Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

motyleczek2788

działalność gospodarcza w ciąży

Polecane posty

no ja wiem ze dobrze pisze tylko jestesmy w troche innej sytuacji ona ma swoja dzialalnosc od jakiegos czasu a ja dopiero zakladam pierwsza pracowac pracowalam ale na innych stanowiskach niz wizazystka boje sie ze jak bym od wrzesnia poszla na zwolnienie to moglby by problem moze lepiej pociagnac jeszcze ten wrzesien i dopiero od pazdziernika

Gość Dziwadlo 123456
Nie ma za co-my ciężarno powinnyśmy sobie pomagac :) Popieram Twój pomysł żeby teraz otworzyć bo będziesz miała dochody, dostaniesz później wysokie chorobowe i macierzyński. Ze swojej strony radzę Ci znaleźć dobrą księgową bo to podstawa i pamiętaj żeby podnieść te składki max bo jeżeli to Twoja pierwsza firma to przez 2 lata masz prawo do preferencyjnego ZUSu ale wtedy marne grosze dostaniesz :)

Gość Dziwadlo 123456
Dzięki dziewczyny za uznanie, aż mi się tak miło zrobiło :) Nie martw się bo jak teraz będziesz miała dochody to nawet jeżeli by się do czegoś przyczepili to i tak wygrasz bo nie udowodnią Ci wyłudzenia. Naczelny Sąd Administracyjny wydał wyrok, że o ile działalnośc nie jest fikcyjny to kobieta w ciąży może sobie max podnieść składki na czas ciąży żeby dostać wyższe świadczenia i po tym okresie składki maksymalnie obniżyc. Dlatego nie poparłam rozwiązania żeby na miesiąc przed porodem dopiero działalnośc otwierać bo to na kilometr pachnie wyłudzeniem. Myślę, że po 3m-cach (90 dniach) spokojnie będziesz mogła przejść na chorobowe i nic Ci nie zrobią :)

Gość Dziwadlo 123456
motyleczek2788 z nudów zajrzałam na ten wątek także pytaj śmiało. Jak będę wiedziała to odpowiem :)

Gość zaklopopotana ciężarówka
Witam Widzę, że ten wątek już dawno nie był odwiedzany. Mam ten sam problem, brak pracy (pomimo wielkich chęci) ponieważ każdy pracodawca mówi "NIE"!!! :( Myśle o założeniu działalności, aby móc troszkę popracować w domu póki co, a później wiadomo...nikomu się nie przelewa i każdy grosz jest cenny. Jak to wygląda od początku do końca. Czy znalazłaby się jakaś dobra dusza, która odpowie jak to wygląda wedle prawa i ZUSu? Pozdrawiam serdecznie

Gość uzywalismy pare x po urodzniu
do tej wyzej, przeciez ci na poczatku temtatu napisali.

Gość zaklopopotana ciężarówka
ok, ale słyszałam, że coś od tego roku miało sie zmienić

Gość NIE PYTAJ NA FORUM
po pierwsze nie pytaj na forum, bo sie i tak nie dowiesz jednoznacznie :-) Costam mieli niby zmienic, ale tak na prawde niewiele moga. Przeciez jako ciezarna mozesz zalozyc sobie firme. Inaczej bylaby to dyskryminacja. Wysokosc skladki ubezpieczeniwej tez masz prawo ustalic sobie sama tzn. czy chcesz najnizsza czy nie. Ja bym na twoim miejscu popytala wsrod znajomych o sprawdzonego ksiegowego, ktory ci poprostu pomoze zalozyc firme jak trzeba i zebys na maciezynskim mogla korzystac z "przywiliejow". My z mezem zakladalismy firmw 2 lata temu. I w sumie to nie jest takie trudne (z punktu widzenia urzedowego) ale ksiegowy nam podpowiedzial kilka rzeczy i teraz spie spokojnie.

Gość Aga_Zaniepokojona
Witajcie,prowadze działalność gospodarcza od 1 grudnia 2012 roku płaciłam na razie jeden miesiac zusu preferencyjnego, 2 tyg temu dowiedzialam sie ze jestem w ciąży i poniewaz poronilam w czerwcu ciąza z zasady jest zagrozona i lekarz chce dac mi zwolnienie co zrobic zeby dostan najwyzszy zasilek??? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Gość CIEKAWA JESTEM JAK TO WYGLĄDA
W PRAKTYCE ...

MUSIAŁABYŚ TERAZ OPŁACIĆ DWIE SKŁADKI TEGO WYSOKIEGO ZUS ALE NIE DOSTANIESZ PEWNIE MAKSYMALNEGO ZASIŁKU BO POLICZĄ CI ŚREDNIĄ Z 3 MIESIECY

ILE WYNIOSŁA TWOJA SKŁADKA ZA ZUS W GRUDNIU?

Od lipca 2011 prowadze jednoosobową działalność gosp. jestem na niskim Zusie, chciałabym mieć teraz drugie dziecko. Nie wiem co zrobić żeby uzyskać wyższe chorobowe w ciązy jeśli bym na nim musiała być a później wysoki macierzyński. Bardzo proszę o pomoc. z góry dziękuję.

Gość Aga_Zaniepokojona
Tak zrobilam zrobiłam juz korekte za styczeń (bo zdazylam zlozyc na niska skladke) podnioslam do podstay 4800 mam do zaplacenia ok 1900zl skladki w tym miesiacy i przyszlym. Dziekuje za pomoc wiem ze nie bedzie najwyzszy zasilek ale zawsze lepiej niz te grosze na malym zusie.Dziekuje i pozdrawiam

Gość Aga_Zaniepokojona
Agulla13 nie wiem czy nie musiałabyś sie wyrejestrować z chorobowego na 30 dni żeby po uplywie tego czasu zapisac sie znowu bo wtedy chyba beda liczyc ci od nowa sume na zasilek,ale pewności nie mam,musisz dopytać.

Gość Natalus66
Witam was i mam pytanie takie ;prowadze dzialalnosc 1,5 roku i teraz jestem w ciazy ale nadal pracuje wyrejestrowalam sie z chorobowego na 30 dni i teraz sie zarejstrowalam i chce placic zus 3400 czy moge po 1 miesiacu isc juz na zw lekarskie i ile mozna dostac kasy za zwolnienie po takich skladkach?? prosze o odpowiedz bo widze ze wy dzewczyny macie o tym pojecie

Gość dziwadlo123456