Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła_mama___000000

UBEZPIECZENIE DLA BEZROBOTNEJ MAMY I MALUSZKA???

Polecane posty

Witam, mam pytanie. Jestem w ciąży 23tydzień, dziecko prawdopodobnie będzie ciężko chore-ale już z tym się pogodziłam i mam nadzieje tylko że wszystko się ułoży i nie będzie tak źle. Z pracy musiałam zrezygnować już na początku ciąży. Jestem zarejestrowana w PUP, stąd mogę chodzić za darmo do lekarza. Podejrzewam, że przez następne lata nie będę mogła iść do pracy a w PUP proponują różne i kiedy odmówię chyba 3 wtedy mnie wyrejestrują. Myśląc o przyszłości mojej i malucha mam pytanie, czy mogę się ubezpieczyć sama płacić składki żebym była ja ubezpieczona i dziecko. Jeżeli tak to ile to może mnie kosztować i gdzie polecacie się ubezpieczyć?

up

Gość b hnbujnmnik
niech was mąż ubezpieczy u siebie, dostaniesz ksiazeczke rodzinna, ja jak nie pracowalam byłam ubezpieczona u męza

a jest jeszcze jakaś inna możliwość?

Gość jolkkk
dziecko jest ubezpieczone do 18 roku życia bez względu na to czy matka i ojciec są ubezpieczeni - to gwarantuje ustawa

Gość jolkkk
poza tym UP będzie Cię ubezpieczał, bo przecież kto zajmie się Twoim dzieckiem?! Nie mogą Cię wyrejestrować.

Gość Ja_288
W NFZ istnieje coś takiego jak dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne które jest tak samo ważne jak ubezpieczenie osoby z umową o pracę. składka 2 lata temu wynosiła niecałe 300zł. Idź do najbliższego oddziału i tam Ci wszystko powiedzą. Wypełniasz formularz i podpisujesz umowę. Osobiście szukałam ubezpieczenia po różnych firmach ubezpieczeniowych,ale oferowali jedynie pakiety w konkretnych przychodniach.

Gość moze hmmmm
jolkkk- jak to dziecko jest ubezpieczone do 18 r ż? Zaciekawiło mnie to bo ostatnio bylismy z małym w szpitalu (ja ubezpieczona w MUP, mąż w pracy i myslalam ze to juz wystarczy) a kazali do wypisu dostarczyc ubezpieczenie dziecka, RMUA, czy jakos tak, nie wiem jak się pisze. I mąż załatwiał na szybko. Więc jak to jest, odpisz proszę, bo już nie wiem sama.

Gość nius
USTAWA z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U.04.210.2135) "Art. 13. 1. Świadczeniobiorcy inni niż ubezpieczeni, którzy: 1) nie ukończyli 18. roku życia, 2) są w okresie ciąży, porodu i połogu - mają prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych." Więcej można przeczytać w powyższej ustawie. Szpitale wolą dowód ubezp. bo tak jest łatwiej niż załatwiać zwrot na podstawie ustawy.

Co do działania urzędów pracy - faktycznie, jeżeli odmawia się wzięcia skierowania na staż czy do pracy to można stracić status bezrobotnego, a co za tym idzie ubezpieczenie. Też słyszałam, że ciężarna ma prawo do darmowej opieki medycznej, ale myślałam, że chodzi tylko o ginekologa.

jeżeli dziecko będzie ciężko chore, to musisz się zgłosić do Zespołu d/s Orzekania o Niepełnosprawności aby orzeczono maluszkowi niepełnosprawność. jeśli Zespół uzna, że dziecko wymaga Twojej stałej opieki, możesz starać się o świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia w związku z koniecznością sprawowania opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem. w przypadku otrzymywania tego świadczenia co miesiąc będziesz otrzymywać kwotę 520 zł, a ponadto państwo będzie odprowadzać składki na Twoją emeryturę. ponadto, jeśli nie masz innej możliwości, żeby się ubezpieczyć, zostaniesz także ubezpieczona zdrowotnie. z urzędu pracy będziesz musiała się wyrejestrować. a z tym, że dziecko do 18 r.ż. jest ubezpieczone to jest trochę inaczej - dziecko, jak i kobieta w ciąży i połogu, mają prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych, kiedy nie są ubezpieczeni. zgłaszając się do lekarza z takim dzieckiem (jak i ze sobą np. jak jesteś w ciąży) musisz poinformować lekarza, że dziecko NIE JEST ubezpieczone. lekarz czy szpital mają obowiązek je przyjąć za darmo, jednak potem zwracają się o zwrot kosztów do innych źródeł niż w przypadku osób ubezpieczonych. w przychodni muszą wiedzieć po prostu, że mają do czynienia z osobą nieubezpieczoną, żeby mogli wypełnić odpowiednie dokumenty. nie jest więc tak, że można przyjść z ubezpieczonym dzieckiem i odmówić okazania dowodu ubezpieczenia powołując się na ten przepis. mam nadzieję, że pomogłam :)