Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba chyba zle zle

dać 9,5 msc niemowlakowi kanapkę na śniadanie ? czy raczej kasze ?

Polecane posty

Gość chyba chyba zle zle

do tej pory moje dziecko karmiłam tak 7 mleko 10 kasza 8 zbóż z nestle 13:30 obiad 15-16 deser potem mleko i mleko między czasie flips i biszkopt co 2 dzień żółtko i między obiadem a kaszą czasami chleb z masłem i ten chleb z masłem i czasami z szynką bardzo łądnie jadła i zastanawiam się czy przypadkiem zamiast kaszy nie dawać jej kanapki ? a kaszę podać o 7 rano ? proszę pomóżcie

Mozesz podac a juz najlepiej pieczywo ziarniste ,wielozbozowe,moje tylko takie jedza,i super jakbys wprowadzila jajka conajmiej 2 razy w tygodniu.

Gość chyba chyba zle zle
tzn jajecznicę ? na maśle ? to nie za wcześnie ?

Gość ja dawałam już
chlebek,jak córka miała 9 miesiecy i jajecznice na maśle tez już dawałam;)

Gość Na jajko za wcześnie
i na chleb pełnoziarnisty również. Od 10 miesiąca możesz spróbować podać jogurt dwa razy w tygodniu lub twarożek. Żółtko raz do dwóch razy w tygodniu. Póki co podawaj białe pieczywo (weka) z masłem ale nie więcej niż 10 g dziennie bo 15 g przypada na dzieci w wieku od 12 miesiąca do 3 lat. Margarynę do 3 roku zycia sobie daruj i zastąp ją masłem. Od 12 miesiąca możesz wprowadzać pełnoziarniste pieczywo ale pamiętaj że najlepiej mieszane żeby nie było zbyt ciężkie. Ziarna (pełne) w kaszkach są w innej ilości niż w chlebie więc nie zaszkodzą. Pamiętaj tez że posiłki zbozowe podaje sie max dwa razy dziennie. Wiem że w pl są róznice w karmieniu dlatego podaję ci swój (system żywieniowy tu gdzie mieszkam) bo na przykład w pl kładzie sie większą uwagę na białko i tłuszcze zwierzęce a u nas na warzywa . W pl masz zalecane jajko do 4 razy na tydzień u nas raz lub góra dwa razy na tydzień. W pl mięso zaleca się podawać codziennie , u nas tylko 3 razy w tygodniu po 30 g na dzień. Są różnice dlatego sama wybierz ale na pełnoziarniste pieczywo a zwłaszcza jajecznicę (z całego jajka) jeszcze za wcześnie. Jeszcze się naje w życiu twoje dziecko póki co przyzwyczajaj je jedynie do tego powoli:). Pozdrawiam (nieprzewrażliwiona) ;)

Gość Pełnoziarniste dopiero
od 10 miesiąca (tak mi lekarka powiedziała) bo jest ciężkie i zalega w żołądku i choć jest zdrowe to trzeba je wprowadzać powoli podając najpierw białe, potem mieszane a potem pełnoziarniste. Póki co autorko pełne ziarna masz w kaszce. Smarowidło to najlepiej masło a możesz tez spokojnie posmarować chlebek indykiem ze słoika Hipp na przykład (te wszystkie początkowe mięska dla dzieci po 4 miesiącu) i będziesz mieć coś w rodzaju smacznego paszteciku z indyka dla malucha .