Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcącazajsc

co o ty myślicie?

Polecane posty

Gość chcącazajsc

rok temu bylam w ciaży pozamacicznej.Teraz znów się staramy.Ginekolog zleciła mi badania podstawowe i cytologie i kazała brac feminal.Powiedziałam jej, że biore od 3 miesiecy folik a ona ze powinnam dodatkowo brac witaminy.Trochę jestem zdziwiona przeciez jeszce nie ma wyników może są dobre i nie potrzebuje dodatkowo chemi? wy jak się staracie też bierzecie.To polecona inekolog ale ma dziwne podejscie.Pierwszy raz u niej byłam chciałam zeby mi zrobiła bete bo już nie mogę sie doczekac czy jestem w ciąży.Ona powiedziała " po co zostaw wszystko naturze i nie nastawiaj się" .Po pół roku jak nie zajdziesz w ciążę to zrobimy badanie drożności jajowodów. Ja tak chciałabym już wiedzieć i nie wiem co robić.co myślicie o jej podejsciu? i o tych witaminach? brać czy nie brać?

Gość mamam27
ja brałam ten feminatal - obecnie nazywa się femibion natal - dla starających się - to że masz wyniki morfologii dobre bo pewnie o takich piszesz to skąd wiesz że masz odpowiednio dużo witamin itd? ja miałam świetną morfologię a żelazo fatalne.. a co do bety itd to ja robiła test jeszcze przed terminem @ i po bladej kresce zaraz bete - po co czekać?

Gość chcącazajsc
up

Gość chcącazajsc
no właśnie po co czekać? je też tego nie rozumiem. Lekarka nie wypisała mi skierowania i zastanawiam się czy mogę sama za to zapłacić (klinika prywatna) czy pójść gdzieś indziej.Jak mi tak powiedziała to już zgłupiałam i nie wiem czy iść czy nie iść. Gdzieś słyszałam, że jak się bierze dodatkowo witaminy to dziecko duże rośnie i ciężki poród, a gdzieś indziej,że folik przy staraniach wystarczy a witaminy od 2 trymestru.sama nie wiem...

Gość chcącazajsc
a ile dni przed okresem robiłaś bo jam mam jeszcze tydzień i boję się że test nie wyjdzie...

Gość cdhjkl;
ja biorę falvit( dla kobiet) i folik :) Gin z niechęcią zgodził się na witaminy...

Gość chcącazajsc
up

Gość a jaka byla przyczyna tej
ciazy pozamacicznej?

Gość chcekupicc
jakie badanie robiłaś poza cytologią i morfologią? Czy w ogóle jakieś?

Gość chcącazajsc
mocz i oksoplazmozy, cytomegalii,anylaza, różyczki, cukier i morfologia.

Gość chcącazajsc
niepowiedziano mi przyczyny, powidziano mi tylko, że tak się czasem zdarza i teraz niestety mam większe ryzyko kolejnej ciąży pozamaicznej :-(

Gość a jaka byla przyczyna tej
skoro masz wieksze ryzyko to jakas tego przyczyna musi byc moze poszukaj innego ginekologa idz na jakas konsultacje

Mój ginekolog zalecił tylko Folik na 3 miesiące przed zajściem w ciążę i cały pierwszy trymestr. Po badaniach krwi nie zalecił żadnych witamin ponieważ wyniki całą ciążę miałam bardzo dobre. Brałam Duphaston na wyregulowanie cyklu i w pierwsze dwa miesiące ciąży. Sama jestem lekarzem (pediatrą) i uważam, że zdrowa dieta to podstawa. A od sztucznych witamin w tabletkach z daleka (chyba, że ginekolog zaleci). Pozdrawiam

Gość chcącazajsc
teraz to mnie nastraszyłyście.Moja ginekolog mówiła mi ze mam sie zdac na nature i nastawic sie pozytywnie.że będę miała jeszcze nie jedno dziecko, podniosło mnie to na duchu. Tylko ze zlecając te badania juz kazala mi kupić te witaminy...to mnie ździwiło :-(

Gość ojojku
Kiedys tez sie chciałam dowiedziec jak to w końcu jest z tymi witaminami w tabletkach, nie tylko w ciązy ale ogólnie. Przeczytałam mase artykułów, wyniki badań z całego świata.. i nie dowiedziałam sie ostatecznie. Bo teorie sa rózne.. ale wiekosc jednak jest przeciwko sztucznej suplementacji. W ciązy zdecydowalam sie nie brać, tylko magnez z wit B i tran z wid D. D3 to taka troche inna witamina bo z samej diety nie da rady jej uzyskac tyle co organizm potrzebuje, wiekszosc powstaje w wyniku światła słonecznego a ja zaszłam póxnym latem. Gdybym zaszła w ciąze teraz to zdecydowanie korzystałabym z kapieli słonecznych - z zachowaniem zdrowego rozsadku oczywiscie - i starała sie możliwie zdrowo odzywiac - o tej porze jest duzy wybór warzyw i owoców. Natomiast pomimo nie brania witamin ciązowych moje dziecko miało 4kg kiedy sie urodziło. Tak poprostu jest u mnie rodzinie.

ale po co bete jak jeszcze tydzień do okresu? też bym odradzała bo po co się nakręcać? a potem rozczarować? ja się długo starałam o drugie dziecko bo 1,5 roku i pomimo tego że wyniki miałam dobre to nie wiem może zbieg okoliczności ale po 2 miesiącach brania falvitu nagle zaszłam może czegoś mi brakowało co w morfologii nie miało prawa wyjść i jak to uzupełniłam to od razu pyk i jest :)

Gość chcącazajsc
beta juz chyba by wykryła, a ja się niecierpliwie. Poza tym do 6 tygodnia kobieta w ciąży pozamacicznej jest bezpieczna potem zagraża życiu.Po moich przeżyciach ciałabym wiedzieć jak najwcześniej...

Gość bckndjsndjnd
W 5 tygodniu ciąży widać czy ciąża jest pozamaciczna czy umiejscowiona w macicy . Ja poszłam do lekarza dokładnie w 5 t.c i potwierdził przez USG że jest zagnieżdżona w macicy . Myslę że masz na to czas i jak tylko okres nie nastąpi a test wykaże ciążę to będziesz mogła iść prywatnnie do lekarza. Przed okresem nie ma to najmniejszego sesnu bo i tak duzy odsetek ciąż kończy się okresem (organizm ją usuwa wraz z okresem) .