Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xpaulinax

strasznie tłuszczą mi się włosy ;/

Polecane posty

Gość xpaulinax

ludzie... od 2 lat strasznie tłuszczą mi się włosy... mam 13 lat jak coś.. mam grzywkę pod brwi ( bo mam je strasznie brzydkie :) ) i mogę umyć wieczorem a rano grzywka będzie strasznie tłusta. jakich szamponów używać? do tej pory używałam 4-5 razy męskiego ( ale to było kiedyś, bo mi szamponu brakło a chora bylam i nie mogłam wychodzić z domu ), z nivei, ziaji, head shoulders i tyle.. poradźcie coś...

Gość vhv
idz do dermatologa.

Gość elmonka
A cera Ci się nie przetłuszcza do tego? Bo to by oznaczało problemy hormonalne, a tych szamponem nie naprawisz. Z szamponów bardzo polecam ten: http://www.fitomed.pl/szampon-ziolowy-do-wlosow-tlustych-mydlnica-lekarska/cms_t/?idt=3&idk=1 I zwróć uwagę, żeby Twoje odżywki nie zawierały silikonów czy polyquaternium. Może też pomóc tzw. olejowanie: http://213.218.125.35/forum/showthread.php?t=593364 "Jaki olej do włosów przetłuszczających się? Do tłustej skóry polecane są oleje: słonecznikowy, rycynowy, konopny, neem, tamanu, jojoba, lniany."

Gość varadera
Mi się wydaje że w tym wieku to dość normalne. Ale z doświadczenia wiem, że nawet gęste i zwykle świeże włosy potrafią się przetłuszczać codziennie jeśli przesadzamy z silikonami którymi teraz nafaszerowana jest większość odżywek i mgiełek. Ja odstawiłam silikony i od kilku miesięcy mam włosy gładkie i miękkie jak nigdy. Niestety żeby zrozumieć temat trzeba trochę się podszkolić w składach kosmetyków i poczytać czego unikać a czego szukać. Ogółem silikony to substancje które oblepiają włos dzięki czemu wydaje się on być gładki i błyszczący, zapełnia miejsca gdzie włos jest nierówny, itp. Niestety substancje te są bardzo ciężko zmywalne przez co po czasie włos zamiast być gładki jest obciążony i matowy. Silikony zmywa się detergentami typu SLS(takie najprostsze tanie szampony). Kiedy zmyje się silikony używamy tylko odżywek i mgiełek bez tego świństwa w składzie. Ja używam takiej z Isany i jeszcze nigdy nie miałam tak mięciutkich włosów jak teraz. Warto przeczytać: http://beautywizaz.blogspot.com/2011/11/silikon-przyczyna-kopotow-z-wosami.html

Gość varadera
"Może też pomóc tzw. olejowanie" Olejowanie działa tylko kiedy z włosów został usunięty silikon( silikon nic nie przepuszcza do środka) i kiedy nie używamy szamponów z detergantami Sodium Lauryl Sulfate i Sodium Laureth Sulfate. Są to detergenty które usuwają silikon ale nie powinny być stosowane dalej ponieważ są drażniące i bez sensu jest używać olej który całkowicie zmyjemy detergentem. Niestety SLS zawarte jest w 90% dostępnych szamponów, nawet tych reklamowanych jako 'naturalne'. Szampon bez detergentów to np Babydream.