Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Witam wszystkie mlode mamy. Mam kilkudniowe dziecko i chcialbym sie Was zapytac o pewne sprawy. Od samego poczatku chcialam Malego uczyc spania u siebie w lozeczku. Zawsze to byl problem i trzeba bylo chodzic po 20razy do niego jak wyplul smoka. Wystarczylo tylko poprawic go spowrotem i wszystko bylo ok. Staralam sie po karmieniu troche z nim poprzytulac itp i do lozeczka, potrwornie balam sie ze bedzie za dlugo na rekach i potem bedzie problem zeby spal sam. Moj maz ma na to inne zdanie i stwierdzil ze jestem za zimna dla synka, bo on teraz potrzebuje stale naszego kontaktu i szybko podrosnie a my bedziemy zalowac ze za malo z nim bylismy kiedy byl niemowlakiem. Wyszlo na to, ze spi z nami i jest czesto na rekach. Czy to prawda, ze narazie jest zbyt maly, zeby sie przyzwyczail i kiedy zacznie cos rozumiec, to bedzie latwo go spowrotem do swojego lozeczka? jak to bylo z Wami?

Gość xyzx
Moje od początku spały w swoim łóżku, ale na rekach noszone były często. Z wiekiem czas i ilość noszenia naturalnie malała i nie było problemów. Ważna zasada dziecko jest na rękach do póki tobie wygodnie i tego chcesz a nie, że ono by cały czas chciało a ty nie masz siły a jednak się męczysz bo ono płacze jak je odłożysz.

Gość sodst
dziecko od początku powinno spac w swoim łóżezku! Mężuś zrozumie jak mu się bzykać zachce a tu klops..! dziecko w waszym łóżku. Nie słuchaj go! Moja koleżanka tak zrobiła i dziś jej syn ma 5 lat śpi z mamą a tata w łóżku które kupili dla syna.

U mnie jedno i drugie dziecko od poczatku spi w swoim lozeczku.Mimo ciaglego noszenia i tulenia,bo to uwielbiam. Starszy(2 lata) zawsze rano przychodzi do mnie i spimy jeszcze razem z godzinke,potem sie poprzytulamy i wstajemy. Mysle,ze im dziecko starsze,tym trudniej je przyzwyczaic do spania samemu. Synka przenieslimy do wlasnego pokoju jak mal 10 miesiecy i na szczescie nie bylo zadnych problemow.

Gość uważam tak samo jak Ty
Dziecko nigdy nie spało z nami w łóżku, nie przyzwyczajałam do noszenia, bujania i innych pierdoł. Efekt jest taki, że córka nie ma problemów ze spaniem, od początku przesypia całe noce w swoim łóżeczku i nie domaga się brania na ręce, czy kołysania do snu. Nie ma tu mowy o jakiejś oziębłości, o jakiej mówi Twój mąż. Macie cały dzień na tulenie, noszenie, zabawy i okazywanie dziecku uczuć i bliskości. A w nocy się śpi i wypoczywa, najzdrowiej, jak dziecko osobno, i Wy osobno. Pewnie, że są zwolenniczki tzw. "rodzicielstwa bliskości", wiecznego noszenia i spania z dzieckiem, ale mi to zwyczajnie nie odpowiada. Tobie też, i masz do tego prawo, nie będziesz się potem szarpała z kilkulatkiem włażącym Wam do łóżka i nie rozumiejącym, za co ta kara (nagłe osobne spanie).

Gość Taka jedna Ola
A ja mojego tak przytulałam, nosiłam, pozwalałam z nami spać.. teraz ma 15 miesięcy, zasypia w naszym łóżku, po pół godzinki go przenosimy do łóżeczka. Pośpi w nim ze 2 godz max i wraca do naszego łóżka... :o planuję kupić mu duże łóżko i mam nadzieję, że tam będzie spał normalnie bo problemu nie sprawia mu brak rodziców w łóżku a spanie w łóżeczku

Gość uuuuuuu ulaaa
Mojego synka od samego początku "oswajałam" z łóżeczkiem. Fakt, że nie karmiłam piersią to było mi łatwiej. Do 13 miesiąca spał w łóżeczku i byliśmy wszyscy z tego powodu zadowolen i wyspani. W 14 miesiącu zaczęły się płacze nocne wiec brałam go do nas w konsekwencji czego obecnie już 3-latka ciągłe usiłujemy "wyprowdzić" do swojego łóżka ale nie każdą noc śpi u siebie. Jeśli chodzi o kontakt i czułości to polecam kangurkowanie.

sodst kolezanka miala wlasnie tak jak piszesz.Syn do 6go roku zycia spal z nimi w lozku.Czesto bylo tak,ze ojciec spal w drugim pokoju,bo nie starczylo dla niego miejsca :D Teraz dziecko ma 9 lat i ze dwa razy w nocy musi go odnosic do jego pokoju,bo maly kladzie im sie w nogach i zasypia

dzieki za odp, moze to ja przesadzam, ale mam doslownie czasem wyrzuty sumienia kiedy za dlugo z nim jestem. mysle sobie, ze potem za bardzo sie przyzwyczai itp i sam sie nigdy nie polozy. on nie potrafi poprostu sam zasnac (chyba ze w wozku na dworze). zawsze musimy go przytulac usypiac, czasem calkiem sporo. czy to normalne u noworodkow czy poprostu to nasza wina?

Gość uuuuuuu ulaaa
aha i żadnego bujania, noszenia nie było

Gość Imiennie
Witam mój mąż tez tak mówił ale ja nie ustapilam bo on mądry wychodzi do pracy a ja pozniej bym sie meczyla u nas jest tak ze wogole syna nie uczylismy smoczka od małego śpi sam zdarzają sie ńoce jak sie złe czuje to śpi z nami ale pozniej i tak kładziemy go do swojego łóżka nie błocie sie spać z tak małym dzieckiem? My sie baliśmy dlatego jak bym kilkudniowym dzieckiem to nigdy z nim nie spalimsmy dopiero jak miał jakieś 6 miesięcy pierwszy raz z nami spał.moja rada w łóżeczko poloz kilka kocykow zeby tak na około zeby dziecko sie ćzylo przytulnie zrozum ze w łonie zawsze był czymś otoczony było ciepło i przytulnie :-) my zawsze kladlismy jeden kocyk nad głowa a dwa po bokach

Mój synek ma teraz 7 miesiecy.Od początku spał i spi zreszta do tej pory w naszej sypialni,ale w swoim łózeczku.Od początku tez duzo go nosze,przytulam i wcale nie uważam ,by potem sie do tego przyzwyczaił.Malutkie dziecko potrzebuje miłosci,czułosci i przytulania.Moim zdaniem Twój synek jest zbyt malutki,zeby sie przyzwyczaic do ciagłego noszenia. A moze niech Spi u was w pokoju,ale po karmieniu odkładaj go do jego łózeczka? mój jak sie budzi,wstaje,daje smoka lub cyca,czasami chwile lulam i spiacego odkładam do łóżeczka.

Ja swoje dziecko do 10 miesiąca tuliłam ile wlezie wdzien spaliśmy razem w dużym łóżku na noc już do jego łóżeczka odkładałam bo sie bałam z nim spać w nocy że przydusze. Później właśnie w wieku 10 m-cy gdy dziecko zaczyna coraz więcej rozumieć przenieśliśmy go do jego własnego pokoju. i nie było z tym problemu. do tej pory śpi sam...choć nie powiem że gdybym tylko pozwoliła to spał by chętnie z nami.

Za kazdym razem kiedy spedza nocke u siebie, to niema mowy o przespanej nocy. Synek jest rozbudzony nawet po karmieniu i tylko lezy z otwartymi oczami dopoki mu smoczek nie wypadnie a potem placze.

Dziwne by było gdyby przesypiał ci noworodek całą noc. Pamietam jak też wstawałam po 20 razy w nocy i karmiłam go. Teraz też sie budzi czasami. Ale ja wychodze z założenia że do 18 roku życia napewno nauczy sie przesypiać noc :) i wtedy sie wyśpie. Powodzenia i rób tak jak ci serce podpowiada. i Pamiętaj nie żałuj czulości.. Przytulać możesz przecież też jak leży sobie. Dziecko tego bardziej potrzebuje niż jedzenia:)

Dziecko na pewno potrzebuje bliskości. Dopiero co przyszedł na świat :) Moja Mała śpi w swoim łóżeczku, wyjątek kiedy śpi z nami to wtedy jak jest chora. Jak była mniejsza ;) to nosiliśmy ją dużo na rękach, również w chuście. Nasłuchałam się cudownych opinii, że przyzwyczajam dziecko do noszenia na rękach itp., ale dla mnie to bzdura. Dziecko potrzebuje bliskości i tyle. Przyszedł czas, że zaczęła raczkować i wstawać, najlepiej to by tylko chodziła ;) i na rękach już nie jest fajnie, lepiej zwiedzać samemu świat :) Także na wszystko przychodzi czas, a noworodek potrzebuje bliskości rodziców, to dla niego poczucie bezpieczeństwa.

no to już masz dwa problemy - smoczek i łóżeczko... moje dzieci spały od początku w kołysce przy moim łóżku, dopiero jak z niej wyrastały (4-5mies.) to szły do swojego łóżeczka i nie było problemów, z tym, że przez pierwszy miesiąc - dwa zawijałam je w koc, żeby - mając minimalną swobodę ruchów - czuły się jak w brzuchu - spróbuj może tego - nie każde dziecko lubi, ale niektóra czują się bezpieczniej

Nie uwazam, zeby smoczek byl problemem. Niektore dzieci tego nie potrzebuja, ale u mnie nie wyobrazam sobie bez smoczka. Synek od pierwszych dni ciagle ssal palce i zachowywal sie jakby ciagle byl glodny. Poprostu potrzebowal miec cos w buzi, nawet jak byl najedzony. Jesli chodzi o lozeczko, sprobuje dzisiaj zeby spal u siebie, najwyzej nie przespie kilku nocek. W koncuod tego siedze na macierzynskim. Nie po to, zeby sie wyspac :) tak poza tym nasluchalam sie ze noworodki tylko spia i jedza. to nie prawda! moje dziecko potrafi pare godzin lezec i byc calkiem rozbudzone

Gość marlenaa92223
Jak przygotowywaliście się do wyprawki? Było łatwo czy raczej były z nią drobne problemy? Ja aktualnie mam ogromny dylemat, jeśli chodzi o laktator. Nie wiem, na jaki się zdecydować, nie wiem, co będzie najbardziej odpowiednie i nie wiem, gdzie go kupić. Podobno fajny jest Lakta Electric dostępny na stronie http://www.simed.pl/