego wlasnie nas uczy? zabijac drugiego czlowieka?

Gość zetkkka
"Logicznie myśląc "Nawet jesli Bog istnieje to dlaczego mialby chciec nas zbawiac i dawac kolejne zycie po smierci? No po co mialby to robic?" Kolejne smieszne stwierdzenie. Bo taki ma plan. Szkoda ze takich podstaw nie rozumiesz. Moze mloda jestes. Wierze ze na starosc zmadrzejesz. " Smieszne stwierdzenie? A skad u ciebie pewnosc, ze Bog chce nas zbawic? Przeczytlas to gdzies czy Bog sam ci to powiedzial? I smieszy mnie stwierdzenie " bo taki ma plan" Hahahaha, a skad ty wiesz jakie on ma plany? Mam 27 lat, wiec faktycznie moze za mloda jestem by wierzyc w takie farmazony o boskich planach :D

"Smieszne stwierdzenie? A skad u ciebie pewnosc, ze Bog chce nas zbawic? Przeczytlas to gdzies czy Bog sam ci to powiedzial? I smieszy mnie stwierdzenie " bo taki ma plan" Hahahaha, a skad ty wiesz jakie on ma plany? " - BO O TYM POWIEDZIAŁ - SIWGNIJ PO PISMO ŚW. - WIĘCEJ NIE TRZEBA. BO UMARŁ I ZA CIEBIE I ZA MNIE I ZA WSZYSTKICH. PO TO ABY WŁAŚNIE NAS ZBAWIĆ. BEZ WZGLĘDU NA NASZE GŁUPIE PYTANIA!

Gość zetkkka
I przestancie juz wszystko tlumaczyc i popierac tekstami z Biblii, bo nikt nie udowodnil, ze opowiesci z ksiazki zdarzyly sie naprawde.

Gość asdasdasdasdasdasd
Jeszcze chciałbym zaznaczyć, że odkładanie modlitwy, pobożności i wiary do późnych lat starości jest poważnym wykroczeniem przeciwko Bożemu Miłosierdziu.

Boga nie ma, i już Pisałam o tym na jakimś topiku 3 dni temu Za dużo jest nieszczęścia na świecie jak na tego wspaniałego, dobrotliwego Boga A nie uwierzę nigdy w to że niektórzy są nieszczęśliwy "bo Bóg tak chciał" albo "bo są wybrane osoby do niesienia krzyża" No way, niech Bóg sam sobie choruje na raka i zdycha w głodzie i suchotach Przeczytaj sobie Dawkinsowego "Boga urojonego", jeśli choć troszkę interesujesz się biologią, bo książka ma dużo biologicznych aspektów i może być ciężko ją zrozumieć Pozdrawiam :)

Gość zetkkka
umano - a slyszalas to jak on o tym powiedzial? Wierzysz w to, co przeczytalas w biblii. Innych dowodow nie ma.

Gość Logicznie myśląc
No fakt przeczytalem to raz czy dwa w takiej ksiazce fantasy "Biblia" sie nazywa. Po czesci dowiedizalem sie jaki Bog ma plan wobec nas ludzi. A wedlug ciebie jesli Bog nie chce nas zbawic to co chce. Stworzyl nas i patrzy jak cierpimy, i sprawai mu to pryzjemnosc a po smierci zniszczy nas wszystkich bo przeciez moze sobie znowu stworzyc kolejna ziemie i caly ten experyment zaczac od nowa. Ja w wieku 27 lat mailem wiecej rozumu w glowie niz ty. Jesli cie urazilem to wybacz. Znowu stweirdzam fakt

Gość ja,
ja kiedyś wierzyłem w to, co pisze w Biblii, ale to było wiele lat temu, teraz już nie

Gość asdasdasdasdasdasd
@woman in kitchen To ja Cię niestety zmartwię, ponieważ Dawkins się powoli nawraca i już publicznie przyznał się do wiary w Boga. Stąd jego działo "Bóg urojony" jest passe!

woman in kitchen - słuchaj...Bóg nie stworzył cierpienia. ono jest wynikiem grzechu, grzechu człowieka, nie Boga. Owszem, dopuszcza je aby czasami czegoś nas nauczyć, ale ono nie jest jego celem. A co do wojen i innego zła w świecie - nie można winic Boga za błędne wybory obdarzonego wolną wolą człowieka...

Gość szkoda Chińczyków
olewaja biblie, chrześciaństwo, islam i judaizm równo żółtki nie dostapią za kare zbawienia Bóg ich nie kocha

Gość Logicznie myśląc
Kobieto w kuchni no prosze cie. Jestes kolejna osoba ktory mysli ze skoro na sweicie tyle zla i cierpienia to jest to wina Boga lub skoro tak jest to Bog nie istnieje no bo jesli by istnial to nei pozwolilby na to zeby rocznie miliony dzieci umieralo z glodu np. Ty i zetkka powinnyscie sobie podac reke.

Gość Petronela z pipidówy
malaMoon to juz wola Boga co sie z nimi stanie. ja mialam raczej na mysli pierwsza wypowiedz autora, ktory wsadzil do jednej beczki ateistow. poza tym przypomnij sobie ile zla wyrzadzili Chrzescijanie w imie swojej wiary, czy Bog tego wlasnie nas uczy? zabijac drugiego czlowieka? istnieje teoria, że w okresie zimnej wojny spaliły się od niedopałka papierosa rosyjskie instalacje atomowe i tylko dzięki temu ludzkość wtedy unikneła wojny światowej KAŻDY Z NAS MOŻE BYĆ NARZEDZIEM W RĘKU BOGA

A czym zawiniły i czego muszą nauczyć się dzieci w Afryce, które nie mają nawet wody, a co dopiero mówiąc o jedzeniu? Wiesz, ja po prostu patrząc na to co się dzieje niewinnym ludziom, nie potrafię dojrzeć Boga, który ma nad wszystkim kontrolę i potrafi pomóc - ba, nawet uzdrowić

Gość malaMoon
logicznie myśląc --> Ty tylko stwierdzasz fakty:/

http://konflikty.wp.pl/kat,1020229,title,Jeden-niedopalek-uratowal-swiat-niezwykla-historia,wid,14215812,wiadomosc.html?ticaid=1e5be

Gość The Dust on table
bóg to czyste zło, ewentualnie istota lubująca się w cierpieniu. Może mi ktoś wytłumaczy W jakim celu bóg stworzył człowieka , no po co mu on

Żebyś wiedział(a) Jak już napisałam, nie ma dla mnie DOBREGO BOGA pozwalającego na takie cierpienia Po prostu Lecę. Trzymajcie się. Żeby nie było, nie obrażam nikogo, toleruję zarówno katolików i ludzi innej wiary Nie lubię tylko katolików-hipokrytów, i ludzi niedopuszczających do siebie faktu, że najzwyczajniej w świecie mogą się mylić :)

13 maja 1984 roku zapowiadał się w Siewieromorsku dość zwyczajnie. Miasto położone na północnym krańcu półwyspu Kola, 60 kilometrów od granic Norwegii i nieopodal lepiej znanej bazy w Murmańsku, było portem floty wojennej, a zarazem ogromnym składowiskiem amunicji różnego typu. W basenach portowych stały lodołamacze i okręty wojenne, w tym przynajmniej dwa wielkie atomowe boomery (okręty podwodne - przyp. red.). Właśnie nadchodził koniec zmiany i tysiące ludzi było już myślami przy rodzinie. Tego dnia mieli jednak nigdy nie zapomnieć. Po serii eksplozji trwających prawdopodobnie nawet kilka dni przestały istnieć główne magazyny amunicji Floty Północnej - najsilniejszego zgrupowania morskiego ZSRR. Wystrzeliwujące w górę rakiety przypominały upiorne fajerwerki. Całe rodziny wybiegały na ulicę, starając się uciec jak najdalej od grzyba ognia i dymu w miejscu, gdzie jeszcze kilka minut wcześniej stały pilnie strzeżone budynki. Do dziś nie wiadomo, co tak naprawdę stało się w Siewieromorsku. Za najbardziej prawdopodobną przyczynę wybuchu uznano niedopałek papierosa rzucony przez jednego z pracujących marynarzy. Mówiło się też, że pierwszą eksplozję mogło wywołać radarowe napromieniowanie magazynów. Władze Związku Radzieckiego próbowały zatuszować całą sprawę, ale nie udało im się to z uwagi na bliskość Siewieromorska od granicy z Norwegią (60 kilometrów). Szacuje się, że w wybuchach zginęło od 200 do 300 osób, głównie pracowników magazynów oraz techników amunicyjnych wysyłanych do pożaru i próbujących zapobiec kolejnym eksplozjom. Liczbę ofiar mogło zwiększyć skażenie terenu toksycznymi substancjami używanymi przy budowie pocisków. Wydarzenia w Siewieromorsku zostały uznane za największą katastrofę sowieckiej floty wojennej od zakończenia II wojny światowej. Szacuje się, że w wyniku wybuchów zniszczonych zostało 580 spośród 900 pocisków przeciwlotniczych SA-N-1 i SA-N-3 oraz aż 320 z 400 rakiet woda-woda SS-N-3 i SS-N-12. Te ostatnie były zdolne do przenoszenia głowic atomowych. Pożar zagroził dwóm znajdującym się w porcie atomowym okrętom podwodnym, które udało się uratować. Nie wiadomo za to, czy uszkodzeniu nie uległy ładunki nuklearne składowane na lądzie. Zniszczenia, do których doszło w Siewieromorsku, mogły ostatecznie uniemożliwić Związkowi Radzieckiemu atak na państwa NATO. Flota Północna, która miała uderzyć w konwoje atlantyckie i wybrzeża Europy, została pozbawiona możliwości prowadzenia działań wojennych. I to być może z powodu jednego niedopałka papierosa.

Gość Logicznie myśląc
A co by sie zmienilo gdyby nagle Bog zeslal z nieba np jedzenie dla tych wszystkich dzieci. ?? za rok znowu wszystko wrociloby do normy. Bog musialby ingerowac w nasz swiat 24 na dobe. I gdzie tu wtedy nasza wolna wola. Stalibysmy sie wtedy marionetkami bo co bysmy nie zrobili zlego lub dobrego to Bog moglby to zniszczyc lub naprawic po swojemu. Bylibysmy niewolnikami. Ze ty jeszcze tego nei rozumiesz. ehhh A to takie proste. Chociaz dawniej ja sam tego nei wiedzialem bo tez bylem niewierzacy i obwinialem Boga o wszystkie moje niepowodzenia i zle decyzje.

The Dust on table bóg to czyste zło, ewentualnie istota lubująca się w cierpieniu. Może mi ktoś wytłumaczy W jakim celu bóg stworzył człowieka , no po co mu on nie wiem Zapytaj Go :)

Gość zetkkka
Ja nie jestem niczego pewna. Ani tego, ze Bog istnieje, ani tego czy zbawia ludzi, ani tego czy biblia opisuje prawdziwe fakty. Bo wiara to sprawa duchowa i w zaden sposob nie da sie tutaj niczego udowodnic, wiec nie rozumiem takiego wciskania na sile komus swoich racji nie popartych zadnymi faktami. Zadnymi. Jesli wierzysz - twoja sprawa, ale pozwol innym myslec inaczej.

Gość The Dust on table
Może napiszęcie że czuł się samotny - istota doskonała nie mogła by się tak czuć. Nawet jeśli to mógł stworzyć góra 10 człekow (ale słabszych od niego bo inaczej nie czuł by się mocny) po co mu 7 000 000 000 ludzi przez tylko 100 lat ( nie wiem ile ich tam się nabilo przez te 2000 lat:P)

The Dust on table :D, :D, :D pogadaj z Bogiem On cię lepiej objasni niż kafeteriusze :classic_cool:

Gość bóg nie może być kobietą,
w innym razie czekolada nie powodowałaby tycia :(