Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość evelin7046

epidural.

Polecane posty

Gość evelin7046

Cześć dziewczyny . Mam do Was pytanie. Czy ktoras z Was zdecydowala się na epidural? Czy w anglii dostaje sie to bez problemu i za darmo ? co sadzicie o tej metodzie znieczulenia ?

Gość marika..
ja mieszkam w uk i tak tu sie dostaje za darmo i raczej bez problemu, ale musisz rodzic na dziale lekarskim (ustal to wczesniej z polozna i niech bedzie zapisane w Twojej ksiazce i planie porodu). duzo kobiet sobie chwali, ja chcialam rodzic naturalnie. zdarza sie, ze jednak, ze akurat anastezjolog bedzie zajety przy cesarkach i mozesz nie dostac jesli Twoj porod bedzie postepowal szybko. na szkole rodzenia duzo mowia na temat dzialania i ewentualnych skutkow ubocznych.

Gość evelin7046
zazdroszcze Wam, ze juz przezylyscie porod! ja sie boje przerazliwie ; ( dziekuje ;*

Gość marika..
nie taki diabel straszny ;) a gdzie i kiedy rodzisz? jaka miejscowsc?

Gość evelin7046
ja mam czas do pazdziernika :P Southborough , Kent ale jestem przerazona obojetnoscia anglikow na pewne sprawy ...

na pocieszenie ci powiem, ze nie ma czegos takiego jak obojetnosc anglikow bla bla.. ja mialm multum problemow w ciazy i sie mna tak zajeli ze ja ryczalam ze mnie nie chca zostawic w spokoju, wieczne wizyty, szpitale, monitory, i tak skonczylam na cesarce.. zaopiekuja sie toba jak trzeba. no chyba ze ty jestes jedna z tych ze jak nic sie nie dzieje to i tak panikuje i wymysla.. a to wtedy bedziesz miala problem :)

Gość marika..
ja urodzilam wczesniaka, ktory musial zostac w szpitalu. bardzo dobrze sie nami zajeli. kazdy porod jest inny. Ja mialam ciaze wysokiego ryzyka, ale porod dosc latwy, takze wazne, zeby byc dobrej mysli. I mi na przyklad szkola rodzenia wiele dala, wiedzialam, co sie dzieje, na co moge sie zgodzic, na co nie. maz byl przy mnie i jego obecnosc psychicznie bardzo mi pomogla. po porodzie od razu moglam chodzic, nie czulam sie zle mimo szwow.

Gość marika..
i moim zdaniem wazne jest podczas porodu, zebys nie byla przypieta do lozka (ja bylam, bo dziecko musialo byc monitorowane), ruch pomaga usmiezyc bol.

Gość evelin7046
dzieki za pomoc kochane ! caluje dzieciatka ;*!

Gość alejajanoniemoge
ja tez jestem za!

Gość marika..
nie przypinaja do lozka ;) jak dziecko jest monitorowane (np wczesniak w moim przypadku) to ma sie pasy na brzuchu, ktore mierza jego puls. pasy sa podlaczone do maszyny, ktora stoi obok lozka, tzw KTg zdaje sie. sciagaja je jak sie chce isc do toalety, wiec to bylo moje zbawienie. na sam moment parcia dziecku przyczepia sie taka antenke do glowki, ktora tym sposobem mierzy, czy serduszko bije. jak sie urodzil to z ta antenka wygladal troche jak ufoludek ;) teraz jest zdrowym dwulatkiem.

Gość marika..
i ja pisze o zagrozonych przypadkach, normalnie tak sie nie robi aczkolwiek na szkole rodzenia mowiono nam, ze jest to mozliwe. ja nie bylam przypieta jesli ktos tak pomyslal.

Gość matka z Londynu
ja rodzilam w uk, wszystko bylo dobrze, ale wlasnie tez mialam KTG caly czas podlaczone, wiec nie moglam chodzic, skakac na pilce itp. musialam lezec cala druga faze porodu. coreczke urodzilam na stojaco, bo tak mi bylo najwygodniej po tych godzinach lezenia. niektorzy mowia, ze rodzenie na lezaco jest wbrew grawitacji, bo musisz dziecko wypchnac do gory i moze tez dlatego bylo mi latwiej na stojaco.

no wlasnie fajne jest w uk ze moszesz sobie wybrac jak chcesz rodzic, na stojaca, w kucki, na kleczkach, w wodzie... czy chcesz epidural czy nie, czy zgadzasz sie na naciecie czy nie, a facet jest zawsze przy tobie, nawet w czasie cesarki.

Gość matka z Londynu
z tym nacieciem to roznie bywa. ja mialam w planie porodu, zeby mnie cieli w razie czego i kilka kolezanek tez, jednak z tego co slysze czesciej pozwalaja peknac niz w Pl. Nie robia tutaj tez lewatywy, co moze stresowac niektore matki, bo pewnie wolaby nie zaliczyc wpadki ;)

Gość evelin7046
nie nie na faceta sie nie zgadzam hahaha wydaje mi sie, ze bedzie mnie tylko rozpraszał a czy jak rodzi sie w wodzie to tez moznaliczyc na to znieczulenie? kombinuje jak moge alel licze sie z tym ze bol sam mnie nie ominie :

Gość evelin7046
to teraz mnie zaskoczylas :( tym bardziej teraz faceta przy mnie nie chce :P

Gość evelin7046
ja sie o lewatywe chyba wole prosic hahaa :P chyba zdecyduje sie na to znieczulenie.

nie znam zadnej kobity ktora zrobila kupe w czsie porodu :P a wiele z nich rodzilo w uk. moze sie i zdarza ale to chyba rzadki przypadek. ja bym nie miala glowy do tego zeby mi ktos jeszcze wode do jelit pompowal kiedy ja juz prawie rodze.

Gość evelin7046
a znasz kogos kto rodził w wodzie? duzo mysle nad tym

Gość ona w uk
Pamietaj ze maz czy chlopak bedzie dla ciebie zbawieniem przy vporodzie nic nie bedzie cie rozpraszalo bo porod tak bardzo boli ,ze wtedy liczysz na kogos a taki facet ktory doda otuchy pomasuje jest bezcenny i nie odbieraj swojemu facetowi bycia przy porodzie wielka wiez sie narodzi moj facet pepowine przeciol wszystko byl ze mna caly czas a mialam dlugi i bolesny porod rodzilam 35 godz mialam epidrual jest zbawieniem a polozne w uk to wspaniale kobiety pozdro

Gość evelin7046
jak bede miec znieczulenie to na pewno ede chcial by byl boje sie ze bede sie barla jak glupia plakala i nie chce by tego widzial

Gość ona w uk
Nie martw sie dostaniesz znieczulenie bez problemow a moze trafi ci sie szybki porod :) i naprawde jak juz to wszystko sie zacznie nie bedziesz sie juz niczym przejmowac a faceta wez ze soba ,,na serio porod to taka sprawa ze to co w ksiazkach czy w gazetach i opowiesci nie odzwierciedla prawdy i uczuc bo kazdy bardzo inaczej to przezywa zycze powodzenia wytrwalosci i pamietej ze to bedzie najpiekniejszy dzien twojego zycia powodzenia