Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ko ko euro spoko

nocne sikanie..:(

Polecane posty

Gość ko ko euro spoko

Mój synek ma 3,5 roku i nadal sika w nocy...jak ja mam mu wytłumaczyć że ma wołać siku? obiecywałam mu nagrody za to że sie nie zesika itd. ale to nie działa:( w dzień nie zesika sie ani raz. macie jakieś pomysły?

dzieci w nocy moga sie moczyc nawet do 5 roku zycia to fizjologia,nad nia nie zapanujesz obietnicami, nagrodami itd daj dziecku spokoj i tyle, przyjdzie czas i przestanie sikac

Gość ko ko euro spoko
on bardzo dużo pije i myslę że to jest powód nocnego moczenia...bo jak sie zdarzy że synek nie wypije nic przed snem ( ale to rzadko) to rano jest sucho i wtedy mu bije brawo i jestem zadowolona z niego i on też sie cieszy:)

Gość erfnvnvvnvnvn
dzieki za rady..:*

Gość kasia marysia.,
zgadzam się, odpuść, nie dręcz małego. Po co nagrody???? przecież jak śpi nie jest jeszcze w stanie się kontrolować.

Gość Autorko mnie by bardziej
Skoro widzi jak bardzo się cieszysz kiedy ma suchy poranek to tym bardziej poczuje jak bardzo cię zawiódł kiedy będzie mokro z rana . Nie dawaj mu odczuć że to dla ciebie tak ważna sprawa bo i tak on sam nie jest w stanie robić ci tego prezentu za każdym razem bo zwyczajnie nie jest potrafi tego kontrolować w nocy. Czasem dziecko odczuwa przez sen potrzebę oddania moczu i wyobraża sobie (śni mu się ) że jest na nocniczku i że może bezpiecznie siusiać a tu się okazuje że wszystko leci na prześcieradło. Wydaje mi się że lepiej profilaktycznie założyć mu majtki treningowe (nawet te najtańsze) tylko na noc a z rana jak wstanie od razu zdjąć i podstawić nocnik czy posadzić na muszli .

Gość agniechaaaaaaaaaaaaaaaaa989898
Gdzieś w tv był program na ten temat. Podobno około 2 roku życia człowiek zaczyna wytwarzać hormon , który powoduje, że od około godziny 18-tej moz zaczyna się zagęszczać i tym to sposobem po pewnym czasie człowiek sika inaczej w dzień niz w nocy, tj, nocny mocz jest bardziej stęzony i jest go o wiele mniej i człowiek powinien wytrzymac caa noc bez oddawania moczu.u jednych produkcja tego hormonu zaczyna się wczesniej u innych później. Dziecko musi mieć na tyle duży pęcherz żeby mogło pomieścić wyprodukowany w nocy mocz. Jeżeli zgraja sie oba czynniki- odpowiednio duża produkcja tego hormonu i juz dostatecznie duży pęcherz moczowy to dziecko zaczyna przesypiac nic bez moczenia się. Jeżeli dość długo to trwa i niepokoi rodziców moga zgłosić się do urologa albo nefrologa w celu ustalenia poziomu tego hormonu, bo moze się zdażyć, że jest on produmkowany w zbyt malej ilości i dziecko nadal w nocy produkuje mocz jak w dzień i nie jest w stanie utrzymać go w pęcherzu. Pisze może trochę zbyt chaotycznie- sorki i co najgorsze nie pamietam nazwy tego hormonu. System nagród za suchą noc to moim zdaniem bzdura.