Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajnik pogladowy

Pytanie do osob zorientowanych w temacie (prestiz)?

Polecane posty

Gość pytajnik pogladowy

Czy prestiz odnosi sie tylko do postawy szacunku, pozycji spolecznej jednych osob wobec drugich, czy moze tez dotyczyc tego jak jednostka postrzega sama siebie w pozycji spolecznej, jakim szacunkiem jest darzona przez innych?

Gość hmm..??
Nie no jak. Prestiż, zgodnie z tym co jest napisane w encyklopedi PWN "Prestiż społeczny, okazywane jednostce poważanie, posłuch, szacunek, uznanie, wynikające najczęściej z pozycji społecznej bądź roli jaką jednostka pełni. Do kryteriów, wg których określa się prestiż społeczny, należą np. stopień zamożności, sprawowana władza, wiedza i kwalifikacje zawodowe, niektóre cechy osobowości. Pojęcie prestiżu społecznego odnosi się również do poważania okazywanego grupom społecznym." Wiec jest to cos co jedni wykazuja wobec drugich, a nie jednostka sama wobec siebie.

Gość pytajnik pogladowy
No tak, ja wiem, ze to jest cos co jedni wykazuja wobec drugich, ale chodzi mi o to, czy np moze byc tak, ze jednostka/grupa spoleczna, ktorej ten prestiz dotyczy, moze sama stwierdzic jaki jest jej prestiż spoleczny. Czy badajac ten prestiz musze sie tego dowiedziec od innych osob, czy moge o to zapytac ta jednostke/grupe spoleczna, o prestizu ktorej chce sie dowiedziec?

Gość hmm..??
Hmm... no jesli to jest do jakiejs pracy dyplomowej, czy magisterskiej to lepiej zapytaj swojego promotora, bo sama zaczelam sie nad tym zastanawiac:P Ale wydaje mi sie, ze to sie odnosi to obu tych grup (tych co oceniaja i tych co sa oceniani). Ale lepiej dopytaj promotora.

Gość pytajnik pogladowy
To jest mi do pracy licencjackiej potrzebne. No nic chyba rzeczywiscie zapytam promotora, chociaz chcialam juz przyniesc ankiete na nastepne zajecia.

Gość hmm..??
A moze podziel te badania na dwie grupy i zrob 2 ankiety - jedna do osob ktore sa oceniane, a druga do tych ktore oceniaja?

Gość pytajnik pogladowy
No wlasnie chyba tez tak zrobie;) Dzieki za pomoc. Moze ktos jeszcze sie wypowie?