Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

2+3:)))

ODSTAWIAM ROCZNIAKA I PROSZĘ O WSPARCIE... :(((

Polecane posty

zawzięłam się i postanowiłam że od dziś zacznę ograniczać:) najpierw wezmę się za dzienne odstawianie i postanowiłam ograniczyć to do 3 rano przed drzemka bo tak zasypia i na noc... no i siedzi i się drze tak histerycznie juz od 40 min:( nawet już mu łzy nie lecą... nie wiem czy psychicznie dam radę:( długo tak może wrzeszczeć??? bo aż mnie serce boli... nic nie chce ani do łapki ani herbatki:( na kolanach jest jeszcze gorzej:( siedzi mi przy stopach i zawodzi... :(

Gość lidia880352
Chciałabym pomóc ale jeszcze nie mam doświadczenia. Podziwiam i życzę dużo cierpliwości. Mam nadzieję, że Ci się uda :)

Gość cccccccacy
ale od czego odstawiasz? od cyca?

witam, ja karmiłam prawie 3 lata... próbowałam różne metody...jednak najlepsza wedlug mnie to metoda małych kroczków... inne zawidły a ta pomogła. Radykalne nie u mnie nie skutkowalo.

no od cyca a od czego:p? przestał bo dorwał rolke papieru i ja niszczy ... staram się nie wchodzic mu w droge... już na mnie wisi:( ja teraz nawet nie mam tyle siły na drastyczne kroki:( dałam sobie 2 mc na ograniczenie do karmienia na spanie na noc.... najgorzej że nie chce żadnego mm ani kaszki ani z butli ani z łyżeczki:(

Gość ja wsparcia Ci napewno nie dam
jak dziecko tak cierpi to napewno gotowe nie jest... bez sensu to robisz.. mój tez ma rok i nie mysle nawet jeszcze o jego odstawianiu, poczekam aż sam sie odstawi, po cholere robic traumę komuś kogo sie kocha?

Gość kolejna głupiaaaa
straszne, ze nie chce sztucznego mleka od krowy.. no tragedia, albo kaszki no straszne.. zamiast cieszyc sie, że masz madre dziecko, które instynktownie wie czego potrzebuje i co dla niego jest dobre, TY CUDOWNA MAMUSIA musisz decydowac za nie...

A używasz smoczka? Skoro usypia przy cycku to bedzie ciezko, może daj smoka i uśpij bujając w wózku?

Gość omgomgomgomgomg
Taaa jasne! Roczne dziecko "instynktownie wie co dla niego najlepsze" takie glupie baby nalezy sterylizowac :o autorko wspulczuje, ale musisz to przetrwac! Niestety im pozniej tym trudniej... Tyle się teraz trąbi i 3 latakach przy cycu ale niektore baby niereformowalne :o

Gość kolejna głupiaaaa
nie, faktycznie, dla roczniaka mleko od krowy najlepsze... wy jestescie jakies nienormalne

Gość moniiika87533
wejdz sobie na forum gazety karmienie piersia powyżej roku i tam poczytaj, albo napisz, chyba ze wolisz rady tych bab stąd, które chcialyby roczniakowi wepchnąć smoczek i butlę (po cholere w tym wieku to nie wiem...)

dziewczyny ja przez to przechodzilam ... udlo mi się dopiera około 3 roku życia. Mala darła się , prosiła... całowała mnie a mnie serce miękkło i dostawała cyca. W nocy tez koszmar bo ani herbatki ani mleczka tylko cyc. ile prób nie pamietam... i każdy mądrzejszy w swych poradach. Rok to jeszcze nie taka tragedia więc uważam iz masz troszkę czasu aby dziecko przyzwyczaić do coraż krótszych i żadszych karmień. Jak tak robiłam... trwało to długo ale udało się... ja nie miałam wyrzutów a mala traumy..

lekarz kazał mi odstawić do końca lipca bo wtedy zaczyna mi sie 3 trymestr... stąd moje decyzja a nie z chęci zrobienia dziecku traumy

Smoczek po to żeby mu było łatwiej przetrwać odstawienie od piersi. Tylko do zasypiania a nie żeby biegał z nim pół dnia! Piersią dziecko powinno się karmić DO roku , po roku to już jest bezsensu, nic nie daje już takie mleko. Dla mnie 2-3 letnie dzieci przy cycku to jakaś patologia.

poza tym do kolejnej głupiej nie odstawiam tylko na razie chcę ograniczyć i uważam że roczniak naprawdę nie potrzebuje cyca co godzine na pół godziny... sama pierwsze karmiłam dokładnie 2 lata i 11 mc i obiecałam sobie że przy drugim maks do 18 mc bo tu i tak bardziej chodzi o przytulenie i bliskość niż o zaspokojenie głodu a przytulać moge i bez cyca...

Gość olini86543
wiesz co JBT, jak nie masz pojęcia o czym piszesz, to nie pisz... po roku mleko zamienia sie w wode i te sprawy, tak? wtedy mamie na plecach wyrasta cielak, albo puszkla bebilonu i tym karmi się dziecko hahahaha

dla niego smoczek od początku to była tylko i wyłącznie zabawka... on nie wie do czego to słuzy:P

Gość kingaaaaaa4322
a ciąże jest zagrożona? ja karmiłam całą ciążę i lekarz nie kazał odstawiać... wejdz na polecane tu forum karmienie powyżej roku na gazecie, bo tu widze, że i poziom niski i wiedza na poziomie równie niziutkim... mleko po roku bez wartości.. tragedia

Gość maszkaaaaaaaa
No ja wlasnie dlatego sie ciesze,ze mleko mi sie akonczylo po 7miesiacach,a mala tez szczegolnie nie przepadala na cyckiem i chetnie pila z butelki - czy to odpompowane ,czy mm. Trudno mi cos radzic. takie dzieko juz jest na tyle duze,ze wie,czego chce,a jeszcze za male,zeby zrozumiec,co sie mowi. ze np. cycki sa chore i trzeba je zakleic plasterkiem albo cos takiego. W wieku roku to swoja droga moja corka juz tylko raz dziennie loila mleko,reszta to byly pokarmy stale

nie jest zagrożona ale pediatra powiedział że lepiej będzie jak dam odpocząć organizmowi i pozwolę zebrać siły na poród i nowego członka rodziny:)

Gość kingaaaaaa4322
pediatra, czy ginekolog?

zasnął mi na rękach po drugiej turze wrzasków:) i ten i ten bo pytałam obu:) ogólnie moge karmić ale oboje powiedzieli że powinnam dać jednak organizmowi dychnąć troszke przed porodem:) poza tym jak nie odstawie teraz to potem pewnie będę musiała karmić oboje a to już raczej nie dla mnie:) zwłaszcza że planuję w wakacje przeprowadzić małego do pokoju starszego brata:)

Gość azda
No ale jak to nic nie chce innego jeść? No chyba w tym wieku to powinien juz jest baaaaardzo wiele rzeczy... produkty nabiałowe typu jogurt, kefir, ser biały, produkty zbozowe: kaszki, owsianki, owoce, warzywa, obiady... Jak moj maly mial rok to karmilam piersia tylko rano i wieczorem, ale sam sie "odstawił" bo wolał wcinać owsiankę z owocami czy na jajecznicę ze szczypiorkiem :) taki maluch już je praktycznie wszystko oczywiscie zdrowe i lekkie!

Gość azda
jeśli ma ząbki to powienien już sam jeść obrane i pokrojone jabłka, truskawki, jagody, banany - moze jak chce piersi to spróbuj go czyms ciekawym zainteresowac do jedzenia - ja mojemu kroiłam owoce na talerzyku - rózne kolory i ksztalty owoców byly dla niego baaaardzo zachecające - mogl jesc palcami ile chciał, podobnie z warzywami ugotowanymi na parze

2+3 powodzenia przy odstawianiu a karmilas na żdanie czy stale pory? ja jak odstawialam to najpierw ustaliłam stałe pory karmienia a pozniej powoli gubiłam dzienne karmienia najtrudniej bylo odstawic od nocnych karmien i wieczornym usypianiu, ale po miesiacu i to się udalo

Gość annacerda
Jeśl zdecydowałaś się na zakończenie karmienia to jest tylko i wyłącznie twoja decyzja i należy ja szanować, można odstawić dziecko od piersi bezstresowo- wiem bo u mnie obyło sie bez histerii i płaczu. Zacznij powoli, zwiększaj odstępy między karmieniami, potem po kilku dniach odtaw to karmienie z którego najłatwiej będzię zrezygnować, potem eliminuj następne na rzecz innych posilków. Mnie cały proces zajął 2 tygodnie. Nie śpiesz sie jeżeli nie musisz, daj dziecku czas na oswojenie sie z nowa sytuacja, baw sie z nim, wygłupiaj, przytulaj, a napewno się uda! Powodzenia!

Gość ggdbhy12
a babcine metody typu smarowanie piersi musztardą?

już je inne rzeczy ale dopiero od około niecałych 3 mc a teraz to praktycznie wisiał na mnie pół dnia ale ile można??? na razie dajemy jakos radę bo od 10 do 17 tylko 2 karmienia a to już ogromny sukces:) normalnie byłabym chyba po 10:P

Gość ło matkooooooo
a oprócz karmienia coś jeszcze robisz w domu? roczniak który wisi ciągle na piersi to już lekka przesada.

do tego stopnia to zaczął wisieć tak od 2 tyg i szczerze mówiąć mam tego dosyć bo karmić mogę ale robienie za smoczek to już mi sie nie uśmiecha:)