Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sparagi

szparagi- ktore lepsza

Polecane posty

Gość sparagi

ziekone czy białe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zielone zdrowsze, bo zielone ;) oba kolory dobre, musisz sama sprobowac, ktore bardziej w twoim guscie. jesli chodzi o szparagi, to moga byc niedobre, jak sa stare, zdrewniale, poza sezonem .... ale teraz wiosenka sa przepyszne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Rzecz gustu .Nie lubię zielonych .Białe dłużej gotują się .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość króloooowa nooocyy
częściej jem zielone, bo nie trzeba ich obierać, ale bardziej smakują mi białe, są chyba delikatniejsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
napiszcie też proszę jak je przyrządzacie, poprostu przepisy na szparagi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zioelone szparagi - plucze i odlamuje twarde koncowki z dolu. klade folie na blaszke, na to ukladam szparagi, takie jeszcze zroszone woda z plukania. posypuje sola, pieprzem i ziolami, np. jakas mieszanka z czosnkiem. polewam oliwa i rozsmarowuje olliwe mniej wiecej po calosci. pieke w opiekaczu lub piekarniku, jakies 10-15 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Właśnie odkryłam to warzywo,dotad jakos je omijałam, nabierałam ochoty dopiero po sezonie :P Bardziej smakowały mi białe, ale zielone mniej upierdliwe :) Gotowałam krótko (zielone 2 min, białe 4), odsączyłam i zrobiłam sos z żółtka surowego i 2 ugotowanych, kaparów, natki, cytryny, musztardy francuskiej i oleju. Sól pieprz- wiadomo. Szparagi zawinęłam w szynkę i polałam sosem. Dobre z piure ziemniaczanym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki za przepisy, zielone robię bardzo podobnie jak konczita, białych nie potrafię przygotować tak żeby mi smakowały, spróbuję ruda wg Twojego przepisu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam szparagi zielone
I nie wiem jak się za nie zabrać. Chcę je ugotować i polać masełkiem. Czy muszę je obrać? Jak długo gotować ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
obierac nie musisz, ale odlam, albo utnij, twarde koncowki z dolu. ugotuj tak, jak fasolke sie gotuje, chociaz ja jestem za pieczeniem, lub gotowaniem na parze, bo mniej smaku i witamin tracisz do wody :) gotuje pare minut, ale trudno powiedziec ile, bo szparagi bywaja roznej grubosci .... mysle, ze 5 min, wystarczy. tak jak inne warzywa - musisz dopasowac do wlasnego gustu jakiej miekkosci lubisz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepiejj
czy szparagi przed pieczeniem w piekarniku nalezy najpierw ugotowac w wodzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nieeee. jak ugotujesz w wodzie, to juz beda ugotowane, wiec po co wtedy piec. trzeba tylko naoliwic, nieco skropic woda, zeby mialy wolgoc i sie nie przesuszyly. zadnych warzyw nie trzeba przed pieczeniem gotowac, nawet ziemniakow, chociaz niktorzy lubia sobie zadac dodatkowa prace ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U nas szefowa do restauracji bierze szparagi z http://frykas.koscian.pl/ one są bardzo fajne i dobrej jakości. Wiem, ze maja fajną ofertę dla gastronomii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×