Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość-al

Dziwne bóle i pieczenie

Polecane posty

Gość gość-al

Cześć wam forumowiczki Mam problem od 3 dni z przewodem pokarmowym. Otóż brała panzol przez 2 dni i było troche lepiej pieczenie sie zmiejszyło wyeliminowałam, ale pojawiło się ostre pieczenie pod żebrami z lewej strony jakby poczatek żołądka. ból czasem promieniuje do tyłu dotykając żebra. Mam problemy z oddaniem kału a jak już to mam chwila biegunke i straszne bóle brzucha. Nie wiem co mi jest a panikuje. mam rodziców lekarzy ale oni oczywiscie uwazaja ze przesadzam i mnie ignorują. :( jest mi źle bo boje sie ze to cos powaznego, przyznam sie ze ostatnio źle sie odzywiałam, a objwy refluksowe mam powtarzajace sie co jakis czas ale mijaja, natomiast teraz jestem w panice bo nawet jak wykonuje czynnosci w domu to łapie skurcz i pieczenie ;( Czy spotkaliście sie już z czyms podobnym?

Gość idż do lekarza
pewnie masz wrzody doraźnie możesz sobie pomóc naparem z siemienia lnianego

Gość gość-al
no chyba bede musiała znaleźć lekarza.. pije, od 2 dni.

Gość dgfrtrgegtegtr
Czy ktoś już miał wrzody z forumowiczek?

na jelita dobry jest lactoral, poprawia perystaltykę i odbudowuje ich mikroflorę, probiotyki w diecie na problemy z brzuchem powinny pomóc

Gość gość021
dzięki, nie slyszłam o tym preparacie, ale stosuje juz od 2 dni probiotyki zobaczymy czy bedzie lepiej.

Gość biureta
a to nie na tle nerwowym/nerwicowym czasem??

Gość Mam taki nick jak nikt :)
Dziewczyno pierwsze co to sobie zrób głodówkę choćby dwudniową, a później zmiana diety na stałe, ogranicz do minimum- nabiał, białą makę, cukier, mięso, wędlin w ogóle nie polecam jeść. Nie samż !!!! Pij świeże soki z sokowirówki, jedz czosnek, cebule, kiszonki, orzechy. Jesli przyłozysz się do diety wszystko minie.

Gość Dr Marchewka
Powodem dolegliwości mogą być zmiany zapalne, nadżerki lub owrzodzenia w zakresie śluzówki przełyku, żołądka lub dwunastnicy. Dlatego najlepszym badaniem byłoby wykonanie gastroskopii celem oceny struktur anatomicznych opisywanych przeze mnie powyżej. USG jamy brzusznej nie uwidoczni patologii w zakresie górnego odcinka przewodu pokarmowego, dlatego to badanie było w zakresie normy. Zmiana diety będzie konieczna !!!

Gość dzisiaj jestem pomarańczką
dziewczyno przciez to wszytsko to objayw paskudnej diety co ty jesz ????

Gość dfkjhdeufgbrhygvfbdvcghb
Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku gdy osoba cierpiąca na refluks ma nadwagę lub jest otyła, stosowana dieta powinna być nie tylko niskotłuszczowa, ale również niskokaloryczna. Redukcja masy ciała powoduje bowiem zmniejszenie objawów refluksu. Dozwolone: Chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drobiu (kurczaki, indyki) i wędlin (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica). Chude wyroby mleczarskie - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu. U niektórych osób łagodzą objawy zgagi. Gotowanie potraw, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii, gotowanie na parze, smażenie beztłuszczowe. Marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak. Przyprawianie potraw świeżą bazylią, oregano lub ząbkami czosnku, przyprawami ziołowymi, np. koprem włoskim, estragonem, rozmarynem, szałwią, koperkiem. Mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego. Niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej). Niewskazane: Tłuste potrawy, a w szczególności tłuste gatunki mięs i drobiu (np. tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka), tłuste wędliny (np. baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson). Tłusty nabiał - żółte sery, sery typu camembert i brie, topione i pleśniowe, serki typu fromage. Potrawy typu fast-food - hamburgery, hot-dogi, cheesburgery, frytki. Jedzenie potraw smażonych. Ogórki, pomidory, cebula. Ta ostatnia szczególnie często przyczynia się do powstania refluksu. Warto więc zrezygnować też z wszelkiego rodzaju zasmażek z cebulą. Potrawy i produkty z dodatkiem octu - lepiej unikać marynowanych grzybów, warzyw i owoców oraz surówek i sałatek z dodatkiem sosu winegret. Ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry. Trzeba unikać pikantnych dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy chińskiej, do których dodaje się pieprz cayene, ostrą paprykę, papryczki peperoni, pikantne sosy pomidorowe. Czekolada, ciasteczka polewane czekoladą, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe (czekolada - zawierająca kofeinę, teobraminę i tłuszcz - przyczynia się do powstawania zgagi). Napoje gazowane - powodują odbijania i tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku. Niektóre soki - najczęściej objawy zgagi występują po wypiciu soku pomarańczowego, cytrynowego, grejpfrutowego, pomidorowego. Mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) oraz alkohol (w dowolnej postaci).

na przewód pokarmowy pomagają probiotyki, możesz kupić je bez recepty, ja używam lactoralu kilka razy dziennie jak mam problem z jelitami, rezygnuję na jakiś czas z jedzenia, które mi nie służy np. ostrych potraw