Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 3 pytania

Niemcy- mieszka ktoś?

Polecane posty

Gość 3 pytania

Czy ktoś z was wyjechal na stale do Niemiec? Jakie dokumenty musze przygotowac przed wyjazdem? Prosze o wskazowki.

Gość 3 pytania
podnosze, moze ktos sie zglosi:)

Gość berda
a w jakim charakterze tam jesziesz...? na pewno wez pelny akt urodzenia...

Gość 121321321231
powiedzcie mi, czy jak się ma niemieckie obywatelstwo, to jest duzo plusów, tzn, zasiłki np. mozna miec?

Gość berda
teraz nie musisz miec niemieckiego obywagtelstwa, zeby miec zasilki...musisz wczesniej troche popracowac...niemieckie obywatelstwa ma zanczenie jesli np. chcesz wziasc jakis kredyt na kilka tys. euro...to wtedy mize miec znaczenie..

Gość 121321321231
a co z np. rentami?

Gość 3 pytania
Wyjezdzam tam do starszej osoby, chce troche u niej pomieszkac- zajmowac sie nia i w miedzy czasie szukac legalnej pracy w swoim zawodzie lub w innym. Stad tez pytanie, jak mam sie przygotowac. Pracuje w Polsce legalnie, chce zrezygnowac w pracy lub wziac urlop bezplatny. Nie bede miala wiec ubezpieczenia tam... Jak to rozwiazac? akt urodzenia- w usc? Przejde sie tak w tygodniu.

Gość 3 pytania
i jeszcze pyttanie- czy taka osoba starsza moze mnie zarejestrowac jako opiekunke, tzn. wiem,ze moze tylko co na tym traci, czy im sie to oplaca i mi?

Gość berda
akt urodzenia...z usc. 3 pytania..mysle, ze jesli chcesz pracowac w tym zawodzie tzn opieka nad starszymi osobami, to masz duze szanse cos znalesc, w niemczech jest duze zapotrzebowanie na takie sily do pracy..jednak ta praca nie jest latwa..ale jak jestes obrotna to bezrobotna nie bedziesz... ja bym wziela bezplatny urlop, na pewno musisz sie u tej osoby zameldowac, zamelduj sie w urzedzie pracy, ze szukasz pracy i musisz wybrac sobie jakas ubezpieczalnie, tzn krankenkasse..ja np. jestem w AOK, ale ty mozesz wybrac inna umiesz niemiecki? odnosnie renty...to niemieckie obywatelstwo nic ci nie da jesli nie pracowalas w niemczech...trzeba troche popracowac, zeby miec rente..wiele osob w tym i ja, maja takie konta na ktore wplacaja kase do banku na swoja rente, bank i miasto troche dokladaja i tak za 40, 50 lat dostanstajesz taki dodatek do swojej renty...

Gość berda
niemiecy lubia polski jako opiekunki..duzo lepiej niz niemki...co na tym traci..tego nie wiem...ale ty wiele zyskujesz..do jakiego miasta wyjezdzasz?

Gość 121321321231
a powiedzcie mi, czy mozna otrzymywac rente od panstwa w nim nie mieszkając? np. Polak co się przeprowadzi do Londynu moze miec tam polska rente? Czy ktos wie, jak jest z dziecmi niepełnosrpawnymi, tzn, jak ktos wychowuje takie dziecko? Jak jest w Niemczach, czy jest tam odpowiednik naszego swiadczenia pielegnacyjnego?

Gość 3 pytania
berda dziekuje Ci bardzo! Wybieram sie do Saarland, bylam juz tam, poznalam rodzine, jest ok:) Niemiecki- kurcze ciezko mi okreslic poziom... Sredni? nie perfekt, ale tez duzo potrafie. Caly czas sie ucze. Opieka nad oosba starsza to tylko bylby start. chce przetlumaczyc dokumenty i szkolenia polskie, aby tam wszystko zabrac. Znam AOK, dla mnie tez by bylo to odpowiednie. wtedy ja bym nic nie placila, tylko rodzina? Bezplatny urlop- jesli mi dadza... Dopiero wybieram sie do dyrektorki... Jakies jeszcze rady?:)

Gość berda
odnosnie pierwszego pytania to nie wiem, ale wydaje mi sie, ze jezeli pracowalas w polsce, to renta bedzie wplacana ci na konto...a gdzie ty mieszkasz to juz ich nie obchodzi...ale jesli nie masz ustawowego wieku emerytalnego to bedzie to minimum...jesli dokladnie chcesz wiedziec moge spytac sie mojej mamy ale nie dzisiaj, ale jutro ..ona pracuje w zusie i zajmuje sie takim sprawami. co do drugiego pytania... przykro mi,ale rowniez nie moge ci w pelni pomoc, bo nigdy nie zajmowalam sie tym tematem...wiem tylko, ze na pewno dostaje sie jakis dodatek z urzedu pracy jesli nie zarabiasz duzo.

Gość hhkjlo
a Turki sa ok?

Gość berda
3 pytania..jesli wydaje ci sie ze nie za dobrze znasz niemiecki, to dogadaj sie z rodzina, zebys chodzila na kur niemieckiego...np. do VHS to sa najtansze szkoly, a teraz kiedy nie bedziesz musiala martwic sie wikt i opierunek;)..warto ten czas wykorzystac, bo z mojego doswiadczenia wiem, ze osoby ze slaba znajmoscia jezyka czesto duzo mniej zarabiaja i sa wykorzystywane... co do dokumentow nie tlumacz ich w polsce, tylko w de, bo czesto musza one byc tu na miesjcu tlumaczone...i wez wszytskie dokumety tzn o skonczonych kursach, nawet jak robilas kiedys kurs plywania;), nawet nie wiesz co tu moze sie przydac.. krankenkasse oplaca pracodawca, ty musisz sie jeszcze wybrac do finanzamt zameldowac i wybrac steuerklasse, tzn klase podatkowa...i wazny jest steuernummer.

Gość 3 pytania
dzieki berda:) Od ilu lat mieszkasz w DE? Jak Ci sie tam zyje?