Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sad....

białaczka a płodność :(

Polecane posty

Gość sad....

Hej, niedawno się dowiedziałam, że mój partner miał białaczkę gdy był mały :(. planujemy dziecko, niestety bez rezultatu. i mam pytanie czy białaczka i chemioterapia i leki z tym związane odbierają szanse na dzieci u mężczyzn?? :((

Gość nius
"Zalecenia dla mężczyzn Niektóre cytostatyki nie wpływają na płodność mężczyzn, ale są leki zmniejszające objętość nasienia, co może prowadzić do niezdolności zapłodnienia. Może to oznaczać, że mężczyzna leczony cytostatykami nie będzie mógł w przyszłości mieć dzieci. Możliwe będzie natomiast odbywanie normalnych stosunków, jak to miało miejsce przed rozpoczęciem leczenia. Należy podkreślić, że chemioterapia nie ma jakiegokolwiek wpływu na sprawność seksualną i odczuwanie przyjemności z pożycia płciowego. Jeśli chory mężczyzna nie posiada dzieci, to przed rozpoczęciem chemioterapii istnieje możliwość zabezpieczenia w "banku nasienia" odpowiedniej jego ilości w celu póżniejszego użycia. Należy w tym celu dostarczyć kilka porcji nasienia w ciągu kilku tygodni przed leczeniem. Zostaje ono po odpowiednim zakonserwowaniu zamrożone. Jeżeli po zakończeniu leczenia oboje partnerzy zdecydują się na dziecko, to wówczas nasienie zostanie rozmrożone i użyte do sztucznego zapłodnienia. Należy podkreślić, że w niektórych sytuacjach po chemioterapii powraca samoistnie zdolność do zapłodnienia. Może to się zdarzyć nawet po kilku latach od zakończenia leczenia. Wskazane jest wykonywanie testów kontrolujących jakość nasienia. W przypadku leczenia młodych chłopców istnieje również ryzyko niepłodności. Tak więc należy i w tych przypadkach rozważyć możliwość zabezpieczenia nasienia. "