Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość @@@asasasas

Co na kopercie do zaproszenia na ślub?

Polecane posty

Gość @@@asasasas

Ratunkuuuu!!! Już mam mętlik :/ czytam te fora i czytam i nie wiem czy nazwisko na kopercie ma być w formie mianownika lp. czy lm.? dajmy na to Halina i Zygmunt Bolarczyk czy Halina i Zygmunt Bolarczykowie? Bardziej pasuje mi ta pierwsza wersja ale nie jestem pewna.

Gość lizeany
Bolarczykowie oczywiście. Bo jak napiszesz H. i Z. Bolarczyk to wychodzi tak, jakby pani Halina nie miała nazwiska i Bolarczykiem był tylko Zygmunt ;)

Gość @@@asasasas
Może i racja. Ja nie patrzę na to obiektywnie :P bo sobie swoją wersję "umyśliłam" :P

Gość ededsf
a ja uwazam ze to 1 jest prawidlowo. U mnie jest np. Kasie i Marcina Pawlak A nie Kasie i Marcia Pawlaków

Gość poweselna
Jedyna poprawna wersja to wersja odmieniona. Zapraszając parę, zawsze odpowiednio odmieniamy nazwisko. Wyjątki są tak nieliczne, że nawet o nich nie wspominam :)

Gość poweselna
ededsf - A kto tak powiedział, że nazwiska Pawlak się nie odmienia? Odmiana nazwisk to nie jest kwestia wyboru, tylko znajomości podstawowych zasad języka polskiego! :)

Gość @@@asasasas
Już wyczytałam. Masz zupełną rację lizeany. Zamykam :)

Gość stara mężatka
ja odmieniałam tylko z końcówką na ski, np.anna i jan kowalscy,ale na przykład mam w rodzinie nazwisko ścigano,napisałam anna i jan ścigano,no bo jak miałam napisać ściganów albo ściganowów to już by była profanacja nazwiska

Gość dorociczka
a ja nie będę odmieniać nazwisk,mam w rodzinie osoby o nazwisku Cygan i co mam pisac że zapraszam Cyganów,troche byłoby obraźliwe

Gość budka z ptaszkiem
Nie wszystkie nazwiska się odmieniają. Te które występują w odmianach odmieniamy a te które nie to nie, jak nie jest się pewnym lepiej nie odmieniać.

Gość rece opadają
budka z ptaszkiem - co za bzdury??? sama to wymysliłaś??

Gość hokjj
Czyli mieć na nazwisko Cygan to nie obraźliwe, ale je odmienić to już tak? Co za głupota. A profanacją, ale nie nazwiska a języka polskiego, jest nieodmienianie. http://poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=grzenia&od=410 "Nazwiska należy odmieniać. Ich nieodmienność można zaakceptować tylko w szczególnych okolicznościach, np. gdy są to nazwiska obce o osobliwym zakończeniu, do których trudno stosować nasze reguły gramatyki." Tak więc tylko i wyłącznie Cyganów. Z nazwiskiem Ścigało jest ciut inaczej, bo w przypadku nazwisk zakończonych na -o dopuszcza się nieodmienność (choć preferowana jest forma zdeklinowana): http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9555

Gość hokjj
Przepraszam, Ścigano oczywiście.