Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

katarzyna09090909

Przesunięty okres przez tabletki a....

Polecane posty

Witajcie, proszę o opinię kogoś kto być może będzie umiał odpowiedzieć na moje pytanie. Otóż biorąc tabletki antykoncepcyjne postanowiłam przesunąć okres ponieważ bardzo kolidował z moimi planami na weekend. Była to moja pierwsza paczka więc od razu nie robiąc przerwy zaczęłam następną. Ok 2 tableki z nowego blistra doszło do stosunku (bez prezerwatywy) oraz do wewnętrzego wytrysku. Dla bezpieczeństwa brałam tabletki jeszcze przez dwa dni po czym przestałam a po ok 3,4 dniach dostałam okres. Przebiegał normalnie, w tym czasie nie było żadnego stosunku. Kolejny okres przyszedł regularnie w stosunku do tego który przesunełam czyli po 29 dniach, tylko że ten już był bardzo dziwny, odczuwalam przez cały jego czas duży ból (a normalnie ból odczuwałam tylko pierwszego dnia, jak przeszedł miałam już okres praktycznie z głowy i czułam się dobrze) oraz chyba 2 razy większe krwawienie. Jeśli chodzi o apetyt, nudności i tym podobne- nie zaobserwowałam nic dziwnego. No i jeszcze tylko mały szczegół że między przesuniętym okresem a tym 'dziwnym' miałam bardzo stresujący czas, zmiana środowiska itd. No i jeszcze tylko dodam że kobiety w mojej rodzinie bardzo burzliwie przechodzą swoje okresy i zawsze powtarzały mi że i moje łagodne okresy niedługo na pewno się skończą. Zatem jeśli ktoś może znać odpowiedź która mnie uspokoi lub nie- bardzo proszę.

no tak, tylko w tym wszystkim nie zadałam nawet pytania- czy możliwe było zapłodnienie? Wydawalo mi się że dobrze robię biorąc tabletki jeszcze przez dwa dni ale z drugiej strony teraz myślę czy to jednak nie za mało ponieważ plemniki potrafią przeżyć dłuższy czas w organiźmie kobiety. Co o tym sądzicie?

Gość madziulah
jeżeli zażywasz tabletki ryzyko zapłodnienia jest znikome. Bolesność okresu wyniknęła prawdopodobnie z tego, że przesunęłaś okres o te parę dni - to jednak interwencja w coś co miało przyjść w swoim czasie. Ja raz tak jak ty przesunęłam okres o parę dni i potem była masakra. Dlatego gdy już musiałam przesunąć okres to brałam tabletki z drugiego opakowania do końca - wtedy dolegliwości były mniejsze. Tak było u mnie :)

Dziękuję! Ktoś się w końcu zlitował, chyba nieco mi lżej ale pierwszy okres zaraz po przerwaniu był normalny, no ale tak jak mowisz jest to duża ingerencja w organizm... własciwie jeszcze gryzie mnie ile plemniki moga przezyć no a nawet jakby, to jakie dni występują po przestaniu brania tabletek, bo jeśli po kilku dniach dostaję okres to chyba znaczy ze niepłodne?

albo nazwe sprawe calkiem po imieniu, jesli plemniki moga przezyc to czy dobrze zrobilam ze od razu przestalam brac tabletki po dwoch dniach po stosunku, czy mogly przezyc i doczekać się 'odpowiedniego momentu' ? skoro zaraz nadszedł okres...

Gość madziulah
Plemniki w śluzie płodnym mogą przezyć 3-4 dni ale ostatnio czytałam też, że nawet do 7. W czasie brania tabletek nie powinno sie mieć śluzu płodnego. Piszę nie powinno bo nigdy 100% pewności nie ma. A tak jak pisałam wcześniej takie przesuwanie to jednak duża ingerencja dlatego jak już musisz przesunąć okres to radziłabym brać do końca opakowanie wtedy po prostu w jednym cyklu nie masz miesiączki ale powinno się to robić jak najrzadziej

Gość madziulah
Nie mogły przeżyć bo w czasie przerwy jesteś zabezpieczona nawet gdy przesunęłaś o te parę dni okres

no tak.... o mój boże, nie brałam ich pozniej ponownie więc jakoś przestalam o tym myslec jak o przewie tylko jak o zakonczeniu i gdzieś mi to wszystko umknęło. ehhhh i potrzebna była taka madziulah żeby przypomnieć mi o takim banale. ale jak człowiek chce sobie cos wkrecic, to i tak sobie wkręci. Dzięki że zrzucilas mnie na ziemię... :) teraz aż mi głupio!

Gość madziulah
przestań bo się czerwienię ;p cieszę się że pomogłam i uspokoiłam Cię :) trzymaj się ciepło