Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dalmacja istria

jakie są minusy cc na życzenie??

Polecane posty

Gość dalmacja istria

bardzo boję się porodu sn, w moim przypadku ten strach ma rozmiary fobii. zdecydowałam się na cc na życzenie w prywatnej klinice i zaczęły pojawiać się wątpliwośći. wiem że nie będę w stanie urodzić naturalnie ale z drugiej strony cc też niesie ze sobą jakieś ryzyka. jakie wg was są wady cc, może napiszecie coś z własnego doświadczenia??

Gość ja napiszę
To jest operacja więc ryzyko związane ze znieczuleniem, zrosty wewnątrzotrzewnowe, które moga powodowac bóle i problemy z zajściem w ciążę, bliznowiec zamiast cienkiej blizny.

Gość dalmacja istria
a jakie jest ryzyko związane ze znieczuleniem?

Gość pozytywnie zaskoczona
miałam cc , ja to chyba właśnie ze strachu nie urodziłam naturalnie. teraz jestem w drugiej ciąży i nie wyobrażam sobie innego porodu niż cesarskie cięcie. Bardzo szybko wróciłam do formy.

Gość dalmacja istria
to dobrze że nie jestem sama. a gdzie rodziłaś?

Gość dobra matka
żadne...ja probowałam pierwsze rodzić sn ale malo brakowalo a zakończyłoby sie tragicznie dla dziecka (kleszcze pod narkozą). Męczylam sie i po tym prawie miesiąc tak mnie pocieli że ruszać się nie mogłam a o siadaniu nie było mowy. Drugie zaplanowałam cc i było super! doszłam szybko do siebie a dziecko całe zdrowe i spokojne:) Zrosty wychodzą to normalne ale szybko sie goją. Zostaje tylko mala cienka kreseczka tak na pamiątkę:)

Gość dalmacja istria
dziewczyny tak się boję :(

Gość ka-milka-a
A czego się boisz - podjęłaś dobrą decyzję i będzie dobrze :) . Będziesz pod dobrą opieką, przygotowana do cc i lekarze też, a nie w biegu bo sn nie idzie. Powikłaniami głównie się tylko straszy, tak naprawdę rzadko występują, zresztą po sn też.

Gość dalmacja istria
boje sie bo naoglądałam się wypowiedzi lekarzy ze cc na zyczenie to zło i czuję się wyrodną matką przez to.

Gość ja napiszę
Zrosty robią się u 90 % pacjentów po operacjach brzusznych. No ale jak sie nawet nie wie co to jest to o czym tu gadać.

Gość dalmacja istria
ja nie wiem, dlatego pytam.

Gość kikikijki
Poszukaj sobie w google. całe mnóstwo na wiekszym ryzyku chorób dziecka w przyszłości...

Gość dalmacja istria
w google jest też dużo pierdół ostatnio przeczytałam że sudocrem ma sterydy :P

Gość lojlama
Mozliwe powikłania po CC: zakażenia jak podaje literatura zakażenia po cięciach cesarskich występują u 30-65 % operowanych kobiet. Najczęściej występują pod postacią; zapalenia błony śluzowej macicy, zakażenia rany oraz zakażenia układu moczowego. Rzadziej występują; ropień w miednicy mniejszej, zapalenie otrzewnej, posocznica. Powikłania te znaczniej rzadziej występują u pacjentek po porodzie siłami naturalnymi. Ryzyko wystąpienia zakażenia po cięciu cesarskim zwiększają czynniki takie jak czas upływający od pęknięcia błon płodowych do operacji, czas trwania porodu do operacji, niedokrwistość, otyłość, „nagłość cięcia, nieodpowiednia higiena pacjentek, wiek poniżej bądź równy 19 lat, pierwsze cięcie cesarskie. niedokrwistość i wstrząs krwotoczny w trakcie cięcia cesarskiego utrata krwi jest większa niż podczas porodu siłami naturalnymi. Wstrząs krwotoczny jest bardzo groźnym powikłaniem cięcia cesarskiego i może nawet prowadzić do okołoporodowego całkowitego wycięcia macicy. Najczęstszą przyczyną tego typu powikłań są zaburzenia łożyskowe (łożysko przodujące, przedwczesne oddzielenie łożyska prawidłowo usadowionego) oraz pooperacyjne krwawienia atoniczne czy koagulopatie. powikłania zakrzepowo zatorowe ryzyko wystąpienia choroby dotyczy każdej ciężarnej i rośnie wraz z czasem trwania ciąży, największe występuje jednak we wczesnym połogu. Czynniki, które zwiększają to ryzyko są następujące: żylna choroba zakrzepowo - zatorowa w wywiadzie, wrodzony lub nabyty defekt krzepnięcia, otyłość, długi okres unieruchomienia. Szczególnie ważne w zmniejszaniu częstości występowania tego powikłania jest stosowanie zasad profilaktyki przeciwzakrzepowej, do których zaliczamy : wczesne uruchomienie po operacji, stosowanie metod fizycznych (pończochy o stopniowym ucisku) oraz ewentualnej farmakoterapii. urazy układu moczowego urazy pęcherza moczowego zależą w dużej mierze zarówno od techniki wykonywania operacji i doświadczenia operatora jak i anatomii po uprzednich operacjach, jaką zastanie operator po otwarciu brzucha. Częstość występowania tego powikłania jest zmienna i wzrasta np. wraz z ilością uprzednich operacji na mięśniu macicy (stany po cieciu cesarskim) . Najczęściej do uszkodzenia pęcherza moczowego lub moczowodów dochodzi w przypadkach po uprzednio przebytych jednym lub więcej cięciach cesarskich. Nieodpowiednio zaopatrzone lub nierozpoznane uszkodzenia pęcherza moczowego mogą prowadzić do powstania przetok: najczęściej pęcherzowo macicznych lub rzadziej pęcherzowo - pochwowych.

Gość ka-milka-a
Rodzić będziesz Ty a nie lekarze. Jeżeli tak bardzo się boisz to strach może Cię sparaliżować i będą nici z udanego porodu sn, na końcu Cię potną, a trauma zostanie. Nie Ty jedna wybierasz taką formę porodu bez wskazań medycznych.

Gość kikikijki
dalmacja istria Bez sensu tekst. W google jest WSZYSTKO, więc uważasz, że wszystko to bzdura. Trzeba wiedziec gdzie szukać. Ja ci nie kaze czytać opini na forach...

Gość anitka_mama
"Należy pamiętać, iż cięcie cesarskie jest operacją gdzie narażenie na powikłania matki i dziecka są większe niż przy porodzie naturalnym, w związku z tym należy postawić konkretne wskazania do jego wykonania. Nie jest to więc żaden "cudowny sposób porodu" coraz częściej wymuszany przez ciężarne na prowadzących lekarzach ginekologach. " http://www.forumginekologiczne.pl/txt/a,4617, 0,mozliwe-powiklania-po-cieciu-cesarskim-informacje-dla-pacj entek

Gość cc tylko ze wskazaniem
"Według badaczy, odkrycie o wpływie zabiegu na DNA częściowo wyjaśnia fakt, że dzieci urodzone przez cesarkę częściej w późniejszym życiu zapadają na choroby immunologiczne, np. cukrzycę, raka czy astmę, częściej też cierpią na alergie. Czynnik, który powoduje zmiany w kodzie genetycznym, to najprawdopodobniej poziom stresu przy narodzinach. W czasie porodu siłami natury stres nasila się stopniowo i jest wyraźnie ukierunkowany na cel, podczas gdy cesarka to olbrzymi szok i zaskoczenie dla dziecka. Naukowcy sądzą, że DNA zostaje wówczas "przeprogramowane", jednak dokładny mechanizm nie jest jeszcze znany i wymaga dalszych badań. " źródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,18032,title,Cesar skie-ciecie-zmienia-DNA-dziecka,wid,11265456,wiadomosc.html? ticaid=1e6c6

Gość 6739163101331
łykacie te informacje jak tajska prostytutka spermę. nie wsszystko co piszą w necie jest prawdziwe