Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

motyleczek2788

działalność gospodarcza w ciąży

Polecane posty

witam słyszalam ze jest jakas luka w prawie odnosnie dzialalności gospodarczej tj jezeli przez jakis czas oplaca sie najwyzsza skladke zus to bedac w ciazy na zwolnieniu a potem na macierzynskim dostaje sie ok 6 tys wiecie cos w tej sprawie ? ile wynosi ta najwyzsza skladka i czy ktoras z was tak miala

Gość loris26
To jest możliwe ale trzebaby w ogóle nie opłacać składki tylko dopiero na 2 miesiące przed zwolnieniem lub macierzyńskim opłacic najwyższa i wtedy będa wypłacać wysokie świadczenia .Nic to nie da jeżeli opłacało się składke w najniższym wymiarze a tylko sie ja podniesie na 2 miesiące bo wtedy biora średnia z 12 miesięcy i obliczaja.Ile wynosi ta najwyższa składka to nie wiem, można zadzwonić do zus i zapytac.

no ja zrezygnowalam z wychowawczego i z poprzedniej pracy teraz pracuje na umowe zlecenie i chcialam od czerwca zalozyc swoja dzialalnosc ale zaszlam w ciaze i nie wiem jak to zrobic czy zakladac teraz i isc na zwolnienie np w sierpniu czy czekac i zaplacic 2-3 miesiace przed porodem nie wiem jak to jest z tymi kontrolami z zusu czy beda na zl4 w ciazy musze byc zawsze w domu?

Gość Dziwadlo 123456
Dobrze Ci koleżanka napisała. Byłam w podobnej sytuacji. Zawiesiłam dzisłalność na ponad 30dni i wyrejestrowałam się z ubezpieczenia.Bo oni faktycznie liczą średnią z ostatnich 12 m-cy Teraz podniosę składkę na maxa ale 3m-ce przed porodem żeby zus nie zakwestionował. Łącznie do zapłaty będzie ok 2600zł m-c i wtedy dostanę ponad 5tyś macierzyńskiego :) Powodzenia

Gość Dziwadlo 123456
Motyleczek napewno musisz to zrobić wcześniej niż będziesz miała poród. Jeżeli ZUS zobaczy że założyłaś działalność tylko dla wysokiego macierzyńskiego to po pierwsze kontrola a po drugiego możesz zostać oskarżona o wyłudzenie z tego co się orientuje. Co do kontroli zwolnienia to mogą zrobić ale nie przejmuj się bo raz zawsze możesz być akurat na badaniach a dwa poproś o zwoklnienie chodzące.

a myslisz ze jak bym bym zalozyla dzialalnosc czerwiec lipiec zaplacila 2-3 miesiace i poszla na zwolnienie to by sie nie czepiali dziwnie bedzie jezeli pojde zarejestrowac firme z wielkim brzuchem dodatkowo bedzie to salon makijazu to w lato jest najwiekszy sezon a w pazdzierniku listopadzie popyt spada wiec nie wiem czy oni na cos takiego patrza czy tylko na to zebym placila

Gość Dziwadlo 123456
Żeby dostać chorobowe musisz opłacać składki minimum 90 dni. Po tym czasu uzyskujesz prawo do zasiłku chorobowego. Ale to 90 dni opłacasz od max podstawy czyli ok 7500 tys wyjdzie całość. Za to już wtedy dostaniesz dużą kase z chorobowego. Zeby nie oskarżyli Cie o wyłudzenie to musisz faktycznie prowadzić działalność tzn Twoja firma musi mieć klientów a Ty dochody.

a jak to jest z podatkiem bo tak jak mowilam chodzi o salon makijazu czy bede musiala od kazdej klientki odprowadzic podatek czy ryczałt? i czy jezeli bede na zwolnieniu to musze placic ten podatek lub ryczałt bo rozumiem ze na zwolnieniu nie musze placic zusu

chce zalozyc firme na dojazd do klienta tak jak dzialam teraz mam wielu stalych klientow tylko nie wiem czy mam wystawiac rachunki czy jak

Gość Dziwadlo 123456
W tym Ci nie pomogę bo to czy możesz być na ryczałcie zależy od specyfiki działalności a nie wiem jak wyglada sprawa z salonem makijażu. Jedyne co mogę napisać to, że będąc na zwolnieniu nie możesz pracować. Może to robić tylko Twój pracownik. Dlatego najlepiej przez 90dni móc udowodnić, że nie załozyłaś działalności dla wysokiego macierzyńskiego tylko Twoja firma miała klientów i dochody.

Gość Dziwadlo 123456
ok 2500tyś zł miesięcznie czyli 7500 tyś za 3 m-ce :)

aha dziekuje ci bardzo musze poszukac odpowiedniej formy opodatkowania lista nr pkd jest bardzo dluga i ciezko znalezc interesujaca mnie branże nie wiesz czy sa jakies instytucje pomagajace w tej kwestii

Gość do motylka
Motylek: najlepiej, jezeli juz mialas dzialalnosc - zamknac, otworzyc jeszcze raz i oplacic najwyzsza - wystarczy raz/za pelny miesiac. Lacznie z chorobowym. Ja tak zrobilam w 2010,wtedy bylo ok. 8200, wiec skladka (lacznie z chorobowym - wazne!) byla ok. 3000. Przyznam, ze sie oplacalo ;-) Na macierzynskim - zawieszasz dzialanosc, oplacasz wtedy zdrowotna. A macierzynski co miesiac na koncie ;-)!

niemialam dzialalnosc wiesz o co chodzi heh oplacilas tylko jeden miesiac? i ile dostawalas a ile bylo tego zdrowotnego na macierzynskim i czy tak samo jest bedac na zwolnieniu

Gość Dziwadlo 123456
Tak ale teraz ZUS szuka kasy i jeżeli coś mu nie pasuje to wstrzymuje wypłatę i masz problem. Kontrole, odwołania itd. Najłatwiej teraz otworzyć i opłacić od najwyższej podstwy 3m-ce żeby później przejść na chorobowe i dostać konkretną kasę a później macierzyński. Nie widzę sensu zamykania, otwierania a później jeszcze zawieszania. To tylko moje odczucie. Co do formy opodatkwoania itd najlepiej od początku mieć dobrą kreatywną księgową :)

to by bylo podejrzane zeby zalozyla dzialalnosc zaplacila za jeden miesiac a potem poszla na zwolnienie a potem na macierzyński

Gość Dziwadlo 123456
Właśnie o tym mówie. Moje rozwiązanie jest dobre: 1. Opłacisz 3m-ce i dostaniesz chorobowe 2. Mniej biurokacji 3. Dostaniesz od razu macierzyński 4.Zus się nie powinien przyczepić, że tylko dla macierzyńskiego otworzyłaś. W innym wypadku jak pisałam bedą kontrole i przeciąganie wypłaty. Niepotrzebny stres bo może się nie udać jak udowodnią że to była fikcyjna działalność.

Gość Dziwadlo 123456
Idąc na macierzyński nie zawieszasz działalności to raz. Dostajesz pieniądze i co ważne możesz wtedy pracować normalnie( tak słyszałam ale jeszcze nie pytałam o to). Przy chorobowym nie możesz tylko wystawiać rachunków/faktur bo jesteś wtedy niezdolna do pracy. Koleżanka wcześniej dobrze pisała, że zarówno na chorobowym jak i na macierzyńskim opłacasz tylko zdrowotne, które wynosi chyba coś ok 300zł niecałe.

a ile dostaje sie potem kasy co miesiac ? i jeszcze jak zaloze w czerwcu wiec oplace czerwiec lipiec sierpien od wrzesnia wezme zl4 to kase dostane na koniec wrzesnia czy pazdziernika?

sorki ze tak sie dopytuje chce poprostu jak najlepiej wiedziec bo nie wiem czy potem bede miec mozliwosc rozmowy z takimi madrymi dziewczynami

Gość Dziwadlo 123456
Nie wiem kiedy dokładnie ale w pazdzierniku. Zus ma czasami opóźnienia ;/ Coś ponad 5tyś powinnaś dostać. Ja późno zawiesiłam bo miałam dużo pracy i nie mogłam sobie pozwolić na przestój :) więc chorobowego nie dostałam i nie dostanę a poród mam w sierpniu więc tylko żeby mieć wysokie macierzyńskie zawiesiłam i teraz będę płacić tą dużą składkę 3m-ce żeby dostać te pieniądze. Dzięki temu nie będą się mogli do mnie doczepić :)

no tak ty masz dobrze bo prowadzilas juz dzialalnosc a dlaczego nie moglas isc na chorobowe zamiast zawieszac?

Gość Dziwadlo 123456
Tzn doczepić się zawsze ZUS może ale nie będą mogli mi zarzucić, że prowadziłam działalność fikcyjną ze względu na 2 lata prowadzenia i dochody :) Dlatego uważam, że kombinować trzeba z głową żeby później uniknąć problemów.

no ja tez pracowalam potem byl macierzynski 4 miesiace wychowawczego teraz praca na umowe zlecenie (w oke przy maturach) a w czerwcu bym zalozyla dzialalnosc wiec w jakis sposob tez mam ciaglosc pracy

Gość Dziwadlo 123456
Bo gdybym przeszła na chorobowe to raz miałabym mało kasy bo składek nie opłacałam od najwyższej podstawy a dwa zaczęłam projekty, które musiałam skończyć a jak Ci pisałam na chorobowym nie możesz pracować i wystawiać faktur chyba, że masz pracownika. Ja miałam dużo pracy wyjazdowej po Polsce więc to rozwiązanie odpadało. Teraz odwieszam ale musze opłacać skłądkę 90 dni żeby nabyć prawo do chorobowego a po tym czasie już będę miała poród więc nic nie dostanę. Jedynie o to macierzyńskie mi chodzi bo zlecenia znowu na szczęscie mam :) a nie ukrywam, że skoro całą ciąże pracuje to 20czy 26 tyg chce odpocząć w końcu :)

rozumiem dziekuje ci bardzo musze znalezc odpowiednia forme opodatkowania i zakladam dzialalnosc bo ja teraz tez robilam makijaze tylko troche strach a wakacje to szczyt sezonu wiec nie bede sie bac kontroli bo jestem juz dosc znana w moim regionie

sluchaj:) Dziwadla:) bo madrze pisze:) Kontrole z Zus sa czeste w takich przypadkach. U mnie czepiali sie gdy zatrudnilam ciezarna a teraz jak ja jestem w ciazy to ciagle cos wymyslaja byle odwlec wyplate pieniedzy choc placa mi normalna stawke.Na szczescie mam dobra ksiegowa:)