Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość truskava

wyniki badań krwi- prosze o pomoc

Polecane posty

Gość truskava

hej, prosiłąbym o wyjasnienie wyniko badan morfologii bo sie na tym nie znam zupelnie WBC-12.30 RBC- 5.16 hematokryt-47.1 %monocytów- 13.3 liczba neutrocytow 7.76 liczba monocytow- 1.64 OB- 55

czyje to wyniki? ob napewno 55? i dlaczego robione były badania? pofaj całą morfologie, bo tak to nie wiem o co biega

Gość MamaFilipkaaaa
A nie masz norm w nawiasach? Bo mi sie nie za bardzo chce szukac tych moich kartek :P

Gość truskava
no wlasnie nie mam podanych norm, wyniki są moje. badania byly robione bo strasznie boli mnie nerka. a ty kolezanko nie wyzywaj nie kazdy musi sie na wszystkim znac tepa suko

no to masz jakiś stan zapalny, oby nic gorszego, monocyty urosły, wbc podwyższone, no ito ob fiu fiu duże hgb ile wynosi? i plt?

Gość truskava
WBC--12.30 Rbc-5.16 hemoglobina-15.4 hematokryt-47.1 mcv-91.3 mch-29.8 mchc-32.7 plytki krwi-157 rdw-cv-12.3 mpv-11.3 neutrocytow-63.1 limfocytow-22.7 monocytow-13.3 eozynocytow-0.6 bazocytow-0.3 liczba neurocytow-7.76 liczba limfocytow-2.79 liczba monocytow-1.64 liczba eozynocytow-0.07 liczba bazocytow-0.04 ob- 55

masz bardzo gęstą krew przy płytkach w bardzo dolnej normie, musisz na wstępie dużo pić a tak poza tym to ten stan zapalny, wbc co prawda nie dużo podwyższone, ale już ob nie najlepsze więcej nic nie powiem, bom nie lekarz

Gość ale bedzie kino
módl sie zeby to nie była białaczka mono podwyższone, wbc też, niskie płytki i takie ob....hmm

Gość truskava
Jezu wez mnie nie strasz.... nerka mnie boli, to pewnie zapalenie

nie białaczka, nie he he jak boli nerka to raczej z tego, poza tym czerwone krwinki nie wyparte ze szpiku, wiec o białaczce nie ma mowy pozdrawiam

Gość ale bedzie kino
no fakt, teraz zobaczyłam ze ma 15,4 ale reszta i tak nie za ciekawa i takie ob...i płytki ma niskie-niby jeszcze norma ale niskie

masz bardzo wysokie ob, wiec gdzies w organizmie masz stan zapalny. lec do lekarza, zamiast siedziec na forum!

monocyty duze moga być objawem nowotworu, ale w % ma ich mniej, a to się liczy, wiec to raczej stan zapalny

oj w rozmazie, pomyłka spadam juz powodzonka i napisz co tam sie u ciebie dzieje

Gość truskava
usg jamy brzusznej mam dopiero w czwartek, i dopiero z wszystkimi wynikami mam sie zglosic do lekarza, dlatego siedze na forum aby juz sie czegos sama dowiedziec na wlasna reke

Gość Ej ej ejjjj?????????
Wyniki może interpretowac tylko lekarz, po odpowiednim wywiadzie, znając historię pacjenta! Nadmiar lub niedobór jednej z pozycji z takiego wyniku jest objawem typowym dla conajmniej kilkunastu jednostek chorobowych; dodatkowo trzeba się znac na stosunkach poszczególnych jednestek względem siebie, to te zjest ważne. Nie dasz rady tego wygooglować.

Gość aaaaaaaahhhhhhhhh
Mogę się podłączyć? Miesiąc temu miałam wycinane migdałki i teraz się zorientowałam, że mam jakieś brednie na wypisie dotyczące wyników badań przed zabiegiem: WBC 5,1 T/ul RBC 1,9 mln/ul HGB 3,98 g/dl HCT 12,4% MCV 36,8 fl MCH 92,5 pg PLT 234 T/ul PT 10,9 sec. Sprawdzając normy można się załamać, ale nikt mi o niczym nie powiedział! Mogli się pomylić, albo nawet nie zwrócić uwagi na wyniki w szpitalu?

Gość kasinka...
jakim cudem mialas miec norme, skoro w organizmie szalal stan zapalny i infekcja? Migdalki mogly zmienic wyniki. I pewnie tak wlasnie bylo.

no rzeczywiście brednie jeszcze mogli zamienić mcv z mchc, ale reszta?

Gość aaaaaaaahhhhhhhhh
Dzięki za odpowiedzi. Migdałki doskwierały mi od lat, ale zawsze wyniki badań miałam w dobre. Jakbym miała ostrą infekcję, to chyba nawet zabiegu nie powinni mi robić, jeszcze przy takiej małej liczbie erytrocytów, prawda? Stąd moje wątpliwości, czy to pomyłka, czy też olewczy stosunek lekarzy. Cóż, pójdę jutro wykonać badania i się wszystko okaże.

przy tak niskiej hemoglobinie nie powinni Cię nawet tknąć, powinnaś od razu dostać krew, dziwne to wszystko

Gość aaaaaaaahhhhhhhhh
Żeby było ciekawiej, lekarka na kontroli zauważyła, że coś mało mam erytrocytów, ale stwierdziła, że to pewnie pomyłka, bo nie wyglądam na 2 mln. Ale już nie zwróciła uwagi, że również hemoglobina i hematokryt są niskie.Mam nadzieję, że to pomyłka, chociaż mało prawdopodobne, żeby kilka parametrów wpisać źle... No nic, pójdę dzisiaj na oddział po wynik badania histopatologicznego i przycisnę trochę lekarza ;-)

mcv też jest za niskie, duuużo za niskie, wygląda, jakbyś żelaza wcale prawie nie miała poniżej 2 mln czerwonych krwinek to już nie jest dobry wynik, poniżej 3 mln nie jest, a co mówić wynik 1,9 coś nie halo z tymi lekarzami