Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem jak zaczac

Czy porozmawiac z nim o INTERCYZIE???

Polecane posty

Gość nie wiem jak zaczac

mam pytanie czy wielkim nietaktem bedzie kiedy z moi przyszlym mezem porozmawiam o intercyzie? Moi rodzice mają 3 mieszkania i boje sie zeby on kiedys na tym reki nie polozył, a wiadomo jak to w zyciu bywa.

Gość szparka sekretarka łał
A co ma mąż do mieszkań rodziców?

jeśli to mieszkania twoich rodzicow to on nie bedzie ich mial... spokojnie jesli nie masz zaufania do niego - to 1. zastanow sie nad slubem... 2. pogadaj wprost o tym z nim i juz !

Gość nie wiem jak zaczac
no bo kiedys te miszkania beda moje przeciez po ich smierci

Gość jokaja
lepiej spisać, wiadomo ze on bedzie kręcić nosem ale to nie Twój majątek a rodziców a oni maja do tego pełne prawo

Gość ,.,.,.
jak sama napisałaś, Twoi rodzice mają, chyba że Ty jesteś też właścicielką tych domów? Warto zawsze porozmawiać, bo po takiej rozmowie bedziesz wiedzieć na czym stoisz i ewentualnie na co on liczy:P

Gość nie wiem jak zaczac
zona ale jesli odziedzicze te mieszkania po smierci rodziców juz po slubie to beda to chyba rozniez jego mieszkania?

Gość nie wiem jak zaczac
ja nie ejstem wlascicielka, mieszkania są rodziców i dopiero je otrzymam po ich smierci

Gość marta37
Dzisiaj intercyza to normalana rzecz, w zyciu roznie bywa i trzeba sie zabnezpieczyc, zeby pozniej nie bylo problemu.

Gość Palomaaa
Jeśli Twoi rodzice umrą, to spadek będzie TYLKO TWÓJ

Gość nie wiem jak zaczac
zona, jestes pewna?? mi sie wydaje ze jesli rodzice nie spisza testamentu i wedlug prawa to ja je odziedzicze to wtedy rowniez beda one nalezaly do mojego meza

Jak dostaniesz spadek po rodzicach to te mieszkania będą tylko twoje. Spadek nie wchodzi do wspólnoty małżeńskiej - to jest twój odrębny majatek.

Gość jokaja
no wiec własnie, rozwody zdarzaja sie czesciej niz kiedys, zobacz statystyki lepiej spisac, a to co sie razem dorobicie to bedzie Wasze wpólne zastanawia mnie jeden fakt, jak trzeba bedzie remontowac mieszkanie, robic nakłady to co na to taka osoba co intercyze musiala spisac? moze nie chce wkladac pieniadze do mieszkania?? co sądzicie

Gość nie wiem jak zaczac
ufffff to mnie uspokoiliście bo bylam rpzekoana ze w takim wypadku mieszkania beda nasze wspolne a przeciez to dorobek moich rodzicow wiec dlaczego on ma cos z tego miec??

Gość nie wiem jak zaczac
jokaja my zarabiamy podobnie wiec w takim rpzypadku nie ma sensu spisywac intercyzy. Bałam sie tylko o mieszkania moich rodziców

Gość nie wiem jak zaczac
zona swojego meza zartujesz sobie??? dzis rozwodzi sie co drugie malzenstwo, nie mam zamiaru zyc jakimis mżonkami ze bede z nim do smierci. Roznie w zyciu bywa i to chyba normalne ze chce sie zabaezrpieczyć

Gość kochanica1234
Mieszkania będą tylko TWOJE, chyba że w testamencie rodzice zapiszą wam....

Gość nie wiem jak zaczac
kochanica to skoro tak to po co wlasciwie ma sluzyc ta intercyza???? w takim razie ja tego nie rozumiem

Jak juz kiedyś te mieszkania odziedziczysz i np. wynajmiesz - to kasa z wynajmu bedzie tylko i wyłącznie twoja, jako przychód z wyłacznie twojego majątku.

Gość nie wiem jak zaczac
zona trzeba w zyciu ryzykowac, gdyby ludzie nie ryzkowali to nikt by sie nie żenił/ nie wychodził za mąż

Gość jestem ciekawa czy
spadek nie wchodzi do wspólnoty małżeńskiej, spadek jest tylko twój mąż nie ma do tego nic, tak samo tyczy się darowizny

Umowa majątkowa małżeńska (potocznie: intercyza) - umowa zawierana pomiędzy małżonkami lub osobami zamierzającymi wstąpić w związek małżeński, prowadząca do wprowadzenia odmiennego aniżeli ustawowy majątkowego ustroju małżeńskiego. Jej zasady regulują Rodziały II (Umowne ustroje majątkowe) i III (Przymusowy ustrój majątkowy) Działu III (Małżeńskie ustroje majątkowe) Tytułu I (Małżeństwo) ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy - artykuły od 47 do 54. Ustawowy majątkowy ustrój małżeński zdefiniowany jest w Tytule I Dziale III Rozdziale I Ustawowy ustrój majątkowy (artykuły od 31 do 46) KRiO. Umowa majątkowa małżeńska spisywana jest w formie aktu notarialnego przez notariusza, przed lub po zawarciu małżeństwa. W interesie małżonka leży poinformowanie wierzycieli o fakcie zawarcia umowy oraz jej rodzaju, zgodnie bowiem z art. 471 ustawy Małżonek może powoływać się względem innych osób na umowę majątkową małżeńską, gdy jej zawarcie oraz rodzaj były tym osobom wiadome. Ważną okolicznością umowy jest termin jej podpisania, a to dlatego, że nie może ona mieć mocy wstecznej. W konsekwencji sporządzenie intercyzy nie wyklucza wspólnej odpowiedzialności małżonków za zobowiązania powstałe przed dniem jej podpisania. Rodzaje intercyzy: umowa wyłączająca wspólność majątkową (wprowadzająca rozdzielność majątkową albo rozdzielność z wyrównaniem dorobków) umowa rozszerzająca wspólność majątkową umowa ograniczająca wspólność majątkową umowa przywracająca wspólność ustawową

Gość nie wiem jak zaczac
to po co jest wlasciwie ta intercyza?

Gość nie wiem jak zaczac
aha no to odpuszczam wiec ta rozmowe o intercyzie...bezsensu w moim rpzypadku:-) Fajnie ze do spadku po rodzicach on nie ma nic:-)

Gość kochanica1234
Intercyza to zniesienie lub ograniczenie wspólności majątkowej. Jęsli zawrzesz ją przed ślubem, to wszystko co kupisz, zarobisz w trakcie trwania małżeństwa jest Twoje a nie wasze