Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jusssta11

nie mowi

Polecane posty

Gość .....Karotka....
Autorko przejdz sie dla swietego spokoju do neurologa jezeli chcesz chociaz ja bym poczekala jeszcze troche. Dam sobie ręce uciąc ze neurolog kaze ci poczekac jeszcze troche bo dziecko ma jeszcze czas. I nie sluchaj opinii ze twoje dziecko jest upośledzone!!! bo to nie prawda. Zreszta sama zapewne widzisz ze rozwija sie normlanie, reaguje, rozwija sie fizycznie i intelektualnie.

Gość to i ja cosik powiem
Głowę to powinny sobie zbadać osoby,które u dziecka nie widząc go, nie znając i nie mając pojęcia bladego o danym schorzeniu je stwierdzają. Odpowiadając autorko na pytanie o telewizję-oglądanie może mieć negatywny wpływ na rozwój mowy,bo z telewizorem dziecko nie może prowadzić efektywnego dialogu. Nie musi mieć to wpływu ale na część dzieci ma. Wiele dzieci w tym wieku nie mówi w wyniku różnych przyczyn i jeżeli będziesz bacznie obserwować dziecko i pracować nad rozwojem mowy,a efektów nie będzie to za ok pół roku możesz dla spokoju przejść się z dzieckiem do logopedy,ale nie z nastawieniem nie mówi bo coś jest z nią nie tak,a raczej z pytaniem co jeszcze mogę zrobić,aby mała zaczęła mówić.

Gość .....Karotka....
gdgfd podalas jakis jeden przyklad, ktory nijak ma sie do sytuacji autorki. Dziecko ktore nie mowi jak ma 3 lata a 22 m-ce to ogromna roznica. Poza tym dziecko autorki mowi!!! ale malo Wlasnie przed takimi diagnozami przestrzegam autorke.

Gość do gdgfd
Ale jakbyś przeczytała dokładnie i ze zrozumieniem fragment jaki wkleiłam,to tam jasno i wyraźnie wynikało,że porażenie ciężko jest zdiagnozować do 1r.ż.! I dlatego napisałam o mówie do roku. Potem objawy są tak charakterystyczne że każdy pediatra je wyłapie.

Gość gdgfd
no jak widac z mojego przykladu nie kazdy piediatra a objawow tak charakterystycznych to dziecko nie mialo i temu ten piediatra nie wyłapał wszsytko zalezy od stopinia porazenia

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
moj synek przez 3 lata nie mowil, tylko 'stekal' co mnie wyprowadzalo z rownowagi. jak mial 2,5 roku to tylko k-pojedyncze slowa mowi, a i tak tylko kilka. jak mial 3, to jednego dnia sie obudzil, i nagle zaczal sypac calymi zdaniami:)

Gość jusssta11
dzisjaj ograniczylam tv i zabralam smoczka i powiem wam,ze duzo wiecej gadala,ale po swojemu,dziekuje dziewczyny

Gość jusssta11
ograniczylam tv i zabralam jej smoczka,dostaje go dopiero do snu i duzo wiecej gada po swojemu,aha i jeszcze postanowilam zmienic kolezanki ,dziekuje dziewczyny

Ma jeszcze czas Twoja córcia Mój synek ma 34 miesiące i dopiero zaczął mówić ale dla świętego spokoju idę do logopedy bo już mam umówioną wizytę ogólnie mówi się że do 3 lat dziecko ma czas,dużo trzeba mówić tłumaczyć i sprawdzać czy rozumie i dobrze słyszy.

Gość na pewno stosuj rady dziwczyn
cwiczenia stymulujace mowe, ogranicz tv i smoczek, czytaj rozmawiaj, mow proste wierszyki, spiewaj, baw sie z nia jak najwiecej.

Gość .....Karotka....
Autorko a widzisz!!! Mówi po swojemu bo ma do tego jeszcze prawo, to zupełnie normalne. A niektóre to już by z twojego dziecka autystyczne zrobiły albo z porażeniem mózgowym bo gdzies tam slyszały o niby "podobnym "oczywiscie w ich mniemaniu podobnym przypadku. Znam osobiscie mase dzieci, kotre zaczęły gadac jak miały grubo ponad 2 latka - sama jestem jednym z nich a potem z dnia na dzien potok słów, całe zdania, matke szlag trafiał bo trajkotałam strasznie az do dzis buzia mi sie nie zamyka.

teraz dzieci widze ze pozno mówią,ciekawe od czego to zalezy,u mojego ruszylo jak mial ponad 2 ,dzisiaj 2,5 mowi znacznie wiecej niz pol roku temu i mozna sie dogadac :) jesli rozumie polecenia,reaguje to sie naprawde nie martw :)

Gość mamamija 678
autorko nie martw sie, dziecko ma prawo nie mowic do 3 lat. moja siostrzenica zaczela mowic dopiero jak miala 3,5 roku. Teraz ma 4 lata, a jeszcze nie mowi calymi zdaniami. ale i tak zrobila ogromny postep. Pracuj z dzieckiem, czytaj, spiewaj,mow co robisz. Ta moja siostrzenica od niemowlaka nosem w tv i miom zdaniem to jest glowna przyczyna tego za zaczela tak pozno mowic.

Gość jusssta11
super dziekuje za rady

Jedne dzieci długo nie mówią by potem odrazu cytować szekspira A inne zaczynają mówić wcześniej i kaleczą słowa i długo szlifuja ten język by w życiu dorosłym nie wymawiać ,,r"lub jeszcze czoś.. Nie ma się co martwić Ja zaczełam mówic w wieku 3lat Moje dziecko w wieku 6miesięcy- teraz ma dwa lata i kaleczy jak jasna cholera. Trzeba się bawić z dzieckiem w robienie różnych śmiesznych rzeczy z językiem Ty robisz a dziecko w tym wieku chętnie naśladuje Takie ćwiczenia ułatwiają wymowe.

Gość redapple84
Na moje przesadzasz. Dziecko nie musi mowic wszystkiego, moze pojedyncze slowa, moze dzwiekonasladowcze czy nawet niepelne slowa wymawiac. Do logopedy? Cwiczenia? Nie sluchaj tego. Pojdziesz na bilans dwulatka, to pediatra przeprowadzi wywiad. Zapytaj, jesli masz watpliwosci. Nie wiem, jak teraz te matki z byle czym lataja do lekarzy, do specjalistow i tylko kase im nabijaja. I skad to? z tego poroownywania dziieci, z netu czy za namowa kolezanki, ktora sie za wszechwiedzaca uwaza.

Gość redapple84
Dadam, ze moja corka nigdy nie lubila czytania, wolala ogladac obrazki w ksiazeczkach, bajki ogladala edukacyjne-i to wlasnie z nich najwiecej sie slow nauczyla. Oczywiscie nie non stop bajki, ale u mnie byly strzalem w 10-mala czasem potrafi mnie zaskoczyc swoim slownictwem.

Gość klaudka16x
Ja słyszalam o takim przypadku, ze pewien chłopiec nie mowil do 7 roku zycia, az pewnego dnia przy obiedzie powiedzial: " Kurwa gdzie jest kompot?!", wszyscy sie dziwia i pytaja:" Ty mowisz?!, przeciez do tej pory nic nie mowiles?!" A on odpowiada: " Bo do tej pory zawsze był kompot" :D A tak na powaznie to nie ma sie co martwic, kazde dziecko rozwija sie we własnym tempie.

Moja córka też jak czytam to mnie przekrzykuje! Tłumacze spokojnie że chce jej przeczytac przepiękną opowiść że takiej jeszcze nie słyszała i że z pewnością będzie jej się bardzo podobała.. Ona się uspokaja ustalamy że będzie mnie słuchała a kiedy zaczynam to ona zaczyna swoje bajki opowiadać i mnie przekrzykuje. Twierdzi że ona sama potrafi czytać! Kiedy miała 18mies uwielbiała kiedy czytałam jej wiersze Potem około 23 miesiąca słuchała bajki pt.,,LEŃ" a teraz nie chce bajek słuchać żadnych. Próbowałam jej czytać od początku do snu min. nie lubiła tego dlatego czytałam wierszyki żeby krótko trwało.

Nie czytałam wszystkich wpisów. Napisze z doświadczenia. 2 m-ce po 2 urodzinach, z mężem zabraliśmy córke do logopedy. Nie mówiła praktycznie nic tylko mama, tata i baba. Pani logopeda zaczęła sie z nią bawić i powiedziała, że spokojnie do 3 roku nie trzeba panikować i ćwiczenia mogą wykonywac rodzice w domu. Sprawdziła wędzidełko, poleciła aby pójść do dentysty dziecięcego aby sprawdził czy nie ma wady zgryzu. Po ok 4m-cach od tej wizyty córka zaczęła mówić pojedyńcze słowa a teraz ma 3,5 roku i musze ją uciszać:) Możesz pójśc do logopedy dla świetego spokoju i pokaże Ci jakie ćwiczenia wykonywać w domu. Ale nie panikuj i nie słuchaj "przyjaznych" koleżanek:) ;)

Kurcze moja corka tez ma prawie dwa latka i malo mowi, najgorsze sa te pytania rodziny czy juz mowi... (dobrze ze mieszkamy za granica)