Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcialabym umiec rosyjski

czy samemu mozna sie nauczyc rosyjskiego? i czy warto?

Polecane posty

jesli tak to jak sie zmobilizowac, jak sie uczyc? komus sie udalo samemu nauczyc jezyka? nie stac mnie na szkoly jezykowe, korepetycje

nikt?

Gość na poczatek zawsze
lepiej wziąć sobie trochę lekcji na "rozkręt" Ludzie daja korepetycje za 20 zł i mniej. A potem ściągasz jakiś program, książkę ...i hajda samodzielnie

nie stac mnie na lekcje przeciez pisalam

na podstawowym poziomie to ja umiem ten jezyk podstawy znam, w szkole sie kiedys uczylam

Gość na poczatek zawsze
no to jak umiesz podstawy, wymawiasz litery, czytasz.. to nie widze problemu

tak , czytam znam litery ale chcialaabym znac ten jezyk na bdb poziomie i nie wiem od zcego zaczac i czy to mozliwe

Gość na poczatek zawsze
uważam,ze możliwe. Choć chyba nie znam takowych. ja z poziomu B1 samodzielnie przeszłam na C1. Nie uważam,żebym znała język rewelacyjnie, ale doszkalanie to kwestia samozaparcia. Tym bardziej w naszych czasach. Masz internet,telewizje

Gość rusycystkaaaa
Witaj :) Uczę się języka rosyjskiego od 6 lat.. hmm.. ile umiem? Poziom średnio-zaawansowany :) biegle mówię ale czasem brakuje mi słów. 3 lata nauki gimnazjalnej, 3 licealnej + planuję iść na studia z języka rosyjskiego. Aby samodzielnie nauczyć się języka jakiegokolwiek na bardzo dobrym poziomie trzeba mieć dużo samozaparcia i wiary w siebie i trzeba poświęcać temu mnóstwo czasu. Wiele rzeczy wyjaśnione jest w książkach jednak pewnych rzeczy, pewnych zasad nie przekaże Ci nawet najlepsza ksiażka. Do człowieka najbardziej trafia człowiek jak to mawiają :)

a jakiego jezyka sie uczysz? i na czym polega dokladnie twoje doszkalanie sie?

Gość na poczatek zawsze
trochę przesadziłąm pisząć "samodzielnie" Brałam udział w kursach, ale najpierw przygotowywałam się do egzaminów sama. Kursy dawały mi tylko potwiedzenie,że powinnam do egzaminów podejść

Gość klimat lat dziwięć zero
aby mówić biegle to nie, musisz mieć pomoc w postaci kogoś, kto sprawdzi czy dobre wymawiasz, kto cie posłucha i poprawi w razie czego. Samemu możesz się nauczyć będąc w kraju, gdzie masz na żywo kontakt z językiem i nie masz wyjścia jak tylko się dogadać. Rosyjski jest podobny do polskiego, ale wcale nie jest językiem banalnie prostym. Ucz się, ale co jakiś czas weź korki, niech cie ktoś sprawdzi.

Gość na poczatek zawsze
myślę,że jest sens w nauce każdego języka jeśli tylko zakłada się bycie "mobilnym" zawodowo.

tzn???

Gość na początek zawsze
tzn : że mozna nauczyć się np: czeskiego i ma sie pracę jeśli wyjedzie się w rejon przygraniczny. Podobno jest sporo takich ogłoszeń.

Gość gość
Wszystko jest możliwe!! Tanie lekcje na Skype, czat z native speakerami na każdy temat. Skype id - normalgrid

Gość gość
Samej gramatyki czy pisowni rosyjskiego myśle, że dasz rade nauczyć się samemu. rosyjski sam w sobie nie jest trudny jednak alfabet jest inny. Co do wymowy możesz znaleźć kilku znajomych native i rozmawiać z nimi przez skype w celu nauki wymowy Preply http://preply.com/pl/skype/rosyjski-z-native-speakerem

Gość gość
Wydaje mi się, że tańszą wersją szkół językowych są nauczyciele którzy udzielają korepetycji. Takich nauczycieli na terenie całej Polski można szukac na stronie needaschool.com - dzięki temu mamy okazję na wybranie najlepszej oferty. Mi takie indywidualne lekcje dają więcej niż w szkole

Gość gość
Jak najbardziej można i jak najbardziej się opłaca! Przesyłam Ci linka do super postu o tym dlaczego właśnie warto uczyć się rosyjskiego i jak to zrobić. http://blog.fiszkoteka.pl/nauka-rosyjskiego-online-za-darmo-z-fiszkoteka,722/ Fiszkoteka właśnie opublikowała darmowy kurs rosyjskiego dla początkujących - nie ma lepszego materiału na początek :)

Gość też chce umieeeccc
A czy ktoś z Was zna stronę gdzie można oglądać filmy po rosyjsku?

Cześć! Nazywam się Sergej, mam 25 lat, jestem Białorusinem i mieszkam w Mińsku. Poszukuję chętną osobę do bezpłatnej wymiany językowej online (n.p skype), oferuję język Rosyjski za Polski. Chętnych proszę o kontakt ze mną przez pocztę: sergikpupss@mail.ru Terminy i sposób współpracy ustalimy w trakcie)

Gość gość
Sam byłem sceptycznie nastawiony po tym, gdy po 8 latach nauki angielskiego w szkole ledwo potrafiłem się dogadać. Jednak okazało się, że to nie ja jestem głupi, tylko zwyczajnie metody których uczą w szkole są kiepskie. W związku z tym chciałem się z wami podzielić metodami, dzięki którym w 3 miesiące opanowałem rosyjski. Po pierwsze: ucz się tego, co Ci potrzebne. Jak to działa w szkole? Mamy np. temat przedmiotów w klasie. Musimy się więc nauczyć wszystkich tych słówek: linijka, ekierka, gumka, tablica, zeszyt, książka, długopis, ołówek, kredka, kątomierz, cyrkiel itd. Zastanów się ile czasu potrzebujesz do nauczenia się tych słówek, a jak często używasz takiego słowa jak np. cyrkiel? Jeśli nie uczysz się za często geometrii, to pewnie prawie w ogóle. Jaki jest więc sens uczenia się wyrazu 'cyrkiel', jeśli nie potrafisz się dobrze w danym języku dogadać i nie znasz słówek, których używasz każdego dnia? W związku z tym musimy się skupić na słówkach, które są nam potrzebne do opanowania języka. Jak już ten język opanujemy, to możemy się bawić w bardziej skomplikowane słówka. Po drugie: wkuwanie nie przynosi dobrych efektów. Siedzenie nad zeszytem kując słówka potrafi jedynie zniechęcić do nauki. Ale prawda jest taka, że do zapamiętywania słówek można korzystać ze znacznie fajniejszych metod. Nie będę się wgryzał w szczegóły, ale jest wiele technik pamięciowych które są znacznie przyjemniejsze i przede wszystkim skuteczniejsze. Po trzecie: nie ucz się gramatyki! A przynajmniej nie na początku. Gramatyka wejdzie sama, nie ma sensu się jej uczyć nie potrafiąc niczego powiedzieć. Możesz mówić w stylu 'Kali być Kali mieć' i dobrze - jesteś zrozumiały. Poprawne budowanie zdania przyjdzie samo z czasem. Wystarczy języka używać i go słuchać. Po czwarte: nie bój się popełniać błędów. Ile razy to Polak za granicą po 9 latach edukacji w angielskim wchodził do sklepu i bał się zapytać o cenę chleba, gdyż było ryzyko popełnienia błędu? Popełniaj błędy! Staraj się z nimi walczyć, ale je popełniaj - nie nauczysz się języka nie mówiąc w nim nic! Po piąte: otaczaj się językiem. Nauka to nie koniecznie musi być siedzenie nad książką, nauka słówek itp. Znaczna część nauki powinna być przyjemna; możesz np. oglądać filmy w danym języku, np. w rosyjskim z polskimi napisami. Możesz grać w gry komputerowe z głosem rosyjskim. Możesz słuchać rosyjskich piosenek. Otaczaj się językiem - wtedy uczysz się tak, jak nasz mózg jest zaprogramowany do nauki języka - czyli tak jak dziecko, słuchając. Jakby ktoś był bardziej zainteresowany tematem polecam to wideo na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=p3k8gGWkmCQ&t=1s Co o tym myślicie? Dodalibyście coś do tego?

Gość Gosia501
Ja zaczynalam od korepetycji, ale z racji tego, ze bardzo intersuje sie kultura wschodnia to zwyczajnie chcialam czegos wiecej. Poszlam do szkoly Progres na jezyk rosyjski (1 rok to trwalo). Mega sie rozwinelam jezykowo, prace zdobylam zaraz po szkole i kontakt z rosyjskim mam na co dzien.

Gość gość z Rosji
Witam wszystkich! Jestem Rosjanką, uczę się języka polskiego, mieszkam w Moskwie. Jeżeli ktoś chce nauczyć się rosyjskiego, zapraszam do rozmawiania w Skypie na przykład, po rosyjsku oraz po polsku. Czekam na odpowiadania (email: kseni.96@mail.ru)

Gość gość
Próbowałam sama nauczyć się języka rosyjskiego i moje morale bardzo szybko opadło. Zapisałam się na zajęcia w szkole językowej i dopiero wtedy była motywacja i efekty. Jeżeli ktoś potrzebowałby to polecam szkołę http://sjw.uw.edu.pl/pl/egzaminy/

Gość gość
Ja nauczyłam się rosyjskiego na zajęciach u nich www.jezykrosyjski.com.pl . Mają bardzo fajny i ciekawy system nauczania tego języka, który szczególnie mi pod pasował. :) Jest prowadzony w przyjemnej atmosferze i nie kosztuje majątku. Polecam! :P

Gość alina_1
Ja się uczę w szkole: http://katiusza.edu.pl/ z panią Alsheuskaya Halina, która od 11 lat jest lektorem i ma świetne podejście + metody nauki.