Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malina900

Czy po porodzie...???

Polecane posty

Gość Malina900

Cześć dziewczyny. :) Mam pytania do kobiet, które już rodziły. Ja jeszcze mam to przed sobą, nie jestem też w ciąży i jak na razie nie planuję być, ale kiedyś pewnie i na mnie przyjdzie pora. Szczerze mówiąc boję się o to jaki ciąża może mieć wpływ na moje ciało. W związku z tym zastanawia mnie: 1. Czy to możliwe, żeby prowadząc zdrowy tryb życia i ćwicząc, po porodzie mieć taką samą figurę jak przed? Wiadomo, że zaraz po pewnie nie ma się płaskiego brzucha, ale już po jakimś czasie czy jest możliwe, żeby kobieta miała taką ładną figurę jak przed porodem? 2. Czy karmienie piersią wpływa w jakiś sposób na wygląd piersi, czy nie staną się przez to obwisłe? 3. Nie będę ukrywać, że boję się też o dolne, najbardziej intymne części ciała. Już teraz moje wargi sromowe mniejsze wystają poza większe, nie chciałabym żeby ta różnica wielkości stała się jeszcze większa. Poza tym czy pochwa nie staje się szersza? Czy w tamtych okolicach nie ma widocznych blizn? Krótko mówiąc: Czy jest możliwość urodzenia dziecka bez jakichkolwiek trwałych uszczerbków w wyglądzie? Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Gość kickaaa
boszszeeee.... ratunku! i co jeszcze? jak zajdziesz kiedys a potem urodzisz to się przekonasz sama

Gość Malina900
Nie wierzę, że większości kobiet jest obojętne to co się dzieje z ich ciałem po ciąży.

Gość luziabuzia
wiekszosc jest obojetna na głupotę innych uzytkowniczek tego forum

Gość to i ja cosik powiem
U mnie-obecnie jestem w 3 ciąży- po dwóch pierwszych jakiś widocznych zmian nie było. Miednica trochę szersza, blizna po cc i taki mały naddatek skóry na brzuchu. Trochę rozstępów,ale mało widoczne. Ogólnie nie narzekam,mąż też nie. A jak będzie teraz-to zobaczymy. Ale każdy jest inny i na każdego ciąża inaczej wpływa.

Zalezy od ciala ,u mnie nic sie nie zmienia,dwie ciaze i od razu wrocilam do wagi przed nie zajelo mi to 3 tygodni,nie mam rozstepow ...teraz 3 ciaza na koncowce 8 kg do przodu,najmniej jak do tej pory..

Gość Malino, posłuchaj
Ciąża i poród bez względu na to jak mogą być lekkie, lub traumatyczne, to jednak jest to NATURALNE. I tak jak to z naturanymi prawami bywa. U jednego ospa pozostawia trwałe blizny, u innego nieznaczne ślady, a u jeszcze innego nic. Tak samo z ciążą i porodem. Ja urodziłam dwoje dzieci sn. Jeśli chodzi o figurę to może być nawet lepsza niż przed ciążą. Mnie się to udało, dlaczego Tobie miałoby się nie udać. Biust, nie wiem, miałam mało pokarmu, piersią nie karmiłam i piersi są bez zmian. Jesli chodzi o sferę intymną to pod względem luźności itp. to jest wg mnie bardzo komfortowo. Pierwszy poród z nacięciem i to nie było miłe, ale się zagoiło. A za drugim razem bomba, bo bez nacięcia. Jedyne, co pozostało mi na ciele negatywnego po ciąży to rozstępy na brzuchu. Jednak jeśli komuś to straszliwie doskwiera mimo blednięcia to można laserowo usuwać.

Piersi mam takie "jablka" nigdy nie zwisly,z narzadami rodnymi tez nic,wiec mowie zalezy od kobiety ,jak nie zajdziesz to sie nie dowiesz jak masz ;)

Gość Malina900
Podniosłyście mnie trochę na duchu. :)

Gość posłuchajmnietylko
jesli figura jest dla ciebie najwazniejsza to zrezygnuj z ciązy,proste

Gość Malina900
Nie jest najważniejsze, bo kiedyś i tak będę stara i na co mi wtedy będzie ładna figura? :) Jednak jest to dla mnie ważne.

Gość i ja coś powiem
ja po porodzie wróciłam do dawnej figury a nawet jeszcze zeszczuplałam. Skóra na brzuchu całkowicie się wciągnęła już miesiąc po porodzie. Zawsze miałam płaski brzuch a ciąża nie zostawiła żadnego śladu. Rozstępy wyszły tylko na piersiach ale są mało widoczne. Biust mi nie obwisł a karmiłam 19 miesięcy.

Gość mozemozenie
o wszsytkie modelki cholera no autorko ciąza to rozstępy od biustu do łydek rozciągniety brzuch obwisłe piersi fuj 8 kilo więcej a o cześciach intymnych nie wspomne bo tylko afrykańczyk potem da radę

Gość u mnie wyglada to tak ze coz
u mnie wyglada to tak ze coz...jakos ze mna natura nie obeszla sie tak laskawie mimo, ze przytylam w ciazy 12kg...po porodzie 8kg szybko zlecialo, 4 nadal zostaly:/, macica jakby nie obkurczyla sie tak jak przed ciaza i mam lekko odstajacy brzuszek(mam waska miednice)i nie to, ze "latka tluszczowa" odstaje, a poprostu taki juz jest (nauczylam sie chodzic na wciagnietym) piersi lekko oklaply, mimo ze jedrne sa nadal, ale to juz nie to- moj maz mowi, ze sie czepiam, ale ja tam swoje wiem (mialam strasznie duzo pokarmu, zastoj, goraczke- masakra) a no i dlugo blizna po cieciu byla bez czucia, jestem 1,5roq po porodzie i dopiero od niedawna czuje wszystko :) ale za to nie mam rozstepow, kilka na piersiach, ale bardzo male i szybko zbladly:) skora jedrna, ale to juz nie jest to niestety...ale moja mala warta byla swojej ceny, mimo ze bylam zalamana do kilku miesiecy po porodzie...

Gość dwqfqf
Tak, jak wyżej jedna z koleżanek pisała, z przykładem ospy, to kwestia indywidualna. Znam dziewczyny po których śladu po ciąży nie ma. Smukła dwudziestoparolatka a matka dwójki dzieci - taką mam koleżankę. Sama też mam szczęście: zero rozstępów, skóra jędrna, nie rozciągnięta, sylwetka szczupła jak wiele lat przed ciążą, piersi normalne, nie obwisłe (ale nie karmiłam intensywnie bo miałam mało pokarmu) - a w ciąży byłam mając 32 lata. Ale też widziałam dziewczynę na zajęciach fitness, po ciąży... wszystko super póki nie rozebrała się do krótkiego rękawka - a tam skóra w nadmiarze, zwisająca pod ramieniem, jak... poluzowany biceps ;P. Dziwne i straszne bo ogólnie zadbana i w świetnej kondycji była ta laska. A, jeszcze miejsca intymne. Mnie problem nie dotyczy więc nie wiem - wielogodzinny poród w moim przypadku, zakończył się cesarką.

Gość papagienia
To jest różnie. Figure na pewno da się odzyskać. Bez wysiłku figura wróci do jakiego takiego stanu, ale żeby bya super, to trzeba trochę sie wysilić. Ale dla chcącego nic trudnego. Ja osobiscie rozstępow ciażowych żadnych nie mam. Za to mam rozstępy z okresu dojrzewania, jak mi cycki nagle urosły z 0 na 100%. Ale już wyblakly i nie przeszkadzają mi. Tylko ze praktycznie od zawsze cycki mam nieco obwisłe. Karmienie ich stanu nie poprawiło, ale też nie pogorszyło jakoś specjalnie - tylko troszeczkę :) Co do warg sromowych - nie wiem, nie interesowało mnie nigdy, jak wyglądają. Co do ciasnosci pochwy - na poczatku jest luxniej, ale po paru miesiacach jest już tak samo jak przed porodem, no przynajmniej ja żadnej różnicy nie widzę, stosunki odczuwam tak samo jak rpzedtem

Gość postaram sie odpowiedziec
1. "Czy to możliwe, żeby prowadząc zdrowy tryb życia i ćwicząc, po porodzie mieć taką samą figurę jak przed? Wiadomo, że zaraz po pewnie nie ma się płaskiego brzucha, ale już po jakimś czasie czy jest możliwe, żeby kobieta miała taką ładną figurę jak przed porodem?" Tal to mozliwe aczkowliel zalezy tez od genow 2." Czy karmienie piersią wpływa w jakiś sposób na wygląd piersi, czy nie staną się przez to obwisłe?" To tak ja z ciaza u jednych wplywa u drugich nie, czyliz nowu geny. Mam kolezanke, ktora karmila 2 lata i ma cycki cudowne:P A mam taka tez co i ciaza jej zniszczyla, bo sama nie karmila. Ja mam takie jak przed porodem, kamilam 2 miesiace. 3. "Nie będę ukrywać, że boję się też o dolne, najbardziej intymne części ciała. Już teraz moje wargi sromowe mniejsze wystają poza większe, nie chciałabym żeby ta różnica wielkości stała się jeszcze większa. Poza tym czy pochwa nie staje się szersza? Czy w tamtych okolicach nie ma widocznych blizn?" Wargi nie musza ci sie powiekszyc, ale moga. Pochwa zawsze minimalnie, ale szersze bedzie. Czesto sie tego nie odczuwa, ale pochwa jest szersze i dlatego u ginekologa sa wzierniki dla kobiet po porodach i dla nie rodzacych jeszcze. Czy bedzie odczuwalna roznica to zalezy od pekniecia, naciecia i zszycia. Blizny sa jesli pekniesz badz cie natna i zszyja. Ale mozna urodzic bez nacinania i pekania:) czyli potem zero blizn.

Gość 6hy5tf43t6thgre
Ja nie miałam rozstepów ciazowych...aż do 9 miesiąca... nagle sie pojawiło kilka niewielkich... pomimo smarowania brzucha oliwką,gorzej było PO porodzie,dopiero wtedy powyłaziły mi rozstepy :O czerwone wielkie w dół pępka... byłam załamana,wstyd było brzuch pokazywać.Teraz rok po porodzie prawie nie widać rozstepów,czuć je pod palcami takie nierównosci.