Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość EyesOpen

Jak sie przywitac?:D

Polecane posty

Gość EyesOpen

Troche komiczne pytanie, ale to nie jest takie latwe jak sie wydaje:P No wiec pare miesiecy temu poznalem dziewczyne, moj ojciec i jej ojciec sa w zarzadzie firmy razem, wiec w ciagu tych paru miesiecy widzielismy sie pare razy. Ostatnio pod pretekstem podobnego fb zdjecia zagadalem do niej i sie umowilismy na srode w herbaciarni:) No tak czy siak, jak widzialem ja to zazwyczaj mowilismy sobie czesc. Za 1szym raze mjak ja poznalem to podalem reke, no ale to normalne jak sie kogos poznaje. Teraz powaznie nie wiem jak sie przywitac, bo: 1) Reki nie podam bo bedzie to idiotycznie wygladalo, bedziemy sami to co ona sobie pomysli 2) W policzek jest chyba troche za wczesnie, bo nie znamy sie az tak dobrze Prosze o powazna odpowiedz!!!

Gość Hehehehheheheeee
Kiedys ten sam problem mialem:!:)

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest poczekanie na ruch ze strony kobiety. Miej w zanadrzu sformułowanie : Miło mi cię widzieć, oraz ewentualnie teatralny ruch, żeby poszła przodem. Jeśli kobieta będzie chciała podać ci rękę , lekko wysunie ją do przodu. Na szczęście, jeśli i Ona zna te proste zasady, Tobie pozostaje tylko reakcja na jej zachowanie:)

Gość mała chałabała
powiedz ładnie cześć i się uśmiechnij :) Całowanie w policzek mogłoby ją troszkę przestraszyć

Gość Kocham RadioZ,K,R
Jak poprawnie się przywitać? Przestrzegając zasad savoir vivre. Pierwszą cechą, która świadczy o tym, że nie obce są nam zasady savoir vivre, jest grzeczność. Czym może objawiać się grzeczność na pierwszy rzut oka? Chociażby tym, w jaki sposób przedstawiamy się nowo poznanej osobie czy też w tym, jak się z nią witamy. Powitanie i przedstawienie się to dwa bardzo ważne momenty, które sprawiają, że wywieramy na innych osobach (klientach, kontrahentach) pozytywne lub negatywne wrażenie. Oto kilka zasad, do których należy się stosować, jeśli zależy nam na pozytywnym odbieraniu naszej osoby. Po pierwsze, poznając naszego przyszłego klienta, kontrahenta, czy każdą inną osobę- należy zdecydowanym ruchem uścisnąć jej dłoń, patrząc jej przy tym w oczy. Bez tego szczerego spojrzenia osoba może myśleć, że nie mamy dobrych zamiarów w stosunku do niej. Po drugie- witając się nie używamy określeń, które w powszechnym mniemaniu uważane są za wyrażenia slangowe („siema i „strzałeczka zdecydowanie tutaj odpadają). Jeśli zaistnieje potrzeba, by coś w tym momencie powiedzieć, wystarczy zwykłe „witam czy „dzień dobry. Jeśli nie jesteśmy sami, musimy zwrócić uwagę na kolejność przedstawiania się. I tutaj zdania specjalistów są niestety podzielone. Niektórzy twierdzą, iż najpierw powinni przedstawieni zostać Ci, co stoją na wyższym szczeblu, bowiem tak nakazuje kultura organizacji. Inni z kolei uważają, iż powinno być zupełnie odwrotnie- przedstawianie osoby mniej ważnej jako pierwszej miało by za zadanie ośmielić ją w kontaktach z innymi. Moim zdaniem prawda tkwi gdzieś po środku- racja również. Wszystko zależy od tego, w jakiej sytuacji się znajdziemy i z kim będziemy w niej uczestniczyć. Inaczej jest, jeśli strony, które są sobie przedstawiane, częściowo się już znają. Tak więc na przykład w przedsiębiorstwie przedstawienie nowego pracownika pozostałym należy do szefa. Podobnie jest w sytuacji, gdy organizujemy spotkanie czy przyjęcie- to gospodarz wita swoich gości. Zasadniczo osobie, która jest starsza, powinno się przedstawić młodszą osobę. Kobietom natomiast powinno przedstawiać się mężczyzn. Należy przy tym pamiętać, by przedstawiać kogoś jego pełnym imieniem i nazwiskiem a nawet, w miarę możliwości, powiedzieć kilka słów o przestawianej osobie. Jeśli chodzi o zasady powitania w biurze, to jako pierwsza powinna się witać osoba, która wchodzi do biura. Natomiast jeśli pozdrawiamy się mijając się na korytarzu- nie ma reguły, kto pierwszy powinien się odezwać. Nie należy również po raz kolejny witać się z osobą, którą już widzieliśmy. Wystarczy skinąć głową i uśmiechnąć się. Jeśli panowie mają na głowie kapelusz- powinni zdjąć go przy powitaniu. Czasami nie jesteśmy pewni, kto pierwszy powinien wyciągnąć dłoń. Zasadniczo osoby o wyższym statusie społecznym (w tym również pracodawcy oraz kobiety) powinny jako pierwsze wyciągnąć dłoń. W samym momencie witania się z daną osobą, możemy po uścisku jej dłoni bardzo dużo powiedzieć. Często nawet po podaniu sobie dłoni można wyrobić sobie o kimś dobre albo złe zdanie. Jeśli na przykład uścisk dłoni będzie słaby, to możemy przypuszczać, iż osoba, która w ten sposób uścisnęła nam dłoń, jest również słaba i do tego- niezdecydowana. Natomiast zbyt mocny uścisk dłoni może skłonić do refleksji, iż osoba, z którą się witamy, jest zbyt pewna siebie i może mieć skłonności do manipulowania innymi ludźmi. Dbajmy więc o to, by nowo poznane osoby miały o nas dobre wrażenie już po pierwszym kontakcie z nami. Dbajmy o nasz wizerunek stosując powszechnie obowiązujące zasady savoir vivre.

Gość EyesOpen
W tym wypracowaniu nic nie ma;p Ani ja ani ona nie jestesmy w biurze, przedsiebiorstwie i nikt z nas nie jest klientem:P Jestesmy poprstu zwyklymi 21 latkami:) No dzieki, troche mi pomogliscie:) Mannoza a co jesli ona bedzie czekala na moj ruch?:) w sumie nie chce zeby to jakos dziwnie wyszlo. Policzek to tak jak myslalem, moze poczuc sie dziwnie

Może po prostu się przytulcie? Taki krótki, przyjacielski uścisk Buziak będzie zbyt poufały A podanie ręki trochę za poważne skoro już się znacie Tak mi się wydaje, w moim przypadku zawsze tak było, i się sprawdzalo :)

Także nie doczytałam się niczego przydatnego dla Ciebie w tym artykule. Jeśli ona będzie czekała na Twój ruch, to myślę, że zdecydowanie rozpocznij od powiedzenia krótkiego miłego powitania: np. Hej, cieszę się, że w końcu się widzimy / Miło mi cię widzieć ... Wtedy zobaczysz czy ona czeka na ruch, czy np. rusza dalej przed siebie czy siada na krześle. Jeśli tego nie zrobi w sposób naturalny, jednak szybki i przelotny, podaj jej rękę i od razu ruchem zachęć do pójścia dalej czy do podejścia do stolika. W ostateczności uważam, że powitanie słowne i przepuszczenie jej gestem przodem, będzie jak najbardziej na miejscu.

Powiedz normalnie - cześć, to kobieta pierwsza w tej sytuacji wyciąga rękę na powitanie. To wszystko. Na całowanie w policzki i inne przyjdzie moze czas ;) Powodzenia :)

Gość EyesOpen
No to mam 2 opcje, albo tak jak mowisz Mannoza czyli poczekanie na jej ruch i przywitanie slowne lub opcja Woman in Kitchen ktora szczerze mowiac podoba mi sie, szczegolnie biorac pod uwage, ze nie widzialem jej dosyc dlugo ostatnio:)

Gość EyesOpen
Z ta reka wydaje mi sie, ze jest to dobre na randki w ciemno a ja ja troche znam, jak juz bylismy razem to rozmawialismy troche, wiec kurde ta reka to wydaje mi sie byc dobra na nowe znajomosci:)

Nie czułabym się komfortowo, gdyby przytulił mnie znajomy. Tę formę zostawiam dla bliższych mi osób. Jednak nie znam tej Osoby, możliwe, że odbierze to pozytywnie. Przemyśl, jaką jest osobą .:)