Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elizaxcvbnmlkhk

Od którego tyg ciąży dziecko ma szansę na przeżycie po urodzeniu ?

Polecane posty

Gość elizaxcvbnmlkhk

jw

Gość vertopola
osobiście mam w bliskiej rodzinie noworodka urodzonego w 24 tc i ma się dobrze :)...a po 30 tc, to już obecnie prawie zawsze jest dobrze, nawet jak się urodzi 10 tygodni za wcześnie...

Gość elizaxcvbnmlkhk
jestem przerażona ponieważ grozi mi porod przedwczesny, a jestem dopiero w 22 tyg. lekarz powiedział że mam dotrwac do 28 tyg i bedzie dobrze, wczesniej nie daje gwarancji na nic . nie chce stracic dziecka... :(

Gość vertopola
poza tym jest tez taki wyznacznik wagi, są kraje w których jak dziecko waży poniżej 500 gram, to się go nie ratuje...w Polsce chyba czegoś takiego nie ma, no ale powyżej 500 gram dziecko ma szansę przeżycia...

Gość vertopola
a jakie masz problemy? musisz być dobrej myśli, to są często takie lekarskie szacunki, na szczęście często się nie sprawdzają

Gość elizaxcvbnmlkhk
przedwczesne skurcze biorę fenoterol i isoptin no i szyjka sie skraca, leże cały czas w lozku praktycznie

Gość vertopola
aha, będzie dobrze, zobaczysz! jeszcze oby miesiąc! nagle ci się tak zaczęło robić, czy wcześniej były zwiastuny?

Gość elizaxcvbnmlkhk
w 18 tyg zaczął mi brzuch twardniec często pojechałam do szpitala bo się wystraszyłam okazało się, że skraca się szyjka dostałam leki i leżę w domu, za tydz mam znowu wizyte możliwe ze mnie do szpitala położa... chcialabym dotrwac chociaz do tego 28 tyg

Gość vertopola
rozumiem, no tak 28 tc, to już bezpieczny czas. ale jak leżysz, bierzesz leki, to powinno być dobrze.

Gość vertopola
a jak się objawia twardnienie brzucha?

Gość elizaxcvbnmlkhk
dziękuje mam nadzieje ze jednak bedzie dobrze.

Gość elizaxcvbnmlkhk
brzuch robi się cały twardy w dotyku i taki napięty

Gość mam balagan w domu
Elizo tez tak miałam.Zaciskałam mocno nogi,leżałam i martwiłam się strasznie.W 39tc miałam planowe ciecie.Mała ma prawie 6mies.

Gość doofjddfd
Ja też w 18 tyg trafiłam do szpitala ze skurczami i skróconą szyjką. Potem leżałam w domu jakoś do 23 tyg, zaczęło się polepszać ,szyjka się wydłużyła no i w końcu urodziłam 2 dni po terminie;)u mnie pomogły końskie dawki magnezu- brałam maksymalną ilość tabletek + piłam 2 litry wody z magnezem( veroni mineral). I po dwóch tyg takiej "kuracji" twardnienia ustąpiły. Nie martw się, będzie dobrze:)

Gość elizaxcvbnmlkhk
dziękuje wam dziewczyny za podbudowanie :) Ja też biorę magnez i piję dużo wody.

Gość mam balagan w domu
trzymam kciuki tez bralam magnez,no-spe

Gość gioooool
A czy to twardnienie brzucha w zwiazku z przedwczesnymi skurczami mozna pomylic z wzdęciami? Czesto miewam niestety i wtedy brzuch mi trwardnieje. Szyjka jest Ok, lekarka mnie bada co wizyte. Druga sprawa, ze Mała czasem sie wypina pleckami i wtedy tez mam twardy brzuch... Jestem w 29 tc.

Gość nius
twardy brzuch z powodu ułożenia dziecka nie jest powodem do obaw. Tak samo wzdęcia. Twardnienie czyli skurcz dotyczy całego brzucha i trzyma chwilę a potem odpuszcza. Nie sądzę żebyś tak miała z wzdęciami. :)