Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tez_mama

dziecko 1,5 roku nie potrafi samo jesc

Polecane posty

w jakim wieku wasze dzieci zaczely same jeść? próbuje uczyć synka samodzielnego jedzenia, ale to na nic. może ma jeszcze czas?

Gość moje dziecko ma 14 miesiecy
samo je kanapkę, owoce, parówki i wszystkie stale pokarmy jogurt czy zupę ja podaję łyżeczką.

Gość jggbhgb
moj ma tyle samo i je widelcem i rekami. lyzeczka nie idzie mu jeszcze

Daj mu wolna rekę;-) Postaw przed nim i napewno sam zacznie sie interesować. To zalezy od dziecka. Moja corka zaczeła sama jesc jak miała 2 latka z czystej ciekawosci .Teraz ma prawie piec i juz je widelcem i nożykiem.Strasznie to lubi i z ciekawosci sie domagała. Kolezanki corka ma 15 naście lat i dobrze widelca nie umie trzymać a o nozu to juz nie wspomne. Tak więc sopoko!

Gość aksdnaidjioa
Moja córka ma 15 miesięcy i od ok. 5 miesięcy sama trzyma w rączce chlebek, chrubki i skubie sobie a teraz jada juz wszystko co tylko ma stałą postać i da się utrzymać w rączce (kawałek jabłka, banan. chleb, chrupaki, batoniki owocowe dla dzieci itp) ....tylko obsługa łyzki to nadal pobożne życzenie.

Gość zelowka
Najlepiej karm dziecko, ale tak, żeby i samo mogło pogrzebać specjalna łyżeczką w potrawie... niech nabiera sprawności manualnej i tyle.

Gość iceberg
jak karmisz dziecko to daj mu tez lyzeczke niech probuje, bedzie troche balaganu ale inaczej sie nie nauczy, moja ma 19 miesiecy i jada sama, pomagam tylko przy zupie i kaszce na sniadanie bo mam rano malo czasu ;) ale ona swoja lyzeczke tez musi miec. nigdy nie jadla ''dzieciecymi sztuccami'' od zawsze chciala takie jakimi ja jadam wiec takie dostaje oczywiscie pod scisla kontrola no i oczywiscie duzo sobie pomaga rekami ;)

Moj je sam wszystko co do ręki , od kiedy skonczyl 13 mcy zabrał mi łyzke i je sam . Radzi sobie i łyżką i widelcem . Je zupe i jogurt sam . Przez 3 mce wieczny syf i on do generalnego mycia i przebrania ale teraz juz jest prawie idealnie .

jeśli chodzi o chlebek, parówki czy banana to oczywiście je sam. chodziło mi o używanie łyżki do zupy czy kaszki. jak daje mu łyżeczkę to wszystko z niej rzuca na podłogę. jak próbuje prowadzić mu rączkę z łyżeczką to wogole buzi nie otwiera.

Mój synek też ma prawie 1,5 roku a z łyżeczki sam nie umie jeść. Oczywiście próbuje ale większość ląduje na podłodze i ubrankach. Jakoś nie może pojąć którą stroną trzeba nabierać. ;) Jeśli chodzi o widelec to od 3 miesięcy daje sobie radę i większość zjada. Mało tego, sam zje więcej niż jak ja go karmię. Jak mu nie idzie czasami widelcem to pomaga rączkami.

jeśli chodzi o chlebek, parówki czy banana to oczywiście je sam. chodziło mi o używanie łyżki do zupy czy kaszki. jak daje mu łyżeczkę to wszystko z niej rzuca na podłogę. jak próbuje prowadzić mu rączkę z łyżeczką to wogole buzi nie otwiera.