Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gwehaeghsehbA

Apelacja od wyroku, czy mogę ją wnieść?

Polecane posty

Gość gwehaeghsehbA

Czy jako dziewczyna osoby skazanej mogę wnieść apelację od wyroku? Mieszkamy razem, żyjemy razem. Wiem, że jest na to tylko tydzień. Jeżeli mogę to zrobić to w jaki sposób, czy muszę wynająć prawnika?

Gość mani_22-2
apelację może wnieść pozwany jak i powód bez ingerencji adwokata itd mozesz to napisac sama sowjemu chlopakowi

Gość mani_22-2
jednak ja zwrocilabym sie do adwokata.Moze macie przyznanego adwokata z urzedu?

Gość mani_22-2
nie zauwazylam;) masz rację;)

Gość gwehaeghsehbA
Zostaał aresztowany, w areszcie odbyła się rozprawa. Został skazany na 8 miesięcy, z możliwym warunkowym wyjściem we wrześniu. Jednak ja nie zgadzam się z wyrokiem. Czy w sądzie powiedzą mi jak to pismo sporządzić? jeżeli nie to ile mniej więcej adowkat bierze za taką sprawę?

Gość gwehaeghsehbA
Czyli wniosek o uzasadnienie tego wyroku trzeba złożyć przez max tydzień, a na apelację 2 tygodnie? Za jaką kwotę podjąby się tego adwokat? jestem teraz spłukana, ale bardzo mi na tym zależy

Wnieś o pisemne uzasadnienie wyroku. Masz na to chyba tydzień. Będziesz wiedziała z czym masz pracować, jak sąd umotywował wyrok. Sąd wyda za jakiś czas uzasadnienie wyroku (nie wiem ile ma na to czasu), a potem wniesie Twój chłopak apelację.

Gość gwehaeghsehbA
A czy na pewno adwokat z urzędu zostanie w takiej sprawie przydzielony? Nawet nie wiem kiedy była rozprawa. Aresztowali go w tamtą środę. Podejrzewam, że rozprawa była w weekend, ponieważ jeszcze w sobote rano informowano mnie w arszcie, że został aresztowany na 2 tygodnie, a dzisiaj już, że po rozprawie i 8 miesięcy

Gość black red white man
tlumaczycie pustakowi. Nie chce jej sie zerknąć do netu i kodeksu. Za jednorazową porade kasuje sie ok.100 zeta laska:P Dla średnio rozgarniętych jest jasne, że apelację wnosi skazany lub adwokat skazanego i po temacie. Za pismo apelacyjne i prowadzenie sprawy liczy się w setkach lub tysiącach zł

"A czy na pewno adwokat z urzędu zostanie w takiej sprawie przydzielony?" Napisalem wyzej, ze w sprawach karnych jest tzw. przymus adwokacki. Nawet jakby go nie chcial to i tak musi miec jakiegos obronce. Wiec jak nie chce ,albo nie stac go na swojego to dostanie obronce z urzedu.

Gość gwehaeghsehbA
Ok, dziękuję bardzo za odpowiedzi. Po prostu jestem już tym wszystkim bardzo zmieszana, ponieważ wszyscy dziś mówili mi co innego. Jedni, że może można mieć adwokata z urzędu, drudzy, że nie. Ale dzięki wielkie, bo już teraz chyba wszystko wiem

Gość black red white man
Bez adwokata niewiele sie wskóra. Poza tym trzeba mieć wgląd do akt. Skazany i adwokat mają prawo. Adwokat z urzędu jest przydzielany tylko w przypadkach szczególnych np.: jeśli skazany wykaże, że jest w niedostatku i nie ma źródła dochodu, jeśli jest w tej sprawie ważny interes społeczny. Chyba, że znajdzie się adwokat broniący skazanego pro publico bono

Gość black red white man
No fakt...Sorry ale ten przymus adwokacki mi umknął bo zajmuje sie raczej kc i kpc:P

Gość gwehaeghsehbA
Nie mam pojęcia jaki to sąd. Po prostu aresztowali go mieście którym mieszkamy i też tutaj odbyła się rozprawa.