Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blairrr

tabletka 72h po

Polecane posty

Gość blairrr

Witam. Mam pytanie, bo widze ze zdania sa znacznie podzielone na ten temat. Mam zamiar jutro zażyć escapelle, jednak jedynym problemem jest recepta. Czy KAZDY lekarz ma obowiazek na wypisanie recepty ? Prosze o odpowiedz

Gość idz do rodzinnego
i powiedz ze prosisz o recepte, zawsze mozesz powiedziec ze zostalas zgwalcona a ona musi zachowac tajemnice lekarska. dlaczego chcez zazyc tapletke 72h po?

Gość blairrr
dzisiaj niestety mielismy niemila sytuacje z chlopakiem, jestem dzien po okresie, kochalismy sie bez zabezpieczenia, chlopak ledwo zdazyl i wytrysk nastapil w okolicach intymnych, bardzo sie martwimy i mamy zamiar jutro isc do lekarza po tabletke, zastanawiam sie nad zrobieniem testu przed ale on moze nie byc wiarygodny wiec wole dmuchac na zimne... powinnam miec dni nieplodne ale u mnie bywa roznie z okresem, nie zawsze co miesiac ;/

Gość vdxfdr
Gdybyś nie zdążyła z Escapelle to jest jeszcze tabletka do 5 dni po EllaOne. Moim zdaniem ryzyka nie ma, komórka jajowa musi mieć czas żeby dojrzeć, musiałabyś mieć dramatycznie krótkie cykle żeby zaciążyć zaraz po okresie.

Gość blairrr
u mnie ostatnio okres bywa nawet co 2 miesiace.... teraz dostalam po 1,5 miesiaca wiec jest troche jazda bez trzymanki... Czy jezeli nie bylabym w ciazy a tabletke bym zazyla to wystepuja wtedy jakies objawy lub nieporzadane skutki ?

Gość RudaaRudaaRudaa
Powiem Ci jedno. Lepiej nie bierz tej tabletki. Ja wzięłam zaraz dostałam grzybicy i szlag wie czego jeszcze. Od ponad roku męczę się z infekcjami. Po przyjęciu tej tabletki masakrycznie wysycha Ci pochwa. Śluz jak jest, to bardzo gęsty. To jest duża ingerencja w naturalną gospodarkę hormonalną organizmu. Poza tym zaburzasz cykl miesiączkowy, pojawiają się krwawienia bardzo nieregularne. Zastanów się dobrze, zanim zdecydujesz.

Gość blairrr
dzisiaj lekarz mi przepisal bez problemu, wzielam kolo 10, na razie zadnych objawow, tylko troche czuje sie ospala... mam nadzieje ze bedzie dobrze ;)

Powiem Ci jedno. Lepiej nie bierz tej tabletki. Ja wzięłam zaraz dostałam grzybicy i szlag wie czego jeszcze. Od ponad roku męczę się z infekcjami. Po przyjęciu tej tabletki masakrycznie wysycha Ci pochwa. Śluz jak jest, to bardzo gęsty. To jest duża ingerencja w naturalną gospodarkę hormonalną organizmu. Poza tym zaburzasz cykl miesiączkowy, pojawiają się krwawienia bardzo nieregularne. Zastanów się dobrze, zanim zdecydujesz." Każdy reaguje inaczej na tą tabletkę, ma ona bardzo dużo hormonów ! Ale chyba lepiej zjeść tabletkę i pomęczyć się trochę z jakimiś "infekcjami"( chociaż to się bardzo rzadko zdarza) niż urodzić dziecko, jeżeli nie ma się jeszcze doświadczenia i nie jest się gotowym ... Ja zjadłam 2 razy tą TABLETKĘ( PIERWSZĄ W LUTYM A DRUGĄ W MARCU-w marcu też zaczęłam łykać tabletki anty, więc tych hormonów było bardzo dużo u mnie a jakoś nic mi się nie działo .. ) :) Więc jedź po tabletkę a nie ! aha i dodam jeszcze, najlepiej idź do prywatnego lekarza... nie każdy chce wypisywać, ja miałam problem(więc poszłąm prywatnie 100 zł wizyta+50 zł tabletka, ale byłam spokojna :)) )

Gość blairrr
nadal czuje sie dobrze ;) zaraz zaczne sie bac ze tabletka cos nie dziala... wiadomo ryzyko zawsze jest nawet w trakcie okresu dlatego tez zdecydowalam sie na tabletke

Gość kikolpty
zaszłam dzien po okresie - O rany ,wiele to wy nie wiecie jak działa wasz organizm -wiec bierzcie te tabsy zaraz po okresie a najlepiej podczas okresu na wszelki wypadek ...teraz to dopiero bedzie zonk po tych tabsach powiedziałas gin ze stosunek był dzien po @ ? hehe napewno by ci je przepisał

Gość kikolpty
wiecie co lepiej zacznij do szkoły chodzic bo zaraz koniec roku i oceny beda wystawiac A w Gimnazjum nie jest ŁATWO ..HEHE ..

Gość blairrr
hehe ;) jakbys napisala ze moze mam do matury sie uczyc to bym Tobie uwierzyla bo tak sie zdaje ze wlasnie mam 19 lat ;) nie oceniaj pochopnie, bo moze Ciebie to zmylic. Twoj iloraz inteligencji mnie powala na kolana, nie badz zalosna chociaz tutaj..

Gość rtdd
Ja tez kiedys przyjelam tabletke Escapelle i nie mialam zadnych skutkow ubocznych, okres byl krotszy i mniej skapy

Gość ekspert antykoncepcji PO
Witam, Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych. Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku. Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle. Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach. Oba preparaty zawierają lewonorgestrel Postinor Duo dawka podzielona 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.