Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakłopotana młoda mama

niemowlak ma gorączkę przegrzałam go wczoraj na słonku

Polecane posty

witajcie byliśmy z mężem i córką u mojej babci pojechaliśmy przed wczoraj o 6 rano i jechaliśmy 1,5 h a wróciliśmy wczoraj po 20 i jak wróciliśmy okazało się że córka ma 38,1 gorączki więc ja zestresowana nie wiedziałam co robić pojechaliśmy na pogotowie tam lekarka mnie porządnie opieprzyła że przegrzałam dziecko i że z gorączką do niej przychodzę zamiast do apteki ja się starałam aby nie była na słonku cały czas miała ca główce kapelusik no ale o tak miała troche czerwoną buzie i bardzo czerwone rączki które nawilżałam i dzisiaj buzia i jedna rączka jest całkowicie blada a druga rączka troszkę czerwona. gorączkę raz ma raz nie mierzyłam termometrem elektrycznym w pupie miała rano 38 mierzyłam przed chwilką tym co się przykłada do czółka ma 37,5 wgl ten termometr jest jakiś dziwny b za każdym razem pokazuje inną temperaturę ;/ NUROFEN dałam jej o 8:00 więc o którem mam dać jej teraz ? koło 14 ? i jeszcze jedno pyt gdzie najlepiej mierzyć temperaturę ?

lekarka powiedziała również że tam temperatura może być od zęba który jej na górze wychodzi

Gość mbndnbd
Autorko spokojnie :) . Ja tez tak panikowałam kiedys jak córcia była niemowlęciem ale faktycznie lekarz mi powiedział że gorączka jest wtedy kiedy przekracza 38 stopni i jak już jest 38,5 to trzeba zaaplikowac czopek a jak gorączka nie spada to wtedy na ogotowie czy do lekarza. Pewnie ją przegrzałaś ale bardziej z powodu samego upału (trzeba dziecko w domku trzymać na takie upały a wychodzić po 17 tej lub póżniej na spacerek). Podawaj się sporo do picia i pamiętaj by mleko było ciut chłodniejsze niż zwykle. Możesz tez zrobić jej lekko ciepłą kąpiel (pamiętaj by temperatura nie była chłodniejsza niż 36 stopni. Schładzaj jej chłodnymi okładami kark i czoło! Jeszcze raz, podawaj dużo do picia. Ile ma miesięcy córka?

Gość mbndnbd
Temperaturę mierzy się w uchu bądź pupie . Mierz temperaturę 3 razy dziennie (rano, popołudniu i wieczorem a jak wstajesz do niej w nocy do dodatkowo możesz tez skontrolować) . Nie podaje się ibuprofenu ale paracetamol jeżeli to tylk ogorączka a nie stan zapalny . Najlepiej teraz już jej tych czopków nie podawaj bo gorąckzi już nie ma . Gorączka jest powyżej 38 stopni a mniejsza temperatura to jedynei oznaka że organizm próbuje sam się uleczyć i nie wolno mu w tym przeszkadzac zbijaniem temperatury niższej niż te 38.5

ma 9 miesięcy niestety mam też ten problem że nie chce pić ! wczoraj i dzisiaj nie piła jak już to 5 łyków jak jej wyjęłam smoczka a jak się zorientowała że to picie to od razu wypluła i to nie dla tego że tego soku bo go wcześniej piła 5 soków otworzyła i tak pić nie che tak samo samej wody czy razem z soczkiem a jaką wodą mam robić te okłady ?

włoże go do lodówki

Gość mbndnbd
Nie podawaj soków póki co bo jednak odwadniają (im mnijesyz organizm tym bardziej). Podawaj 1/4 soku z resztą wody (na 300 ml ) . Okłady robi się normalną wodą kranową (zimną). Zazwyczaj jest tak że jak maluch ma gorączkę a nie chce pić przez cały dzień to trzeba to zgłosić lekarzowi a w najgorszych sytuacjach kiedy dziecko ma podczas biegunki bądź gorczki wodowstręt to podaje się kroplówkę nawadniającą (na pogotowiu) .

Gość zakłopotana młoda mama ta sama
zaczerniłam tamten nick ale jakąś literkę zle napisałam i nie mogę pisać z tamtego... nie mamy czopków tylko NUROFEN syropek mierzyłam teraz na czułku temperaturę i ma 38, 6 zaraz pójdę robię jej okłądy

Gość ten sam problemmmmm
moja 13 miesięczna córka tez ma gorączkę od przed wczoraj innych objawów nie ma też podejrzewam że ją przegrzałam, ile może utrzymywać się u dziecka gorączka?

ten sam...... ile twoja córka ma gorączki ? bo jak przed chwilką mierzyłam jej w pupie i ma 38,8 i jestem przerażona u mojej też nie ma innych objawów

Gość ahahah hahahaa
na czułku :D nie wiedziałam, że niemowlaki mają czułki :D

Jeżeli mierzyłaś w pupie i ma 38.8 to musisz odjąć 7 kresek czyli tak naprawde ma 38,1. Jak mierzy sie w pupie to odejmuje sie zawsze 7 kresek od pokazanej temperatury. Moja też ma gorącze i zatkany nos - nic poza tym. Ciekawe co z tego będzie

a ja gdzieś czytałam kiedyś że odejmuje się 5 kresek już zgłupiałam całkowicie

mierzyłam jej w uchu. teraz jest cały czas śpiąca i co najgorsze nie che pić ani z butelki ani z niekapka i z łyżeczki też nie dałam jej ten nurofen boję się że może się odwodnić ? co mogę jeszcze zrobić? czy powinnam jechać na pogotowie ?

Gość dodam jeszcze
autorko jestes jeszcze? Zadzwon na pogotowie, male dzieci szybko sie odwadniaja, tam poradza Ci co masz robic

dodam jeszcze o kurcze nie pomyślałam o tym zaraz poszukam numeru w sieci i zadzwonię wielkie dzięki za radę

tylko powiedz mi jeszcze bardzo cię proszę czy mam dzwonić do gabinetu lekarskiego ? tutaj chyba raczej nie ? na oddział ? czy do pielęgniarek ?

Gość ja też kiedyś.,
przegrzałam dziecko, wystarczyło dwie godz jazdy nieklimatyzowanym autem, oczywiście okna były otwarte (w granicach rozsądku) dziecko w koszulce i spodenkach ale fotelik robi swoje, utrudnia wymianę powietrza. Syt nie była bardzo zła ale się wystraszyłam i zdziwiłam jak łatwo przegrzac malucha. jeden dzień goraczkował, marudny był trochę dłużej ale skończyło się dobrze. Unikałam słońca przez kilka dni, właściwie siedzieliśmy w domu dwa dni, dużo wody do picia. Synek dwa lata.

Gość ja też kiedyś.,
niedobrze ze twoje dziecko nie pije, może chociaż nawilżaj mu usta, spróbuj strzykawką taką do syropów podać mu choć kilka kropli co jakiś czas.

Mi pediatra kazała 7 odejmować. Wystarczy żeby choć po łyżeczce troszke coś piła ale często jej podawac.

Gość ten sam problemmmm
wg pediatrów a u nie jednego już byłam ( mam dwoje dzieci) odejmuje się 5 , z resztą w necie też tak piszą na różnych forach...moja córa po odjęciu miała 38,5 teraz już lepiej podaje jej czopki paracetamol 125 (mocniejszy)....pije dużow wody mineralnej, czekamy na poprawę

Gość kasia marysia
nie ma to jak termometr rtęciowy

Gość mam 1,5 letniego synka
a ja słyszałam, że mierząc w uchu nic sie nie odejmuje. Tez jestem młodą mamą i panikuje przy gorączce, a zęby niestety dają sie we znaki dzieciom. Także doskonale cie rozumiem ZMmamo. Faktycznie paracetamol jest dobry, gdy nie ma infekcji ale jeśli podejrzewam, że może coś sie dziac podaje lek z ibuprofenem np milifen, bo jest o niebo tanszy o nurofenu a działa tak samo. Co do pojenia to jeżeli nadal karmisz małą piersia to po prostu przystawiaj ją częściej i wtedy nie ma opcji, żeby mała sie odwodniła.

Gość i znowu upały
No niestety foteliki samochodowe mają to do siebie, że dzieci łatwo sie w nich przegrzewają. Trzeba pilnowac, żeby maluchy wtedy pily duzo płynów i często robić przerwy w podroży, wyjmowac dziecko z auta, zeby sie przewietrzyło. My na szczęście nie przegrzaliśmy dziecka w drodze, chociaż był straszny upał. Mamy za to inny problem - ząbkowanie i na wszelki wypadek kupiłam ten lek, który polecacie - milifen. Farmaceutka w aptece była zdziwiona, że ktos o niego pyta, bo to nowość i mało kto go zna, ale powiedziała, ze jest dobry. No i nie bije po kieszeni tak jak nurofen.

Widzę, że coraz więcej jest mam, którym polecono ten nowy syrop Milifen, nam także pani farmaceutka ostatnio poleciła ten syrop i faktycznie jak pisze poprzedniczka nie taki drogi a równie skuteczny.