Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Farba do włosów

Samobadanie piersi - wyczuwalne fałdy

Polecane posty

Witam. Mam 24 lata. 2 miesiąc z rzędu po okresie boli mnie lewa pierś. Pobolewa przez tydzień, potem ból ustaje do okresu i przez okres a po okresie zaczyna się ból. Lewą pierś mam większą. Myślałam że to wina biustonosza, ciężko mi dobrać odpowiedni rozmiar gdyż prawa pierś nieco mniejsza jest i miseczka odstaje (dobieram stanik pod większą pierś) Co miesiąc badam sobie piersi i wyczuwam czasami jakieś fałdy, nie wiem czy tak ma być itp. Wczoraj wyczułam u góry jakby guzek uczucie pustości w piersi jakby nic nie było i ten guzek. Natomiast niżej w piersi pod brodawką wyczuwam u jednej i drugiej piersi drobne fałdeczki. Drogie Panie czy Wy też podczas samobadania nie umiecie określić co czujecie? Fałdki, grudki, ciężko mi powiedzieć co wyczułam :( Myślę o zrobieniu USG.

Nie wiem też czy to ból serca, ostatnio trochę stresów mam ból jest klujący, czasami coś mnie rwie, wczoraj bardziej bolała mnie pierś i w tym miejscu gdzie bolała wyczułam tą grudkę ( guzek ) boli mnie jeszcze bliżej pachy. Ostatnio też troszkę ćwiczyłam ale nie były to wyczerpujące ćwiczenia raczej lekkie i nie obciążające.

Gość martulkaaaa_________
poza uciskaniem biustonosza, to może być też problem z zatkanym kanalikiem potowym od antyperspirantu a najlepiej iść od razu do gina, nie tylko sprawdzi, czy wszystko w porządku, ale też pokaże, jak prawidłowo zbadać sobie piersi :) i powie, czy te "fałdy" są normalne - a pewnie są, to pewnie normalne gruczoły pamiętaj, że każda choroba wcześnie wykryta jest znacznie łatwiejsza do wyleczenia, jeżeli coś Cię niepokoi to nie ma na co czekać

Kurcze, byłam niedawno u gina, lekarka wzięła za wizytę 130 zł i nie zbadała mi piersi. Jeśli ból nie ustąpi to zrobię USG dla pewności, może to wina hormonów bo leczę niedoczynność tarczycy i jeszcze biorę leki na regulowanie prolaktyny. Z tym dezodorantem też może coś być ;) używam w sztyfcie od lat ;) dzięki za odpowiedź.

to może, jeżeli masz wybór, następnym razem idź do innego gina? mój zawsze bada mi piersi i zawsze robi dokładny wywiad przy okazji badania, po wizycie mam takie fajne uczucie, że na pewno wszystko jest OK, bo wszystko dokładnie sprawdził

a, jeszcze zapomniałam dopisać - ja też leczę tarczycę (biorę Euthyrox) już od lat i bolesność w piersi to nie od tego

Biorę jeszcze Bromergon na prolaktynę ale w ulotce nic nie ma o tym by powodował ból piersi, zwłaszcza że boli mnie tylko jedna. Dzisiaj ból już troszkę mniejszy ale tak czy siak muszę iść zrobić USG