Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość an2anet

9mies a siedzenie

Polecane posty

Gość an2anet

wiem ze napewno był gdzies juz ten wątek nie raz ale mam pytanko, moja córcia zaczeła 10ty mies i jakos jej sie nie spieszy zeby samej usiasc uwielbia lezeć na brzuszku i "udawac że pływa", obrała sposób katurlania sie jako poruszanie heh, nie panikuje bo wiem ze kazde dziecko ma swój czas rozwóju natomiast chodzi mi o to czy moze pomagałayscie swoim pociechom jakos ćwiczeniami , jak ją posadze to siedzi jak pijaczek kolebie sie na prawo lewo i po kilku sekundach jest na brzuszku i wtedy jest w "raju" :)jak posadze ja w siedzonku to siedzi przypieta ale siedzi jakja asekuruje to tez posiedzi ale sama nie hce jeszcze lenuszek z niej pozdrawiam

Gość an2anet
?

Gość Hgducnkkgd
Ja mojegosadzalam w takim kolku do siedzenia dla dzieci ale to jak miał 5 miesięcy w wieku 9 mies juz chodził ale nie martw sie każda dzidzia rozwija sie inaczej ale to kolko jest fajne :-)

Gość twój partner wyraźnie dał
Co to jest "katurlanie"? :O Skąd wy bierzecie te słowa? :O

Gość an2anet
o boniuu zacznie sie łapanie za słowa nie prosilam o nauke poprawnego pisania i mówienia tylko o cos zupełnie innego a słowa biore ze swojej głowy ... :D

Gość an2anet
wydawało sie ze jest silniejsza bo po dwóch godzinach po porodzie juz głowe zadzierała do góry , takze myslelismy ze bedzie silniejsza a tu późńoe wszystko sie zaczyna nno nie wiem niby sie nie martwie ale jednak sie ciut niepokoje uwazam ze reakcje ma prawidlowe wiec raczej bede czekac, chcialabym zeby usiadłą sama bo mam w domu jeszcze jednego szkraba "rozbójnika" heh wiec nie mam czasu za bardzo asekurowac jednej i pilnowac drugiej i zajmowac sie domem ,tak tylko napisałam bo bylam ciekawa niby w necie pisali jakie cwiczenia i stosowałam ale nic nie pomogło , pomyslalam ze moze od jakiejs mamusi sie bym dowiedzial czegos wiecej :)

Gość MoniaiSzymuś9mies
Mój synek za tydzien skończy 9mies. od niedaoa siedzi ale tylko jak go posadze, sam usiasc jeszcze nie potrafi. bylismy u neurologa, robilismy usg przezciemiaczkowe i wszystko jest w porzadku. moze udaj sibe do lekarza, zeby zbadac maleństwo dla swietego spokoju. Jezeli lekarz nie zauwazy zadnych nieprawidlowosci to nie ma sie czym martwic, ale byc moze potrzebna mu jest rehabilitacja, albo to jakis glebszy problem.(u mojego lekarze zauwazyli od razu duza glowę, musielismy zbadac czy nie ma wodoglowia)

Gdy mój syn miał 7 miesięcy, internista poinformował mnie, że dziecko powinno usiąść najpóźniej do końca 8 miesiąca. Jeśli nie usiądzie, jest skierowanie do neurologa oraz na rehabilitację. Na szczęscie mój syn usiadł przed skończeniem 8 miesiąca. Ja na Twoim miejscu poszłabym do lekarza na kosnultację.

Gość mała __ maaamma
mój synek też właśnie skończył 9 miesięcy i nie siedzi, byliśmy miesiąc temu u ortopedy, podobno ze wzglądu na wzrost i wagę siądzie trochę później, ortopeda mówił, że jak nie siądzie do końca 10 miesiąca to można będzie sie temu przyjrzeć bliżej, ale na razie mamy się nie martwić. wiem że to łatwo powiedzieć, ale ja się martwię, nawet nie raczkuje. za to ładnie mówi, potrafi już powiedzieć wiele słów.

Gość mała __ maaamma
byliśmy u neurologa w 4 miesiącu życia ze względu na to, że główka za bardzo leciała do tyłu, ale neurolog podzieliła opinię ortopedy, że mały jest dosyć duży i dlatego tak jest, będzie musiał mieć więcej sił pediatra na razie nie chce dać nam nigdzie skierowania, mówiła że dała niedawno dziecku skierowanie w 11 miesiącu, bo nie siedziało, a na kilka godz przed wizytą u neurologa, matka wchodzi do pokoju a dziecko samo siedzi :-)

Gość MoniaiSzymuś9mies
Wszystkie wymiary mojego synka rowniez znajduja sie w gornych granicach siatek centylowych. Nam neurolog powiedziala, ze jesli wynik usg przezciemiaczkowego jest poprawny to nie ma sie czym martwic, dziecko i tak nauczy sie wszystkiego samo. Gorzej, jesli okazuje sie, ze cos jest nie tak, wtedy trzeba podjac rehabilitacje i leczenie.

Gość MoniaiSzymuś9mies
Wszystkie wymiary mojego synka rowniez znajduja sie w gornych granicach siatek centylowych. Nam neurolog powiedziala, ze jesli wynik usg przezciemiaczkowego jest poprawny to nie ma sie czym martwic, dziecko i tak nauczy sie wszystkiego samo. Gorzej, jesli okazuje sie, ze cos jest nie tak, wtedy trzeba podjac rehabilitacje i leczenie.

Gość an2anet
moja nie jezt duza nie wazyłam jej dawno ani nie mierzyłam ale zapewne nie wazy ma ok 70 cm moze 75 a wazy moze 7kg moze 7,5 max 8kg wiec nie jest za duza

Gość an2anet
dziękuje bardzo za wasze wypowiedzi i rady :*

Gość autorko, dziekuje za Twoj tema
t moj syn ma 7 m-cy i wszyscy polozyli na nim krzyzyk, boi nie siedzi (tzn. rodzina i znajome wszechwiedzace matki) nie popedzaj dziecka, neurolog nam zabronil

Gość mildredessa
To, że głowę zadzierała do góry zaraz po porodzie nie świadczy o tym, że była taka silna, tylko,że miała zbyt silne napięcie mięśni grzbietu, a to trzeba rehabilitować - nie robiliście tego stąd mała jest ewidentnie opóźniona psychoruchowo. A jak próba trakcyjna, pediatra sprawdzał to kiedyś?