Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość meaaaaa

Dalam sol do rozczynu drozdzowego - duzy blad?

Polecane posty

Gość meaaaaa

Robie pizze. W przepisie jest rozczyn z wody, drozdzy, cukru i maki do wyrosniecia. Do rozczynu przez przypadek wsypalam pol lyzeczki soli. Wyrosnie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wyrosnie .
cukier do slodkiego ciasta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość meaaaaa
To przepis na pizze jest i w przeisie jest pol lyzeczki cukru i pol lyzeczki soli. Cukier do rozczynu a sol pozniej do maki przy wyrabianiu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bez cukru nie wyrosnie
drożdże potrzebuja pozywki, żeby zacząć 'pracować'. dosyp tez cukier, sól nie ma znaczenia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość meaaaaa
Mnie chodzilo tylko o to czy sol nie "zabije" tych drozdzy. Cukier oczywiscie wsypalam jak trzeba. Dziekuje za odpowiedz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przeszczęśliwa
pnie martw się wyrośnie. grunt tylko żebyś drożdży nie ugotowała. tzn woda bądź mleko ciepłe ale nie gorące

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość meaaaaa
Wszystko w normie. Wode dalam letnia. Rozczyn juz sie podnosi :) Dobrze, ze jest kafeteria :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beciakka
Cukier nie jest potrzebny - pizza to ciasto chlebowe (albo na podpłomyki) nikt normalny do niego cukru nie dodaje, wystarczy rozmieszać drożdże w ciepłej wodzie. Rozczyn rośnie wtedy mniej efektownie niż z cukrem, ale ciasto po dodaniu mąki wyrasta normalnie. Ten kto twierdzi ze cukier jest konieczny, zna raczej pseudoprzepisy w stylu "jak sobie mały jasio wyobraża robienie pizzy".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość meaaaaa
Ale pojechalas " nikt normalny" nie daje cukru. Ja daje pol lyzeczki, wiec to znaczy, ze jestem nienormalna? No daj spokoj. Przepis mam naprawde fajny, bo juz raz wyprobowany i pizza byla idealna. Podzielilam na 2 czesci i rozwalkowalam na supercienkie placki. Jak masz jakis idealny przepis na pizze to wrzuc tutaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mistrz pizzy

Nikt normalny nie wałkuje ciasta na pizzę. Placuszki pizzy wyrabia się ręcznie, paluszkami.  Wygoogluj na YT włoskich mistrzów. Cukru też nikt normalny nie daje. Czas fermentacji łącznie kilkanaście godzin. Mąka 00, bez problemu kupić można i niewiele droższa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Gość mistrz pizzy napisał:

Nikt normalny nie wałkuje ciasta na pizzę. Placuszki pizzy wyrabia się ręcznie, paluszkami.  Wygoogluj na YT włoskich mistrzów. Cukru też nikt normalny nie daje. Czas fermentacji łącznie kilkanaście godzin. Mąka 00, bez problemu kupić można i niewiele droższa.

Co

Wszyscy, nawet włosi do rozczynu dodają cukier

Jakiej fermentacji? XD

Oto sprawdzony wielokrotnie przepis na pizze, gdyby ktoś miał problemy - zwłaszcza z ciastem XD

https://forum.purepc.pl/topic/208065-pizza-by-rs-krok-po-kroku/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×