Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomocyy

Zupa Pomidorowa!! ;(

Polecane posty

Gość Pomocyy

Mam problem, pierwszy raz będę gotowała jakąkolwiek zupę. :( Proszę o pomoc! Potrzebuję listy zakupów i krok po kroku co robić, aby uzyskać zupę pomidorową, proszę o wyrozumiałość, ponieważ pierwszy raz gotuję ;) Pilne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jak poczekasz to zaraz Ci dam
dobry przepis :) Sprawdzony :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pomocyy
Byłabym wdzięczna :) Jak w ogóle przygotować tą porcję rosołową :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najmadrzejszy na swiecie
zeberka, pomidory z puszki, wloszczyzna, maggi, koncentrat pomidorowy, smietana krem do zup 18%:) powodzenia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
Ja robie tak: wywar gotuję z kości wieprzowych i udek kurczaka (lub indyka), do tego dodaję 2-3 marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę. Potem dodaję karton soku pomidorowego, słoiczek koncentratu i pomidory krojone z puszki lub pokrojone świeże bez skóry. Dodaję smietanę, solę, pieprzę i posypuję natka. Na kościach wieprzowych zupa wychodzi lekko gęssta, ja taką bardzo lubię:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytasz tu a przepisów
na pomidorową znajdziesz setki w sieci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najmadrzejszy na swiecie
z drobiu nie rob, najlepsze sa zeberka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jak poczekasz to zaraz Ci dam
Zupa pomidorowa wg pięciu przemian (z oznaczeniem smaków) Do wrzącej wody 2 - 3 l (gorzki), dodać: szczyptę tymianku i kurkumy (gorzki), pół łyżeczki kminku (słodki), skrzydło indyka (ostre) szczypta soli(słone) szczypta bazylii (kwasne) szczypta kurkumy (gorzkie) Gotować 1,5 godziny, potem dodać: 3 średnie pokrojone marchewki (słodki), dużą pokrojoną pietruszkę (słodki), 3 duże drobno pokrojone cebule (ostry), 3 rozgniecione ząbki czosnku (ostry), pół łyżeczki imbiru (ostry), na czubku noża pieprzu cayenne (ostry), łyżeczkę wegety (słony) sól do smaku (słony). Gotować do miękkości ok. godziny, wyjąć kości, dodać: słoiczek przecieru pomidorowego (kwaśny) i peczek koperku (kwasny); szczyptę bazylii (kwaśny), wrzątek, gdy trzeba uzupełnić ilość zupy (gorzki), szczyptę majeranku (gorzki), lane kluski (słodki). Gdy zupę gotujemy bez kości, to dodajemy łyżeczkę masła (słodki), pieprz (ostry), sól (słony) do smaku. Latem można dodać zielonej pietruszki. W całym przepisie podstawa to kolejność.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość młoda :)
Potrzebne: garnek z wodą, kostka (1-2) rosołowa np. rosół z kury, warzywa (ja daję na oko; ze 3 marchewki, kawałek selera, pietruszkę,kawałek pora, cebulę - czasem opalam nad ogniem), słoiczek kontentratu, małą śmietanę. Gotujesz wodę, wrzucasz kostkę rosołową, warzywa- gotujesz ok pół godziny, do miękkości, dodajesz koncentrat, śmietanę, zagotowywujesz, doprawiasz jeszcze solą, pieprzem do smaku, czasem odrobiną cukru. Tyle!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kup co tam lubisz z kurczaka (udka, porcję rosołową...) i kawałek innego mięska (ja dorzucam wołowinkę). Gotuj z włoszczyzną ( marchew, por, pietruszka, seler). Możesz doprawić Vegetką lub kostką rosołową. To mamy rosół :) Do rosołu dorzucasz: koncentrat pomidorowy (lub pomidory z puszki) + śmietanę. I gotowe:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jak poczekasz to zaraz Ci dam
Mnie zawsze wychodzi wg tego przepisu. W ogole odkaz zaczęłam gotować wg tych 5 przemian to wszystkie zupy mi wychodzą. A ogórkową to Mąż POŻERA :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak, zupa z kostek rosołowych
i wegety rzeczywiście jest pycha :o nauczcie sie kretynki gotować bez glutaminianu i innej chemii zanim zaczniecie komuś doradzać :o Po chuj dajecie marchewki i pietruszki do tej waszej "zupy" jak ta chlipa chemiczna będzie smakowała tak samo bez warzyw, marnujecie tylko warzywa. Zamiast zrobić prawdziwą zupę na mięsie, dużej ilości warzyw i naturalnych przypraw to wszędzie te kostki wpierdalacie :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak, zupa z kostek rosołowych
no i oczywiście woda z kostką rosołową i obowiązkowo zamiast pomidorów to koncentrat :o chyba bym sie porzygała jedząc takie pomyje :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×